16 Ağustos 2012 15:36

ABD üssünde grev hazırlığı

T. HARB-İŞ Sendikası ile ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasındaki TİS görüşmeleri tıkandı. Taraflar arasında uyuşmazlık zaptı tutuldu, zaptın sendikaya ulaşmasıyla grev kararı açıklanacak. 16 Nisan 2012 tarihinde başlayan, çoğunluğu Adana İncirlik olmak üzere, Ankara ve İzmir’de çalışan 1200 işçiyi kapsayan toplu iş

ABD üssünde grev hazırlığı
Paylaş
Halil İmrek / Emre Aydın

İşverenin ilk başta enflasyon oranında bir artış önerdiğini belirten Harb-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Cem Osman Acet, daha sonra bu teklifin dahi altına düşüldüğünü söyledi. Acet, işverenin esnek çalışma koşullarını da sözleşmeye sokmaya çalıştığını ifade etti.

GREV DENEYİMİNE SAHİBİZ

ABD işvereninin tavrı karşısında tepkisiz kalmayacaklarını kaydeden Acet, “Arabulucunun uyuşmazlık raporunu Çalışma Bakanlığı’na sunmasının ardından grev kararı için de yasal sürecimiz başlayacak. Sendika olarak örgütlü gücümüze güveniyoruz. Çalışanlarımızı enflasyonun altında ezdirmemek için yasaların bize verdiği hakları sonuna kadar kullanmaktan kaçınmayacağımızı herkesin bilmesini isteriz. ABD İncirlik Üssü’nde örgütlü olan Türk Harb-İş üyesi işçiler, mücadele ve grev deneyimine sahipler.” diye konuştu.

ABD işvereninin TİS’i delmeye dönük girişimleri olduğunu da hatırlatan Acet, “Sendikamız TİS imzalıyor, ama ABD’li muhataplarımız altına attıkları imzaya sadık kalmıyorlar. Part-time dayatması ve işten atma ile TİS’i geçersiz kılmaya çalışıyorlar. Biz bu sözleşmede bu girişimleri engelleyecek caydırıcı maddeler de koyma düşüncesindeyiz” dedi.

TEHLİKELİ BÖLGEDE

Tehlikeli bir bölgede çalıştıklarını söyleyen Acet şunları ifade etti: “Biz ABD’nin Suriye’yi, İran’ı hedefe koyduğu bir süreçten geçiyoruz. ABD üssünde çok yoğun bir hareketlilik var. Uçaklar kalkıp iniyor. ABD Afganistan üssünde çalışan taşeron işçiler 3 bin dolar, kadrolular ise 8 bin dolar kadar maaş alıyor. Orada iç savaş varmış. Bizim yaptığımız işin ne farkı var ki, bize enflasyonun altında ücret dayatıyorlar. Biz ABD’nin savaşta harcadığı parayı işçinin alın terinden kısmasına izin vermeyeceğiz.”

Ekonomik, sosyal hakları ve işçi sağlığını düzenleyen birçok maddede anlaşma sağlanamadığını belirten Acet, “Yıllardır yürürlükte bulunan ve her biri son derece önemli ve işçi haklarını koruyan maddeler. Sendikamız işçi hakları konusunda geri adım atmayacağı gibi, toplusözleşme haklarını geliştirme doğrultusundaki kararlı mücadeleyi sürdürecektir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Devlet sırrı

SONRAKİ HABER

Bu çobanlar artiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa