25 Şubat 2018 08:53
Son Güncellenme Tarihi: 25 Şubat 2018 15:11

BM’nin ateşkesinde Afrin muamması

BMGK Suriye genelinde ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. Ancak devletlerin konseydeki temsilcileri Afrin sorularına net yanıtlar vermekten kaçındı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçtiğimiz hafta boyunca yapılan tartışmaların ardından dünkü oturumunda Suriye genelinde 30 günlük ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. ABD ve Avrupa devletlerinin asıl olarak Şam yakınlarında İslam Ordusu, el Nusra (el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam) ve Ahrar’uş Şam gibi cihatçı örgütlerin elindeki Doğu Guta’ya Suriye ordusu saldırılarını durdurmak için istiyordu. Kararın “Suriye geneli” için alınmış olması ise “Afrin’e uygulanacak mı? TSK operasyonu durduracak mı?” sorularını gündeme getirdi. Ancak devletlerin BMGK’daki temsilcileri Afrin ile ilgili sorulara net yanıt vermekten kaçındı. Afrin operasyonunda çok sayıda sivilin öldüğüne dair iddialar bulunmasına ve Kürt kurumlarının çağrılarına rağmen şu ana kadar BMGK tarafından özel olarak gündeme alınmadı.

BMGK KARARI NEDİR?

Suriye’de sivillere insanı yardımların ulaştırılması, hasta ya da yaralıların tahliye edilmesi gerekçesiyle 30 günlük ateşkes çağrısını içeren tasarı New York’ta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Tasarıya, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden ve veto hakları bulunan Rusya da ‘evet’ oyu verdi.
Güvenlik Konseyi şubat ayı dönem başkanlığını yürüten Kuveyt ile İsveç tarafından konseye sunulan ve onaylanan karara göre, Suriye’de IŞİD, el Kaide, Nusra Cephesi ve BMGK tarafından belirlenen diğer “terörist gruplar” ile bunlarla bağlantılı birey ve gruplara yönelik askeri operasyonlar sürdürülecek.

Ateşkes tasarısının kabul edilmesinden sonra konuşan ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya’yı ateşkes tasarısını geciktirmekle suçladı.

CAFERİ: AFRİN İÇİN DE GEÇERLİ OLMALI

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, “Suriye’deki terörist gruplara ABD ve koalisyon güçlerinin destek verdiğini” söylerken, Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararının Türkiye’nin askeri operasyonlar düzenlediği Afrin için de, Golan Tepeleri için de geçerli olması gerektiğini söyledi.

RUSYA’DAN AFRİN İÇİN NET YANIT YOK

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, Güvenlik Konseyi çıkışında gazetecilerin “Ateşkes kararı Afrin’de Türkiye için de geçerli mi?” sorusuna doğrudan yanıt vermedi. DHA’nın haberine göre Nebenzia, “Ben bu konuda bir görüş bildirmeyeceğim. Tasarıyı iyi okuyun, ne dediğini iyi anlayın. Yalnızca Doğu Guta’da ateşkes demiyor. Başka bölgelerde de insani yardıma ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın tasarının oylanmasını geciktirmesi eleştirilerine de “Bize göre ateşkes asıl olarak sahadaki güçler arasında sağlanmalı, Güvenlik Konseyi tarafından değil. Sahadaki güçler tarafından sağlanmayan ateşkes kararının uygulanabilirliği zayıf. Konseyin aldığı ateşkes kararı her yerde geçerli olmalı” dedi.

DÖNEM BAŞKANI: TÜM TARAFLARI BAĞLAR

Güvenlik Konseyi’nin şubat ayı dönem başkanlığını üstlenen Kuveyt’in BM Daimi Temsilcisi Mansour Al Otaibi de ‘Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararının Türkiye’yi bağlayıp bağlamadığı’ sorusuna verdiği yanıtta, “Karar, Suriye’deki tüm tarafların hiçbir gecikme olmadan ateşkes uygulamalarını öngörüyor” dedi

GUTERRES: HEMEN UYGULANMALI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’de insani ateşkesin derhal yürürlüğe girmesini istedi. BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Guterres, tüm taraflara uluslararası hukuka uymaları ve sivil ve sivil altyapıları korumaları çağrısı da yaptı.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASINDA ‘AFRİN’DE ATEŞKES’ YOK

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “BMGK’da Suriye’de insani ateşkes talebinde bulunan kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Kararın tam olarak uygulanması çağrısına desteğimiz tam. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan terör örgütleriyle mücadelesini sürdürecektir” denildi. Açıklamada Afrin operasyonunun karar doğrultusunda durdurulacağına dair bir ifade kullanılmadı.

 

BOZDAĞ: HAREKAT BU KARARDAN ETKİLENMEDEN DEVAM EDECEKTİR

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, AKP Yozgat Gençlik Kolları 5'inci Olağan Kongresi'ne katıldı. Bozdağ, kongre sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce (BMGK) Suriye'de 1 ay 'insani ateşkes' kararı alınmasına ilişkin soru üzerine Bozdağ, şöyle konuştu:

“Türkiye, bu harekatı terör örgütlerine ve teröristlere karşı yapmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin aldığı karara baktığımız zaman bu karar terör örgütleriyle mücadeleyi kararın kapsamı dışında tutmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’nin sürdürdüğü harekatı bu kararın etkilemesi söz konusu değildir. Çünkü biz bölgede sadece PKK ile KCK, PYD, YPG terör örgütleriyle değil, aynı zamanda DEAŞ terör örgütüyle de mücadele ediyoruz. Buralarda da insani ihtiyaçlarda ve insani yardımlarda herhangi bir sıkıntı da söz konusu değildir. O nedenle harekat bu karardan etkilenmeden devam edecektir." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu gazeteci Nedim Türfent'ten Göktepeli selamlama

SONRAKİ HABER

İtalya'da on binler ırkçılığa karşı yürüdü: Bir daha asla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...