18 Şubat 2018 11:38

Bulgaristan’nın başkentinde Nazi yürüyüşü

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Nazi Almanyası’nı destekleyen General Lukov’un fotoğraflarıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Paylaş

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yüzlerce kişi, ellerinde Nazi yanlısı general Hristo Lukov’un fotoğrafları ve meşalelerle yürüyüş yaptı. Faşist general 13 Şubat 1943’te komünist partizanlar tarafından öldürülmüştü. 

Kendilerini “Bulgar milliyetçileri” olarak nitelenlediren grupların düzenlediği ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’nı destekleyen General Lukov’un fotoğraflarıyla cumartesi gecesi yapılan yürüyüş, yaklaşık iki saat sürdü.  

Guardian’ın haberine göre yürüyüşe Avrupa’nın farklı ülkelerinden Neo Nazi ve antisemitist gruplar da katıldı. 

Yürüyüşle ilgili kınama açıklaması ise Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. 

Açıklamada, Yahudi Soykırımı kurbanlarının anılacağı etkinlikler yaklaşırken böyle bir eylemin gerçekleştirilmesi eleştirildi. Nazi ideolojisinin yüceltilmesinin “kesinlikle kabul edilemez” olduğu belirtti. Ancak yürüyüşün son on yıldır her yıl yapıldığı öğrenildi. 

Bu arada AFP’ye konuşan, yürüyüşün örgütçülerinden Zvezdomir Andronov “Nazi ya da faşist” olmadıklarını savunarak “Sadece milliyetçiyiz” dedi. İsveçli Nazi örgütü olan Kuzey Direniş Hareketi’nden Robert Eklund ise “Ortak düşmanla; çokkültürlülük, küreselleşme ve Avrupalı olmayan mültecilere karşı mücadele etmek için Bulgaristan’daki yürüyüşe katıldığını” söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da bir düğünde patlama: Ölü sayısı 18'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Ankara'daki AKP kongresine belediye otobüsleriyle servis!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...