16 Ağustos 2012 08:09

Sizi patronlar değil biz seçtik!

Gaziantep’te direnişte olan ve patron tarafından işten atılmakla tehdit edilen Şireci Tekstil işçileri seslerini duyurmak için kent merkezine geldi. İşçiler mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini dile getirirken, patron yeni bir görüşme talebinde bulundu.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep’te g

Sizi patronlar değil biz seçtik!
Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Gaziantep’te görüşmeler yaparken Şireci Tekstil işçileri de Valiliğin hemen yanında bulunan Demokrasi Parkında’ydı. Açlık sınırının 956 TL olduğu Türkiye’de 800 TL civarında ücrete ve patronun küfür ve hakaretlerine isyan eden işçiler, Bakan Şahin’e de şöyle seslendi: “Seni patronlar değil biz seçtik.”

Patronun işten atma tehdidine tepki göstermek ve taleplerini Gaziantep halkına anlatmak için açıklama yapan işçilere, DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin yanı sıra Emek Partisi yönetici ve üyeleri de destek verdi. Açıklamaya çocuklarıyla gelen işçiler adına Süleyman Kıyak konuştu.

KÖLELİK DEVRİNE SON VERİYORUZ

10 yıl önce Şireci’nin küçük bir firma olduğunu 10 yılda 10 yeni fabrika açtığına dikkat çeken Kıyak, “Hep biz çalıştık patronlar büyüdü, Ama işçisinin 100-150 liralık zam talebine ana avrat küfürle karşılık verdi. Bunun neresi adalet?​” diye konuştu. Kıyak, patronların gel denince gelen git denince giden, köle gibi çalıştıracak işçiler istediğini söyledi. Başbakanın ise bu patronlara teşvik verdiğini hatırlatan Kıyak, “Biz teşvik vereceğiz onlar işçi çalıştıracak dedi. Bilmiyorduk ki patronlar köle çalıştıracak. Bilseydik Başbakan’a da bir cevap verirdik” dedi. Kıyak, şu çağrıda bulundu: “Bugünden bu saatten sonra kölelik devrine son veriyoruz kendi taleplerimiz için tüm Antep’teki ve Başpınar’daki işçileri birlikte olmaya davet ediyoruz.”

10 GÜNDÜR TRAFİKTEN ÇIKAMADIN MI?

Kendilerine destek veren kurumlara teşekkür eden Kıyak, başta vali olmak üzere kaymakam ve diğer resmi kurumların yetkililerinin yanlarında olmamasına tepki gösterdi. AKP’lilere ve Gaziantep milletvekillerine de tepki gösteren Kıyak, şunları dile getirdi: “Bizim seçtiğimiz Gaziantep’in 12 milletvekili nerede? Neden gelmiyorlar. 10 gündür Türkiye’nin her yanındaki işçi arkadaşlarımızdan teşekkür alıyorum. Onlar duydular da milletvekilleri niye kulaklarındaki pamuğu çıkarmıyor. İstanbul’un bağımsız milletvekili Levent Tüzel duydu da bunlar mı duymadı? Şimdi gelmeyeceklerse ne zaman gelecekler.” Eylemin başladığı ilk gün bütün belediye başkanlarına haber verdiğini, Şahinbey Belediye Başkanını ise kendi telefonundan aradığı bilgisini veren Kıyak, “Bana trafikteyim sana geri döneceğim dedi. 10 gündür geri dönmedi. 10 gündür trafikten çıkamadı mı?​” diye sordu.

3 gündür Gaziantep’te olan Bakan Şahin’e de seslenen Kıyak, “Fatma Şahin gelecek dediler. 3 gündür burada patronların yanında. Bizim yanımızda değil. Seni patronlar değil biz seçtik biz.”

Suriye’den gelen 100 bin kişiye çadır açan ve her türlü ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayan hükümetin ve yetkililerin işçilere karşı tam tersi bir tutum içinde olduğunu anlatan Kıyak, güneşin altında bekleyen işçilere yardım yapılmadığı gibi pişman olup geri dönmelerinin istendiğine dikkat çekti.

Kıyak, direniş döneminde öğrendikleri en önemli dersi ise şöyle dile getirdi: “İşçi kardeşlerimizin birlik ve beraberliği dışında kimseye güvenemeyeceğiz. Haklarımızı başka türlü alamayacağımızı çok iyi öğrendik.” Emekten yanayım diyen tüm kurumları ve sendikaları kendilerine destek olmaya çağıran Kıyak, “Bizi değil işten Antep’ten çıkarsalar yine hakkımızı arayacağız. Kararlı bir şekilde eylemimize devam edeceğiz” dedi. (Gaziantep/EVRENSEL)


BURNUNUZUN DİBİNDEKİ HABERİ NİYE YAPMIYORSUNUZ?

İşçiler eylemde kendilerini görmezden gelen basına da tepki gösterdi. Yerel basına seslenen Süleyman Kıyak, “Bu kadar mı reklamdan gelecek gelire bağlısınız? Unutmayın sizler de bizim sayemizde varsınız. Patronların sizlere verdiği reklamları kimler izliyor? Bundan sonra yerel basını izlemeyi yasaklıyorum. Hadi para kazanın da görelim” dedi. Ulusal basının da aynı tutum içinde olduğuna dikkat çeken Kıyak, Türkiye’den 100 binlerce kilometre uzaktaki haberleri yapan basının burnunun dibindeki işçilerin mücadelesini ve sorununu duyurmadığını dile getirdi. Hayat Televizyonu ve gazetemiz Evrensel’i ayrı bir yere koyduklarını dile getiren Kıyak “Biz iş bıraktıktan bir saat sonra yanımıza geldiler. Sadece 1 saat evlerine gidip yeniden döndüler. Gece gündüz yanımızda oldular” diye konuştu.


100 LİRA KAYIT PARASINI ÖDEYEMEDİK

Üç çocuğunun en küçüğünün ana sınıfına gitmesi gerektiğini anlatan Süleyman Kıyak, 100 lira bulamadığı için çocuğunun kaydını yaptıramadığın söyledi. “830 lira alıyorum 240 lira kiram var. 3 çocuğum var. Bu parayla çocuklarıma nasıl bakacağım. Bütün işçi arkadaşlarım benim gibi. Onlar da çocuklarını ana sınıfına göndermek istiyor ama kayıt parası bulamıyor” dedi. “Eğitime önem veriyoruz” diyen hükümete tepki gösteren Kıyak, “Ben çocuğumu okula gönderemedikten sonra senin eğitime verdiğin önemin ne anlamı var?​” diye konuştu.


PATRON GÖRÜŞME TALEP ETTİ

Eylem sonrasında ise patron güvenlik şube müdürüyle işçilere haber yollayarak görüşme talep etti. Şube müdürünün konuşması sırasında “Patronun talebini kabul etmezseniz hiçbir yerde iş bulamazsınız” demesi ise işçilerin tepkisini çekti. Bir süre daha açıklamanın yapıldığı yerde bekleyen Şireci işçileri, patronla görüşmek üzere Başpınar’daki fabrikaya doğru yola çıktılar.

ÖNCEKİ HABER

Pek çok merkezde 15 Ağustos eylemleri yapıldı

SONRAKİ HABER

Yeşilçam’da telif hakkının önü açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...