14 Şubat 2018 13:57

Hasan Ferit Gedik davasında 3 sanığa 25'şer yıl hapis

Hasan Ferit Gedik davasında 3 sanık 'kasten öldürme' suçundan 25'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş

Yüksel KOÇ

İstanbul'un Maltepe ilçesi Gülsuyu semtinde 2013 yılı Eylül ayında Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylara dair Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 35 sanıklı davada 3 sanık "kasten öldürme" suçundan 25'şer yıl hapse mahkum edildi.

Sanıklar Şahin Eren, Hakan Taşhan ve Doğukan Çep, Hasan Ferit Gedik'e yönelik eylemlerinden ötürü, “Kasten adam öldürme" suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şahin Eren, diğer cezalarla birlikte toplam 48 yıl 5 ay, Hakan Taşhan 34 yıl 3 ay, Doğukan Çep de 35 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Doğukan Çep hakkında yakalama kararı çıkarılırken 3 sanığın da tahliyesine karar verildi.10 sanık beraat ederken diğer sanıklar da çok sayıda yaralama, yağma ve hürriyeti tahdit suçlarından çeşitli oranlarda ceza aldı. 

İstanbul Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Mert Kazan, Şahin Eren, Ferhat Keleş, Hakan Taşhan, Zafer Turhan ile tutuksuz sanıklar Necdet Polat, Yusuf Turhan, Süleyman Tüfekçi, Ercan Çiftçi, Vedat Atalay, Bekir Teker, başka suçtan tutuklu Emrah Ok, Aytekin Turan katıldı. 

Duruşmada sanıkların avukatları ile müştekiler Nuray Meray, Gülperi Aktaş, Abdullah Kıyak, İbrahim Gedik, Eriş Gedik ile avukatları da hazır bulundu. 

Davanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ihbar edildiği, ancak bakanlığın davaya katılma talebinin bulunmadığı yönünde yanıt geldiği tutanaklara geçildi. 

'BİZLER BİR HATA YAPTIK…'

Son savunması sorulan tutuklu sanık Hakan Taşhan, öncelikle tahliyesini talep ettiğini belirterek, “Bizler bir hata yaptık. Benim cinayetle bir alakam yok. Hiçbir şekilde alakam yoktur. Sizden ricam elinizi vicdanınıza koyup karar vermenizdir" dedi. 

'BEN KARSLILARI VURDUM'

Tutuklu sanık Şahin Eren de son savunmasında, “Beni yaptığım suçlardan tahliye ya da beraat edin demiyorum. Biz akız demiyoruz, kara da değiliz. Poker suratlılık da yapmıyoruz. Bakarsanız gezi eylemleri ile aynı günlerde olmuştur. 12-13 gün mahallemizde bu örgütler yüzünden dışarı çıkamadık. Suçsuzuz demiyoruz. Ben Karslıları vurdum. Bu olayları anlattım. Sabıkalı olabiliriz. Ben burada bir sürü mahkemeye çıktım. 4.5 senedir tutukluyuz. Hiçbir şeyden yararlanamıyoruz, sevk yapamıyoruz. Cezaevinden gelip gitmekten sıkıldık artık. Tahliyemi talep ediyorum. Ben kimseyi öldürmedim. Bu işler olmuşla duymuşla olmaz. Yaptığımız kavgalardan dolayı, küfürlerden dolayı heyetinizden özür diliyorum. Suçsuzum, beraatımı istiyorum. Kolay gelsin" dedi.

Son sözleri sorulan sanıklar, suçsuz olduklarını beyan ederek beraatlarını talep ettiler. 

ÜÇ SANIK HASAN FERİT GEDİK'İ ÖLDÜRMEKTEN 25'ER YIL CEZA ALDI

Kararını açıklayan mahkeme, Hasan Ferit Gedik'in öldürülmesinden sorumlu tuttuğu sanıklar Şahin Eren, Hakan Taşhan ve Doğukan Çep'i, "Kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış hapis cezası ile cezalandırdı. Sanıkları yargılama aşamasındaki tutum ve davranışlarını gerekçe gösteren mahkeme, cezayı 25 yıl hapis cezasına düşürdü. Aynı sanıklar, Gökhan Aktaş, Yalçın İleri ve Abdullah Kıyak'ı “Kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da 22'şer yıl 6'şar ay hapis cezası ile cezalandırıldı.

10 SANIK ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN BERAAT ETTİ

Mahkeme, “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçundan yargılanan sanıklar Yusuf Turhan, Tarkan Emeçtimur, Emin İşlek, Uğur Köroğlu, Murat Keskin, Vedat Atalay, Mete Barış Durak, Vedat Maden, Kenan İnce, Şafak Velioğlu'nun beraatlerine karar verdi. 

24 SANIK ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN CEZA ALDI

Sanıklar Zafer Turhan, Şahin Eren, Ferhat Keleş, Mesut Turhan, Yakup Dalkılıç, Kinyas Taşhan, Yakup Kutlu, Bekir Teker, Yusuf Polat, Adem Köşhan, Ahmet Turhan, Doğukan Cep, Ercan Kütük, Emrah Ok, Necdet Polat, Ümit Yeşilkaya, Süleyman Tüfekçi, Mert Kazan, Ercan Çifti, Engin Seba, Şeref Karameşe, Ekrem İnalkaç, Aytekin Turhan ve Hakan Taşhan, “Çıkar amacıyla suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak" suçundan 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Ayrıca sanık Ercan Çiftçi, Sinan Sağır'ın silahla yaralanmasına iştirak, Şafak Aykan'ın yaralanmasına yardım etmekten 1 yıl 2 ay 7 gün hapis, sanık Aytekin Turan da Mesut Aktürk'ün silahla yaralanması suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldılar. 

Sanıklar Adem Köşgen ve Ümit Yeşilkaya, “Suç delillerini gizleme" suçundan 5'er ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Sanıklar Şerif Karameşe, Bekir Teker, Engin Turan ve Aytekin Turan, kendilerini polis gibi tanıtıp mağdur Armağan Arık'ı bir evden alıp araçla götürdükleri, daha sonra serbest bıraktıkları gerekçesi ile “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 1'er yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırıldılar. 

Sanıklar Zafer Turhan ve Mert Kazan, Yusuf Kenan Deniz'i “Bıçakla öldürmeye teşebbüs" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldılar. Sanıklar Yufus Polat ve Adem Köşgen, müştekiler Gözen Parlak'ı yaralama ve Çağlar Bulut'u tehdit ettikleri gerekçesi ile 3'er yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldılar. 

YAĞMA SUÇUNDAN DA CEZA ALDILAR

Sanıklar Necdet Polat ve Engin Seba, mağdur Doğan Yıldızlar'a yönelik yağma suçundan 10'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Şahin Eren aynı suçtan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı sanıklar, Doğan Yıldızlar'a yönelik, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 3'er yıl 4'er ay ceza aldı. Şahin Eren ayrıca Doğan Yıldızlar'ı silahla yaralamak suçundan da 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Sanıklar Kinyaş Taşhan, Hakan Taşhan ve Ferhat Keleş, mağdur Cebrail Günebakan'ı “Silahla öldürmeye teşebbüs" suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası ile cezalandırıldılar. Mert Kazaz ve Zafer Turhan da İzzet Karabulut'a yönelik silahlı yaralama suçundan 1'er yıl 3'er ay ceza aldı. Ferhat Keleş aynı suçtan 7 ay 15 gün ceza aldı. 

Şahin Eren, Engin Seba, Hakan Taşhan, Doğukan Çep, iş yerlerine silahla ateş ederek Nihat Budak ve Murat Budak'ı "öldürmeye teşebbüs etmek" suçundan 2'şer yıl 7'şer ay 7'şer gün hapis cezası ile cezalandırıldı. İş yerine zarar veren sanıklardan Doğukan Çep ayrıca, “Mala zarar verme" suçundan 3 ay 15 gün ceza aldı. 

Sanıklar Aytekin Tarhan, Şahin Eren ve Doğukan Çep, Orhan İnalkaç'a yönelik “Yağmaya teşebbüs" suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Aynı sanıklar Taner İnalkaç, Bahri İnalkaç ve Bayram İnalkaç'a yönelik “Silahlı yaralama" suçundan da toplam 5'er hapis cezasına çarptırıldılar. 

Sanıklar Şahin Eren, Necdet Polat ve Ahmet Turhan, Murat Ağdaş'a yönelik “Nitelikli yağma" suçundan 4'er yıl 2'şer ay, Ümit Yeşilkaya da aynı şuça teşebbüs etmekten 1 yıl 10 ay 15 gün ceza aldı. Ümit Yeşilkaya ayrıca Uğur Ağtaş'a yönelik silahlı yaralamaya teşebbüs suçunda da 7 ay 15 gün ceza aldı. Şahin Eren ve Necdet Polat, müştekilere ait taksi durağına zarar vermekten 3'er ay 10'ar gün ceza aldı. 

Sanık Yakup Kutlu, İbrahim Aksoy ve Nihat Ağtaş'a yönelik silahla yaralama suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün ceza aldı.

3 SANIK TAHLİYE EDİLİRKEN 1 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI VERİLDİ

Sanıklar Mert Kazan, Ferhat Keleş ve Zafer Turhan'ı tahliye eden mahkeme, Doğukan Çep hakkında da yakalama kararı verdi. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde 57 kişi işten çıkarıldı!

SONRAKİ HABER

TGC Gazeteci Nuh Köklü’yü anıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...