16 Şubat 2018 15:43

Sermaye dışa mı açılıyor yoksa dışa mı kaçıyor?

Türkiye’nin dışa yatırım stokunun 2008 sonrası hızlandığına dikkat çeken Makina Mühendisleri Odası, ‘yatırımcı dışarıya kaçıyor’ tespiti yaptı.

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), Türkiye’nin dışa yatırım stokunun 2008 sonrası hızlandığına ve düzenli artışlarla 2016’da 31 milyar doları bulduğuna dikkat çekti ve ‘yatırımcı dışarıya kaçıyor’ tespiti yaptı.

MMO, her ay İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı Sanayinin Sorunları bülteninin 36’ncısını “Türkiye’nin dış yatırımları” konusuna ayırdı.

Ekonomi Bakanlığı, Merkez Bankası, IMF, Hazine ve çeşitli bakanlık verileri kullanılarak yapılan analizde, Türkiye’nin dışarıya yaptığı doğrudan yatırımlar incelendi.

Türkiye’nin hem dış yatırım çekmede hem de dışa yatırım yapmada, birçok çevre ülkenin gerisinde olduğuna dikkat çekildi. 

DÖRTTE ÜÇÜNDEN FAZLASI AVRUPA’DA

Özellikle son dönemlerde dışarıya kaçma eğilimi ağır basan yatırım kararlarına, baskıcı yönetimin yatırımları da kaçırdığına, bunun özellikle yatırım bekleyen işsizler açısından önemli olduğunun vurgulandığı analizde şu noktalar öne çıktı:

■ Doğrudan yatırım biçimindeki sermaye ihracı, küresel kapitalizmin bir gerçeği olarak tüm dünyada artmaktadır. Türkiye, doğrudan yabancı yatırım çekmeye çalışırken farklı saiklerle dışarıya yatırım da yapıyor.

■ Ancak, benzer çevre ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin hem dış sermaye çekmede hem de dışarıya yatırımda, küresel kapitalizm ile bütünleşmenin arka sıralarında olduğu görülüyor.

■ Türkiye’nin dışa yatırım stokunun 2008 sonrası hızlandığı, dış yatırımların düzenli artışlarla 2016’da 31 milyar doları bulduğu görüldü.

■ Türkiye’nin dışa yatırımlarının dörtte üçünden fazlası Avrupa’da yer alıyor.

■ Dışa yapılan yatırımların yüzde 68’i finansla ilgilidir. Sanayinin payı, dış yatırım toplamında yüzde 15’te kalıyor.

■ Türkiye’nin dış yatırımlarında finans sektörü üçte ikinin üstünde bir payla ön sıralarda bulunuyor.

■ Bankalar, çoğunlukla Avrupa’da şube açarak kredi bulma, dış ticaret işlemlerine aracılık etmek için dış yatırımlarda öncü oldular.

■ Dışa yatırım yapan sanayi firmalarının, sektörlerinde öne çıkan ve iç pazarı artık yeterli görmeyen firmalar olması dikkat çekicidir. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

'Tahir Elçi cinayeti, güçlü bir siyasi iradeyle aydınlanır’

SONRAKİ HABER

Hayvan borsasına artık elleri boş gidip geliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...