16 Ağustos 2012 10:41

Assange’ın sığınma talebi kabul edildi

İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın Assange’ın bırakılması ile ilgili yaptığı tehditlere rağmen, Ekvador, Julian Assange’ın siyasi sığınma talebini kabul etti. Ekvador hükümeti, nihai kararın bugün verileceğini belirtmesi üzerine, İngiltere ise büyükelçilik etrafındaki güvenlik önlemlerini gün içind

Assange’ın sığınma talebi kabul edildi
Paylaş

Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği binası önünde toplanan kalabalık, “Julian Assange, özgürlük savaşçısı” sloganları atarak Assange’a olan desteği ifade etti.  

Assange’ı destekleyen eylemcilerden 3’ü İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı.

İNGİLTERE EKVADOR’U TEHDİT ETTİ

Öte yandan İngiltere, karar açıklanmadan önce Ekvador üzerinde baskıları artırarak Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan Julian Assange’ı tutuklamak için elçilik binasına girme tehdidinde bulundu.
Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın, tecavüz ve cinsel saldırı suçlamaları nedeniyle İsveç’e sınırdışı edilmesi gündemdeydi. Bu nedenle Assange, Haziran ayında Ekvador Büyükelçiliği’ne siyasi iltica talebi ile sığınmıştı.

BBC’nin haberine göre Ekvador Dışişleri Bakanı Patino, İngiliz Büyükelçiliği’nden bir görevlinin Ekvador hükümetine bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Buna göre İngiliz Dışişleri Bakanlığı, Assange teslim edilmezse büyükelçiliğin diplomatik statüsüne son verilebileceğini ve Ekvador Büyükelçiliği’ne baskın düzenlenebileceğini belirterek Ekvador hükümetini tehdit etti.

EKVADOR: İNGİLİZ KOLONİSİ DEĞİLİZ

Söz konusu üstü kapalı tehdidi de içeren mektubun Ekvador Dışişleri Bakanlığı’na yazılı olarak verildiğini belirten Patino, aynı tehdidin Londra’daki Ekvador Büyükelçisine de 15 Ağustos günü sözlü olarak iletildiğini kaydetti. “Ekvador, İngiltere’nin resmi mesajındaki açık tehdidi şiddetle reddeder” diyen Pattino, Ekvador’un İngiltere’nin sömürgesi olmadığını vurguladı.

Ekvador’un Londra’daki Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yer alan bir bildiride ise “şiddet kullanma tehdidinde bulunmak yerine” İngiltere’nin “enerjisini bu çözümü karmaşık soruna, bizim yaptığımız gibi, barışçı bir çözüm bulmak için kullanması gerektiği” ifadesi yer aldı.

İngiltere, 1987 tarihinde yürürlüğe giren bir yasa kanuna göre herhangibir büyükelçiliğin diplomatik statüsünü kaldırma yetkisine sahip.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Patino’nun açıklamalarının ardından yaptığı yazılı açıklamada sözkonusu “Diplomatik ve Konsolosluk Alanları Kanunu”ndan alıntı yaparak, binanın sahibi yabancı ülkenin “bu alanı kendi misyonu çerçevesinde veya sadece bir konsolosluk alanı olarak kullanmayı bırakması durumunda” kaldırma yetkisi verdiği belirtti.

Julian Assange, hakkındaki suçlamaları reddederek, ABD’ye ait gizli diplomatik belgeleri yayınladığı için bu suçlamaların ABD tarafından uydurulduğunu öne sürüyor. Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ise yaptığı açıklamalarda birçok kez Assange’ı “konuşma özgürlüğünün meşalesi” olarak gördüğünü belirtti ve Assange’ın ABD’ye iadesi halinde casuslukla yargılanarak ölüm cezasına çarptırılması durumunun söz konusu olduğunu ve bu  durumun bir siyasi baskı yarattığını açıkladı.

İngiltere’nin baskılarına rağmen Assange’ın sığınma talebinin kabul edilmesi ise, Ekvador hükümetinin siyasi baskılara rağmen insan haklarına saygılı bir devlet olduğu yorumlarına sebep oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan’ı terkedin çağrısı

SONRAKİ HABER

İzmirliler 1 Eylül’de Gündoğdu’da olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...