24 Şubat 2018 00:16

'Sınıfsal ve demokratik bir cephe oluşturulması gerekiyor'

Bornova Belediyesi'nde taşeron düzenlemesinin işsiz bıraktığı işçiler, yaşadıkları sorunun ülkenin demokrasi sorunundan bağımsız olmadığını söylüyor.

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

Bornova Belediyesi’nde çalışan 181 taşeron işçisinin, taşerona kadro düzenlemesi kapsamında belediye şirketine geçmek için yaptığı başvuru güvenlik soruşturması ve emeklilik engeline takıldı. İşsizlikle karşı karşıya kalan işçiler tepkili. İşyeri Temsilcisi Süleyman Ateş, yaşadıkları sorunun ülkede yaşanan demokrasi sorunundan bağımsız olmadığına dikkat çekerek “Sınıfsal ve demokratik bir cephe oluşturulması gerekiyor. Sadece bizler için değil, ülkede yaşanan tüm sorunlara karşı bu ülkeyi sevenler ve demokrasiyi savunanlar olarak üzerimize düşeni yapmalıyız” çağrısında bulundu. 

Bornova Belediyesi’nde Genel-İş 7 No’lu Şube üyesi 181 işçinin 48’i güvenlik soruşturmasını geçemediği, 51’i emekliliği hak ettiği, 70’i yasa kapsamı dışında tutulan saatlik ve kısmı zamanlı çalışan olduğu, 15 kişi ise diğer nedenlerle işsiz kaldı. 

ORTAÇAĞ ZİHNİYETİ

10 yıldır Bornova Belediyesi’nde çalışan İşyeri Temsilcisi Süleyman Ateş, 20 yıl önceki siyasi hükümlülüğü nedeniyle güvenlik soruşturmasına takılarak başvurusu reddedilen işçilerden. Ateş “Sınıfı örgütlemekten dolayı gençlik dönemimde hüküm giymiştim, 20 yıl önceki hükümlülük nedeniyle tekrar cezalandırıldım. Ortaçağ zihniyeti söz konusu. Açıkçası iktidar, halkı tebaası olarak görüyor, ‘Bana karşı gelenler bu ülkede nefes alamaz, yaşayamaz, çalışamaz’ diyor. Ülke kapalı bir cezaevine döndürüldü” diye konuştu. Evlilik planı yaptığını ancak bu durum nedeniyle ertelemek zorunda kalacaklarını söyleyen Ateş, “Şimdi mücadele zamanı, mücadeleden zaman bulursak, bir de ekonomiyi düzeltirsek o zaman yeniden plan yapabiliriz” dedi.

Yıllardır hakları için mücadele ettiğini ve etmeye de devam edeceğini söyleyen Ateş, devam etti “Birlik olmadan bir şey olmaz. Genel-İş’e üye tüm işçiler ve bugüne kadar çeşitli bahanelerle işten atılan KHK mağdurları Türkiye genelinde birleşerek eylemlilikler örgütlemeliyiz. Başka türlü kazanamayız. Sınıfsal ve demokratik bir cephe oluşturulması gerekiyor. Sadece bizler için değil, ülkede yaşanan tüm sorunlara karşı bu ülkeyi sevenler ve demokrasiyi savunanlar olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu bizim, özellikle de işçi sendikalarının görevi. Ancak bu şekilde geri adım attırabiliriz.”

‘BİZ GERÇEK BİR KADRO TALEP ETTİK’

İşyeri Temsilcisi İftihar Levent kendisi işsiz kalmasa da arkadaşlarının işsizlikle karşı karşıya kalmasına tepkili: “Bu düzenlemenin kadro olmadığını sadece statümüzün değiştiğini hepimiz biliyorduk. Biz gerçek bir kadro talep ettik. Bu yalanı kabul etmiyoruz. Hepimiz çok üzgünüz. Bugün onlara yapılan yarın başka başka gerekçelerle bize de yapılacak. İş ararken işlerini kaybetmiyor bu insanlar, işleri varken kaybediyor. Şimdi ne yapacak arkadaşlarımız. KHK’dan atılan öğretmenleri görüyoruz, bir yıldır simit satıp yaşıyorlar. Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum diye bir atasözümüz vardı. Şimdi kölesi olduğumuz öğretmenler köle yapıldı. Arkadaşlarımıza olacak da bu.” İşyerinde tüm işçilerin tepkili olduğunu söyleyen Levent, “Ortak eylem kararları almamız gerektiğini kendi içimizde konuşuyoruz. Biz bunun böyle olacağını biliyorduk, seçim yatırımıydı, bilmeyenler de öğrendi. Mücadele edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Basmane’de Suriyelilerin ‘geri gönderme’ tedirginliği

SONRAKİ HABER

Artemis işçileri: Çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...