16 Ağustos 2012 12:01

Antep’teki hayat mücadelesine seyirci kalmayalım

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde 6 fabrikanın 7 bine yakın işçisi düşük ücretlere karşı insanca bir ücret ve çalışma hayatı için iş bırakmış ve direnişe geçmiştir. Bugün(dün) direnişteki işçileri ziyaret ederek kendilerini dinledim ve taleplerini paylaştım.Kendilerini ilk defa bir vekilin zi

Antep’teki hayat mücadelesine seyirci kalmayalım
Paylaş
Abdullah Levent Tüzel

Kendilerini ilk defa bir vekilin ziyaret ettiğini, Antep’ten seçilen 12 milletvekilinin kendilerini ziyaret etmediği belirtiler. Fabrikaların önünde bekleyen işçilerin kendi seçtikleri belediyelerin ziyaret etmediğini, buradaki çöpleri dahi toplamadıklarının belirten işçiler, reklam için çadırlar kuran  belediyelerin işçilerin iftarları için kıllarını kıpırdatmadıklarını, iftarın bile kendilerine çok görüldüğünü ve iftar için bir kap yemek bile verilmediğini söylüyorlar.

Günlerdir emniyet güçlerinin kendilerini yıldırmak ve direnişlerini kırmak için keyfi davrandıklarını, araçlarına ceza kestiklerini, ağaç gölgesinde oturmalarına izin verilmediğini, tuvalete gidip gelirken kimlik kontrolüne uğradıklarını, sokakta toplu oturmalarına izin verilmediğini, işçinin işçiye gitmesinin suç gibi gösterildiğini ve her davranışlarına müdahale edildiğini bildiren işçiler baskıların son bulmasını talep ediyorlar.

Başpınar patronları üç işçinin işini bir işçiye yaptırdığını söyleyen işçiler patronların pazar mesaisine gelmeyenlerden 35 TL kesinti yaptığını, tehdit edildiklerini, sadece tehditle kalmayıp kendilerine küfür edildiğini, işçilerin arka kapıdan sokularak direnişlerinin kırılmaya çalışıldığını söylüyorlar.

Medya, işçilerin taleplerini ve grevini görmezden geliyor. İşçiler gazeteleri ve tv kanallarını aradıklarını, ancak telefonların yüzlerine kapandığını, hükümetin ve bakanların işçilerin sorunlarının yazılmaması için talimat verdiklerini belirtiyorlar.

Suriye’de “demokrasi” bekçiliğine soyunan Başbakanın buradaki işçileri görmediğini, işçilerin sorunlarına duyarsız kaldığını belirten işçiler, Bakan Fatma Şahin’in Antep’e gelmesine rağmen işçilerin yanına uğramadığını, kendi oylarıyla seçilenlerin yanlarına gelmeyi bile tenezzül etmediğini söylüyorlar.

İŞÇİLER NE İSTİYOR

Açlık sınırının altında ücretle çalışan işçiler, her işçiye 1000 TL ücret verilmesini talep ediyorlar.
Yılda asgari ücret tutarında dört ikramiye talep ediyorlar.

Pazar günleri, bayramlarda çalışmamayı, talep ediyorlar, direnişteki hiçbir işçinin atılmamasını, bu taleplerinin işçi temsilcileriyle yazılı olarak güvence altına alınmasın istiyorlar. Kurallı çalışmayı istiyorlar.
İşçilerin bu talepleri günümüz koşullarında son derece haklı, insani taleplerdir ve kabul edilmeyecek talepler değildir.

Organize sanayide keyfi çalışmaya son verilmeli ve bir an önce işçi temsilcileriyle talepler imza altına alınmalı ve işçiler bayrama talepleri kabul edilmiş olarak girmelidirler.

Antep Valisi Emniyet güçlerinin patronların silahlı güçleri gibi davranmalarına asla müsaade edilmemelidir. Yazılan trafik cezaları iptal edilmeli, işçilerin diğer fabrikalara gidiş gelişleri engellenmemeli, işçilerin demokratik tepkisine karşı güç kullanılmamalıdır. Polisin işçi temsilcilerini keyfi biçimde ifadeye çağırması ve tehdit etmesinin önüne geçilmelidir.

Çalışma Bakanı buradaki emek sömürüsüne sessiz kalmamalı, patronların buradaki yasa dışı uygulamalarına karşı soruşturma başlatmalı ve müfettişler görevlendirerek müdahale etmelidir.
Gaziantep’te, Başpınar’da onurluca mücadele eden işçilerin mücadelesi sahipsiz kalmamalı. Başta sendikalar olmak üzere emek örgütleri buradaki onurlu ve kararlı işçilerin mücadelesine destek olmalılar, yanlarına gelmeliler ve her türlü olanaklarını seferber etmeliler. Bu grev ve direniş tüm işçi ve emekçilerin direnişi ve hak alma eylemi olmuştur.

Antep işçilerinin sesinin duyulması ve başarısı Türkiye işçi sınıfının başarısı olacaktır. Antep işçisinin kazanması, kapitalist fırsatçılığa soyunan patronlara  izin verilmemesi için herkesi Antep tekstil işçileriyle dayanışmaya çağırıyorum.

* İstanbul Bağımsız Milletvekili

ÖNCEKİ HABER

Bakana bilimsel yanıt: Biber gazı öldürür

SONRAKİ HABER

Şemdinli Savcılığı’na göre yaşamını yitiren gerilla sayısı 7

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...