15 Ağustos 2012 13:35

DİSK-AR: İşsiz sayısı düşük gösteriliyor

DİSK-AR, Türkiye’de işsizlik oranlarının düşük gösterildiğini söyledi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından yapılan açıklamada, “İşsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olmasının sonucunda açığa

DİSK-AR: İşsiz sayısı düşük gösteriliyor
Paylaş

DİSK-AR, Türkiye’de işsizlik oranlarının düşük gösterildiğini söyledi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından yapılan açıklamada, “İşsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olmasının sonucunda açığa çıkan bu durum Türkiye’de işsizliği olduğundan düşük gösteriyor.” denildi.
DİSK-AR’ın açıklamasında, “AB ülkeleri için Eurostat verilerine göre 2012 yılının birinci çeyreği için işgücüne katılım oranı % 68 düzeyinde. Türkiye’de iş isteyenlerin (istihdama katılım) oranı AB-27 ortalaması kadar olsaydı işsiz sayısı 11 milyon 845 bin, işsizlik oranı yüzde 32 düzeylerine çıkacaktı. Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 8.2 değil, yüzde 13.8, işsiz sayısı da 2 milyon 272 bin değil, 4 milyon 43 bin oluyor.” denildi.
Gençlerin işsizlik durumunun daha da kötü olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Her iki gençten biri kayıtdışı çalışırken, umudu kesik işsizlerle birlikte her 4 gençten biri işsiz konumda. Resmi olarak yüzde 15.9 olan işsizlik, umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde yüzde 25’e ulaşıyor. 695 bin işsiz gence karşı 533 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç var.”
Açıklamanın sonuç bölümünde ise “Türkiye'de işsizlik sorunu kadınların ve gençlerin çalışma hayatında karşılaştıkları engeller üzerinden ağır bir biçimde yaşanıyor. Türkiye'yi küresel sermayenin ucuz işgücü deposu olarak şekillendirmeye çalışan ucuz istihdam stratejisi, temelde çalışma yaşamının yapısını tahrip etmeye odaklanmıştır. İşsizlik sorunu, insan onuruna yaraşır iş ekseninde ele alınmalıdır.” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Artık yalnız yürümeyeceğiz

SONRAKİ HABER

29 GDO başvurusu geri çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...