23 Şubat 2018 15:31

Gaziemir’de kurulacak olan JES’e itiraz edildi

Doğayı tehdit etmesiyle bilinen jeotermal santral İzmir’de kent merkezinin sınırına dayandı. Halk, projelerin iptalini istiyor.

Paylaş

İzmir Gaziemir'de yapılması planlanan jeotermal santrala bölge halkı itirazda bulundu. Halk, santral yapılması planlanan yerin zeytin ağaçlarına ve yerleşim yerlerine yakın olduğunu söylüyor. 

Havayı, suyu ve toprağı tehdit etmesi ile bilinen jeotermal santral İzmir’de kent merkezinin sınırına dayandı. Son olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, sitesinde yaptığı duyuru ile Gaziemir ile Karabağlar sınırında kalan bölgede 3 jeotermal sondaj kuyusu için ÇED sürecini başlattığını açıkladı. Demay Turizm Enerji Şirketi  tarafından işletilecek jeotermal santralin ÇED sürecine ise bölge halkından itiraz geldi. Geçtiğimiz günlerde Uzundere’de çalışmalarına başlanılan JES için yürütmeyi durdurma kararı çıkaran Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği, İl Müdürlüğü’ne yaptığı itirazla ÇED sürecine itirazlarını dile getirdi ve projenin iptal edilmesini istedi. 

İtiraz dilekçesinde jeotermal santral kuyularının zeytinlik alanlara ve yerleşim yerlerine yakınlığı hatırlatıldı.  Projenin 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında kanunun değişik 23. maddesine aykırılığının belirtildiği dilekçede “Bahse konu olan sondaj yapılması düşünülen alanın çevresi ve etki alanı  ekte belgeleri sunulan yüksek yargı ve bilirkişi raporlarına sahip zeytinlik alanlar ile kaplı bulunmaktadır. Yerleşim yerlerimizin hemen yanında bulunan bu alanda çevrede yaşayan yurttaşlarımızı koku, gürültü, toz, duman ve görüntü olarak rahatsız edecek çocukların ve yaşlıların ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyecektir” denildi. 

Sondaj kuyularının konutlara yakınlığı 80 metreye kadar düşüyor. Kuyulardan bir tanesi Uzundere’nin kollarından birine 15 metre uzaklıkta kalıyor. Projenin ruhsat alanı sınırları içerisinde korunması gereken zeytin alanları da bulunuyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emekçi kadın mücadelesi bir güne sığacak bir mücadele değil

SONRAKİ HABER

MEB'ten büyük israf: 27 milyon ders kitabı yeniden basıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...