17 Ağustos 2012 10:26

Türk: Suriye'de tampon bölge istemiyoruz

Suriye'de tampon bölgeye karşı olduklarını belirten DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, "Hiçbir ülkenin içişlerine karışılmasını istemeyiz. Biz Kürtler olarak Esad'a karşıyız. Esad'ın zulmünü iyi biliriz. Ama diğer ülkelerin tampon bölge oluşturmasına, çekiç güç getirilmesine de kar

Türk: Suriye'de tampon bölge istemiyoruz
Paylaş

Sur Belediyesi, Ramazan ayı nedeniyle DTK, kanaat önderleri ve din ailimlerinin de katılımıyla iftar yemeği verdi. Yemeğe, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Süryani, Keldani din adamları katıldı. İftar yemeği öncesi konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, herkesin bütün inançlara, bütün kimliklere saygılı olunması gerektiğini söyledi. Türk, "Kürdistan'da tüm inançlar özgürce yaşamalıdır. Mücadelemiz bunun mücadelesidir. Bu mücadelenin olması için tüm Kürtlerin barış içinde yaşaması gerekiyor. Bir bütün olarak mücadele etmeliyiz" dedi. Türk'ün konuşmasının ardından mevlit okundu. İftar yemeği sırasında konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, "Kürdistan'ın her yerinde tüm inançlar özgürce yaşamalı" dedi.

'BU NASIL KARDEŞLİK?'

İftar yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Suriye'deki Kürtlerin Türkiye'deki Kürtleri kendisine kardeş gördüğünü belirterek, "Sınırlar çizildiğinde ailelerin bir kısmı burada kalmış bir kısmı orada kalmış. Bazıları da sonradan gitmiş. Türkiye gerçekten Ortadoğu'da istikrar istiyorsa Kürtleri kucaklayacak bir strateji yürütmesi lazım. Çünkü Kürtler ile Türkler ortak bir yaşam yürütmüştür" ifadesini kullandı. Türk, "Geçmişte Azerbaycanları nasıl kardeşleri olarak gördüyse Kürtleri de öyle görmelidir. 'Kürtlere de kardeşlerimiz diyorsunuz' ama Kürtlerin bir statüye kavuşmasını da istemiyorsunuz. Bu nasıl kardeşlik?" diye sordu. Suriye'de oluşturulmak istenen "Çekiç" gücü eleştiren Türk, "Hiç bir ülke hiç bir ülkenin içişlerine karışmasını istemeyiz. Biz Kürtler olarak Esad'a karşıyız. Esad'ın zulmünü iyi biliriz. Ama diğer ülkelerin tampon bölge oluşturmasına, çekiç güç getirilmesine karşıyız. O ülkenin istikrarını bozar. Zulmü edenlerin karşısında mücadele etme gibi bir prensibimiz var. Ama Suriye'de mazlum kim zalim kim bilinmiyor" dedi.

'SURİYE'DE YARINA HAZIRLANAN BİR MUHALEFET YOK'

Suriye'de yarına hazırlanan bir muhalefetin olmadığın belirten Türk, "Bu yapılanlar mazlum bir hareketin yapacağı bir şey değildir. Bu yüzden Kürtlerin izleyeceği siyaset kendini kollayacak bir siyasettir. Birlikteliği sağlayacak. Tampon bölge olursa Türk askeri ile Kürtler karşı karşıya gelecek. Biz bunun için karşıyız bu duruma. Biz Türkiye'nin Suriye'ye girmesine Kürtler olarak karşıyız. Çünkü bunun faturası Kürtlere çıkarılacak" dedi. Aygün'ün HPG'lilerce alıkonulmasından sonra BDP'ye yaptığı eleştirileri değerlendiren Türk şunları kaydetti: "Yaptığımız çalışmaları baskı kurarak yaptığımızı ima eden anlayışı kabul etmiyoruz. Tam tersine halkımız özgürleşsin amacımız budur. Ben BDP'yi hedef alan bu açıklamaları talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Ama yine de arkadaşımıza geçmiş olsun. Biz herkes özgürce siyaset yapsın istiyoruz. Biz bu durumun Hüseyin arkadaşımızın şahsına bir şey olarak görmüyoruz" dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HSBC bombacısı Halep'te öldürüldü

SONRAKİ HABER

İş bıraktılar, talepleri karşılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...