16 Ağustos 2012 14:45

Kocaeli’de kentsel dönüşümün adımları atılıyor

MARMARA depreminden sonra orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme yapabilmesi için 31 Aralık 2009 tarihine kadar 10 yılı aşkın bir süre tanıyan Kocaeli Valiliği geçtiğimiz günlerde yayınladığı genelge ile orta hasarlı binaların tespit edildiğini ve bu binaların tahliyesine başlanacağını duyurdu. Kocaeli'nin 12 ilçesinde

Kocaeli’de kentsel dönüşümün adımları atılıyor
Paylaş
Asena Akarsu / Yağmur Boyraz

MARMARA depreminden sonra orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme yapabilmesi için 31 Aralık 2009 tarihine kadar 10 yılı aşkın bir süre tanıyan Kocaeli Valiliği geçtiğimiz günlerde yayınladığı genelge ile orta hasarlı binaların tespit edildiğini ve bu binaların tahliyesine başlanacağını duyurdu. Kocaeli'nin 12 ilçesinde toplam olarak 3751 adet olarak belirlenen orta hasarlı binalar boşaltılmaya başlandı. Bu binaların boşaltılmaması durumunda ise binaların elektrik ve su gibi ihtiyaçları karşılanmayacak. Kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 sayılı yasa ile de Kocaeli ilinin 5 farklı bölgesi kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı. Fakat henüz başında olmasına rağmen sürecin ilerleyişi birçok Kentsel Dönüşüm alanında yaşandığı gibi Kocaeli'de de kentsel dönüşüm projelerinin birilerine rant sağlayacağı kaygısı taşınmasına neden oluyor. Vatandaşlar, İzmit Merkez ilçede bile gözle görülür şekilde yamuk ya da hasarlı olan evlerin orta hasarlı binalar listesinde yer almadığını anlatıyor.

MAHALLE HALKI YAŞAM ALANI İSTİYOR

Çevre ve şehircilik bakanlığının yazısı üzerine Bakanlar Kurulu 25 Temmuz 2012 tarihinde Kocaeli'nde 5 bölgeyi kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan etti. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen mahallerden biri olan Yenimahalle İzmit'in en eski mahallelerinden biri. Mahalleli buraya yerleşeli uzun yıllar olmuş. Herkes birbirini iyi tanıyor. Mahalle halkının ortak talebi daha iyi evlerde oturmak ve yaşanabilir bir çevre. Fakat bütün ülkede kentsel dönüşüm projelerinde yaşananlar onları da tedirgin ediyor. 46 yıldır aynı mahallede oturan Şengül Uslu, uzun yıllar boyunda mahallenin girişinde bir gecekonduda oturmuş. Daha sonra orası yıkılınca biraz daha yukarılarda başka bir gecekonduya taşınmışlar. Eşi hurdacılık yaparak geçiniyor, kendisi ise çalışmıyor. Uslu daha iyi bir çevre isteğini ise şu sözlerle dile getiriyor. "46 yıldır buradayım; hiçbir düzen, temizlik yok. Benden sonrakiler, yeni nesil daha güzel yerlerde daha rahat yaşasınlar bari." Fakat yeni yapılacak konutlarda oturamama ihtimalinin de farkında Şengül Uslu.

23 yıldır Yenimahalle'de muhtarlık yapan Tuncay Aşkın henüz konuyla ilgili yeterli bilgilerinin olmadığını, yıkılacak binalarının hangileri olduklarını tam olarak bilmediklerini söylüyor. Aşkın, "Halk daha iyi bir çevrede oturmak istiyor. Bu proje ile birlikte 'tuvaleti içeride olan' ev bekleyen mahalle sakinlerimiz var" şeklinde konuşuyor.  Mahalle halkının kendilerine daha iyi bir yaşam alanı ve daha iyi evler sunacak her projeyi destekleyeceğini söyleyen Aşkın buna karşılık uzun yıllardır bu mahallede muhtarlık yaptığını ve tek bir kişinin bile hakkının yenmesine izin vermeyeceklerini belirtiyor.
(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İMES işçileri, ‘Artık kimse ölmesin’ diyor

SONRAKİ HABER

İşsizlik rakamlarındaki muamma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...