15 Ağustos 2012 14:41

Eğitimle oynama, okuluma dokunma

Aliağa 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi velilerinin, okul değişikliğine olan isyanları devam ediyor.Geçtiğimiz gün Kaymakamlık binası önünde toplanan 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi velileri, çocuklarının okullarının değiştirilmesine karşı tepkilerini Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe vererek göstermiş

Eğitimle oynama, okuluma dokunma
Paylaş
Turan Kara

Geçtiğimiz gün Kaymakamlık binası önünde toplanan 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi velileri, çocuklarının okullarının değiştirilmesine karşı tepkilerini Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe vererek göstermişti.

Veliler, önceki gün yine Kaymakamlık binası önünde toplanarak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Tatlıcı ve Aliağa İlçe Kaymakamı İbrahim Keklik ile görüşerek bir kez daha dilekçe verdi ve basın açıklaması yaptı.

İMAM HATİP İÇİN BİN ÖĞRENCİYİ YERİNDEN EDİYORLAR

Aliağa’ya açılacak olan İmam Hatip Lisesi’nin, Ticaret Meslek Lisesi’nin binasında açılacağını, Ticaret Meslek Lisesi’nin 80.Yıl Cumhuriyet Lisesi binasına nakledileceğini ve 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi’nin de Aliağa Lisesine taşınıp birleştirileceğini öğrendikleri andan itibaren tepki gösterip itiraz eden veliler Kaymakamlık binası önünde durumu protesto etti. Veliler adına konuşan Nalan Reis, Semra Karahasanoğlu ve Cihat Aktarıcı, kendileri ile beraber Ticaret Meslek Lisesi velilerinin de bu duruma itiraz ettiklerini ve onların da birleşerek Milli Eğitim’e itiraz dilekçesi yazacaklarını belirtti. Velilerden Cihat Aktarıcı, Aliağa’ya açılacak olan İmam Hatip Lisesi için neredeyse bin kişilik bir öğrenci kesiminin yerlerinden edileceğini belirtti. Aktarıcı, yeni eğitim yılına belirsizliklerle girildiğini belirterek, “Çocuklarımızın nasıl bir eğitim alacağını merak ediyoruz. Duyduk ki Aliağa’da İmam Hatip okulu açılmış. 60-70 kişilik İmam Hatip Lisesi için, 3 lisenin yaklaşık 1000 öğrencisi yerlerinden edilerek başka okullara taşınacakmış” dedi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DE BİR ŞEY BİLMİYOR!

Aktarıcı, dilekçelerini vermek için Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Tatlıcı’nın yanına gittiklerinde kendisinin hiçbir şeyden haberi olmadığını söylediğini belirterek, “Bu nasıl bir iştir. Okulların açılmasına 1 ay kaldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün hiçbir şeyden haberi yok” diyerek tepki gösterdi. Okullarının yerinin değişmesini istemediklerini iletmek için Müdüre gittiklerini anlatan Aktarıcı şunları söyledi; “ ‘Dilekçenizi verin 15 gün içerisinde size cevap veririz’ diyerek kapısını velilere kapatabiliyor. Çocuklarımızın geleceğinden kaygı duyuyoruz, diken üstündeyiz. Eminim diğer okullardaki  öğrenciler ve velileri okullarının yerinin değişmesini istemez. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmışken kimin hangi okula gideceğini vatandaşlardan, velilerden devlet sırrı gibi saklamak çağdaş bir ülke olma iddiasını taşıyan bir ülkeyle bağdaşmaz.”

Her gelen iktidarın eğitim sistemi ile oynamasından dolayı her yıl binlerce öğrencinin ÖSS’de sıfır çektiğini belirten Aktarıcı, “Okulların yerleri değiştirilerek, çocukların motivasyonu bozularak bu önlenemez. MEB’in eğitimin kalitesini arttırmak için daha farklı çalışmalar yapmasını istiyoruz” dedi. İtirazlarına devam edeceklerini belirten Cihat Aktarıcı, “Çocuklarımızın alıştığı okul ve öğretmenlerinden ayrılmasını istemiyoruz. Özellikle 12. sınıf çocuklarımız 2-3 yıldır harıl harıl üniversite sınavına hazırlanıyor. Yapılacak bir değişikliğin çocuklarımızın motivasyonunu bozacağını ve geleceklerini karartacağını düşünüyoruz. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapma kararlığındayız” dedi.

Pek çok il ve ilçede yeni 4+4+4 sistemi ile ilgili bilgilendirmeler yapıldığını Aliağa’da böyle bir bilgilendirme yapılıp yapılmadığını bilmediklerini ifade eden Aktarıcı, velilerin internet üzerinden bir şeyler öğrenmeye çabaladığını anlattı. Veliler olarak kararın geri alınması için mücadele edeceklerini belirtti.  (İzmir/EVRENSEL)


KİMSE BİR ŞEY SÖYLEMİYOR

Erkol Altun (Okul Aile Birliği Başkanı): Önce okulları birleştirme gibi bir şey yapacaklarını duyduk. Şimdi okulların birleşmeyeceğini, binaların birleştirileceğini, aynı bina içerisinde Aliağa Lisesi ve 80.yıl Cumhuriyet Lisesi’nin olacağını söylüyorlar. Bu durum bizim çocuklarımızın eğitim kalitesini geriye götürür. Bu durum sıkıntılara sebep olur. Net bir açıklama yok, kimse bize bir şey söylemiyor.

Nalan Reis (Öğrenci velisi): Neden Ticaret Lisesi yerinden alınıp bizim liseye, bizim lise yerinden alınıp Aliağa Lisesine taşınıyor? Bizim okulun sınıflarında az öğrenci varmış, rahatmış diye yaptıklarını söylediler ama zaten okul küçük. Bizler çocuklarımızın mağdur olmasını istemiyoruz.


‘MEB’İN SINIF HESABI YANLIŞ’

Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, 4+4+4 yasası sonrası MEB’in yaptığı okul dönüşüm planının hatalı olduğunu belirtti.

Dernek Başkanı Doğan Ceylan’ın imzasıyla yayınlanan açıklamada, MEB’in öngördüğü okul dönüşüm planında ortaokula dönüştürülen okullara 1. sınıfların, ilkokula dönüşen okullara 5. sınıfların alınmayacağı, bu okullarda diğer sınıfların eğitimlerine devam edeceği hatırlatıldı ve “Alınmayan sınıflar ise yakın ilkokul ve ortaokula devam edecek. Uygulamada ise ikili öğretim yapılacak okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğlenci olacak. Bakanlığın en baştan beri öğrencilerin yaş farklılığı nedeniyle aynı ortamlarda bulunmaması gerekçesinin sonucu böyle bir emir verildi ve kamuoyunca da doğru bulunuyor” denildi.

‘İLK BAKIŞTA NORMAL GİBİ AMA...’

Açıklamada, ilk bakışta gayet normal görünen bu planın önemli soruna gebe olduğunu bildiren Ceylan, dönüşümün kademeli uygulanacak olması nedeniyle ilkokula dönüşen okullarda bu yıl sadece 5. sınıfların olmayacağını, ayrıca ortaokula dönüşen okulun kayıt alanındaki 1. sınıfları da bu okullar alacağından 1. sınıf kayıtlarının iki katına çıkacağını söyledi. “Ortaokula dönüşen okullar içinde durum benzer bu yıl okulda sadece 1. sınıflar olmayacak ama 5. sınıf kayıtların geçen yılın iki katı olacak” diyen Ceylan, oluşacak şube sayısıyla derslik sayısı arasında oluşacak dengesizliğin uygulamayı imkânsız hale getireceğini ifade ederek şunları ifade etti: “2013-2014 öğretim yılında durum daha da çarpık hal alacaktır. Aynı okulda ortaokul şubesi 30’a çıkarken ilkokul şubesi 10’a düşecektir. İlkokula dönüşende de tam tersi olacak ortaokul şubesi 10’a düşerken ilkokul şubesi 30’a çıkacaktır. Son derece basit olan bu durumun Bakanlıkça görülememesi ve ikili öğretim yapan okullarda ortaokulların sabahçı ilkokulların öğlenci olarak okula devam etmelerinin emredilmesi şaşırtıcıdır. MEB emrini düzeltmeli ve geçiş sürecinin biteceği 2015 yılına kadar bu ayrımı başlatmamalıdır. MEB emrini düzeltmese de zaten bu emrin uygulanması imkânsızdır.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Denetim bitirildi binlerce insan ölebilir

SONRAKİ HABER

Yeni hal yasası salçalık biberi vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...