21 Şubat 2018 04:02

FT: Suriye-YPG anlaşmasında İran'ın rolü olabilir

Financial Times, Türkiye'nin Afrin hamlesinin Suriye'deki iç savaşın daha da yoğunlaşması riskini arttırdığını yazdı.

Paylaş

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, TSK’nın Afrin’e girmesini topçu ateşi açarak engellediği milislerin İran yanlısı olduğunu belirterek, bunun Şam yönetimi ile YPG’nin İran gözetiminde anlaştığına işaret ettiğini öne sürdü.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, son haftalarda "Suriye'deki iç savaşın merkezindeki mücadelelerin tehlikeli uluslararası güç oyunlarıyla daha da karmaşıklaştığını söyleyen gazete, buna Suriye'deki İran'a ait hedeflere ateş açtıktan sonra düşürülen İsrail jetinin de dahil olduğunu söylüyor ve şöyle devam etti; Suriye'deki çatışma Beşar Esad yönetimine karşı bir halk ayaklanması olarak başladı ve yarattığı kaosta hem Kürtlere hem de IŞİD gibi cihatçı gruplara toprak sağlayan, karmakarışık, çok taraflı bir savaşa dönüştü. Uluslararası müdahaleler de karmaşıklığı arttırdı. ABD öncülüğündeki koalisyon, IŞİD'e karşı YPG ve müttefiklerini destekliyor. Bu da pratikte, Afrin'de iki ABD müttefikinin karşı karşıya gelmesi demek oluyor."

Rusya ve İran'ın da ağırlıklarını Suriye lideri Beşar Esad'dan yana koyduklarını hatırlatan gazete, Türkiye'nin de bazı isyancı grupları desteklediğini, ancak giderek artan oranda Kürtlere odaklandığını belirtti.

Uzmanların Afrin'e girmeye çalışan güçlerin İran destekli Şii milisler olduklarını söylediğini aktaran gazete, bunun da Suriye rejimi ve YPG arasındaki anlaşmanın, Rusya'nın değil bölgesel bir güç olan İran'ın gözetiminde yapıldığına işaret edebileceğini vurguluyor.

Konuyla ilgili haberine "Türkiye ilk defa rejimle çatıştı" başlığını atan Times da benzer bir yorum yaptı ve "Türiye ve rejim arasındaki çatışmalardaki herhangi bir yükseliş savaşı daha da karmaşıklaştırır" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Alman basını: Deniz Yücel Almanya'ya dönmedi

SONRAKİ HABER

Dolar güne 3.80'in üzerinde başladı (21 Şubat 2018)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...