15 Ağustos 2012 14:45

Yeni hal yasası salçalık biberi vurdu

Yeni hal yasası gerekçe gösterilerek Adana ile bütünleşen salçalık biber satımı yasaklandı. Biber üreticisi, satıcısı ve alıcısını mağdur edecek yeni uygulama Adana’da tepki topladı. Biber üreticileri ve biber satıcısı esnaf Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.Yıllardır Adana’da kanalda ve mah

Yeni hal yasası salçalık biberi vurdu
Paylaş
Halil İmrek / Emre Aydın

Yıllardır Adana’da kanalda ve mahalle arasında salçalık Karaisalı biberi satılırdı. Biber üreticileri önceden biber satıcısı esnafla anlaşır ona göre biber eker ve mağdur olmazlardı.  Ağustos ayı ile birlikte Çukurova’da sofraların vazgeçilmezi olan salça yapımında kullanılan kırmızı biberin hasadına başlandı. Geçen yıl Adana’da salçalık biber, üreticileri hayal kırıklığına uğratmıştı. Bu yıl gerek rekolte gerekse biber fiyatları üreticinin yüzünü güldürürken, Yeni Hal Yasası üreticilerin tüm hayallerini yıkacak görünüyor.
Ancak bu yıl yaklaşık 50 esnafın tezgah kurduğu Kanalda ve mahalle aralarında belediye biber satışını yasakladı. Biber satan esnafın tezgâhları ise dağıtıldı. Gerekçe ise yeni hal yasası gereği biber hale girecek ve orada komisyoncular satacak. Bu birdenbire ortaya çıkan uygulamaya esnaf, biber üreticileri ve vatandaş tepki gösterdi. Adana’da Karaisalı ve Karataş ilçelerine bağlı köylerde yaklaşık bin biber üreticisi ekim yaparken Adana kent merkezinde 200 kadar esnaf ise tezgâhlarda biber satıyor.

Yeni hal yasası gerekçe gösterilerek mağdur edilen biber üreticisi ve biber esnafı ortak eylem yaptı. Önce Abidin Dino Parkında toplanan biber üreticileri ve esnaf, daha sonra Adana Büyükşehir Belediyesi önüne gelerek Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz’la görüştü.

Adana Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkanı Murat Kılıç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz’a yeni uygulama ile mağdur olduklarını anlattı. Sadece esnafın değil, biber üreticileri ve biber alıcıları olan Adana halkının da sorun yaşadığını söyledi. Belediye Başkanı ise kısa süre içinde sorunları çözeceğine dair üreticilere ve esnafa söz verdi. Bunun üzerine eylemciler belediye önünden ayrıldı. (Adana/EVRENSEL)


HEM SATICILAR HEM ÜRETİCİLER TEPKİLİ

Yeşilyuva Mahallesi’nde biber satan Hüseyin Çulfalar, “Yasadan dolayı biber hale gönderiliyor Köylü mağdur oluyor, biz mağdur oluyoruz esnaf da mağdur” dedi. Biberin kilosunun 775 kuruşa üreticiden aldığını 850 kuruşa sattığını söyleyen Çulfalar, “Vatandaş kapısının önünde gelip biberi alıp eve götürüyor. Kim gidecek halde nakliye parası verip alacak. Bu yasa herkesi mağdur ediyor” diye tepkisini gösterdi.
Kanalda 26 yıldır biberi sattığını söyleyen Âdem Eser, “26 yıldır böyle bir yasa yoktu hiçbir sorun da yoktu. Şimdi niye böyle bir yasa çıktı” diye sordu. Esnafın halde biber almaya da razı olduğunu ama biberi satmasına yine engel çıkarıldığını söyleyen Eser, “Bu işin içinde rant mı var? Biz biberi nerede satacağız? Bize yer gösterilmiyor. Kendi yerlerimize izin verilmiyor. Semt pazarlarında yeriniz varsa orada satın diyorlar. Her hafta biberle semt pazarlarını nasıl dolaşacağız. İstediğimiz bir an önce bu işin düzelmesi. Belediye meclis üyeleri, belediye başkanı Adana milletvekilleri sorunumuzu çözsünler” dedi
Adana Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkanı Murat Kılıç da biber tezgahlarının yıkıldığını, ekmeklerinden olduklarını söyledi. Yeni başlatılan uygulamanın kimsenin yararına olmayacağını söyleyen Kılıç, “Herkesi mağdur ediyor. İnsanlar nasıl gidip şehir dışında olan halden 100-200 kilo salçalık biber alacak. Üreticinin ürünü elinde kaldı, esnaf biber satamıyor, vatandaş kapısının önüne çıkınca biber alamıyor” diye konuştu.
Karaisalı Akçalı Köyünde biber üreticis olan Ramazan Yıldırım da uygulamanın yanlış olduğunu, biberlerin hale girmesinin ürünleri çürüteceğinin ve pazarlarından olacağını söyleyerek, biber üreticilerinin yıllardır yaptığı satışa göre bir ekim yaptıklarını ve ürünlerinin karşılığını aldıklarını ama bu uygulama ile mağdur olacaklarını dile getirdi.
Biber üreticisi Yusuf İlhan da “Biber üreticileri küçük üretici ve belli başlı satıcılarla çalışıyor” diyerek uygulamayla biber ekemez hale geleceklerini dile getirdi.
Biber üreticisi Faruk Çopuroğlu, biber üreticilerinin, kanalda bulunan Karaisalı pazarını kendi pazarları olarak gördüklerini ve ona göre kendilerini ayarladıklarını ifade ederek “Ama yeni hal yasası ile her kesin mağdur edilecek. Adana bibersiz kalsın, üretici, esnaf, halk mağdur olsun isteniliyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitimle oynama, okuluma dokunma

SONRAKİ HABER

Anayasal hakkı kullanmanın neresi ayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...