16 Ağustos 2012 04:28

Artık yalnız yürümeyeceğiz

Antep’te yedi fabrikada (Şireci Tekstil, Gürteks, Gür İplik, Canan Tekstil, Motif ve Zeki Mensucat, Zafer Tekstil ) süren direnişin ortak komitesi, işçiler adına hazırladığı bir bildiriyle taleplerini ve kararlarını açıkladı. İşçiler, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tüm işyerlerine dağıttıkları bildiriyle, ta

Artık yalnız yürümeyeceğiz
Paylaş

“Bundan sonra mücadelemizi ayrı ayrı değil, hepimiz bir fabrika gibi, tek yürek yürüteceğiz” diyen Başpınar İşçi Komitesi, organizedeki işçilere şöyle seslendi: “Çünkü hepimizin sorunları da talepleri de aynı. Aynı kölelik koşullarında çalışıyor, aynı sefalet içinde yaşıyor ve aynı kaderi paylaşıyoruz. Biz bir fabrikada haklarımız için ayağa kalktığımızda bütün patronlar bize karşı birleşiyor. Ama bizler bugüne kadar birleşmediğimiz ve mücadele etmediğimiz için bütün haklarımız elimizden alındı. 4 ikramiye hakkımız her yerde gasp edildi. Pazar, bayram, tatil demeden çalışmamıza, sürekli mesai yapmamıza rağmen, aç-perişan haldeyiz. 8 saat çalışıp, pazar günleri ve diğer izin günlerinde dinlenmek, ailemiz ve çocuklarımızla vakit geçirmek, tatil yapmak bizim de hakkımız. Ama bizi asgari ücrete mahkûm ettikleri için, pazardan, izinden, her şeyden vazgeçtik. Biz işçiler bunları yaşarken, patronlar sürekli büyüdü, servetlerine servet, fabrikalarına fabrika kattılar. Ama onlar büyüdükçe bizim ücretlerimiz eridi, ekmeğimiz küçüldü, onlar büyüdükçe bizim sefaletimiz, bizim borçlarımız büyüdü.”

İşçi Komitesi’nin patronlara ilettiği taleplerin de yer aldığı bildiride, bu talepler tüm fabrikalarda aynı şekilde kabul edilmeden işbaşı yapılmayacağı duyuruldu. “Biliyoruz ki bu fabrikalardaki her kazanım tüm işçilerin kazanımı olacaktır” denilen bildiri, “İşçilerin birliği” çağrısıyla son buldu. (Antep/EVRENSEL)


BAŞPINAR İŞÇİSİ NE İSTİYOR?

1 - Aylık maaşımız net 1000 lira olacak. Asgari ücret tutarında yılda 4 ikramiye istiyoruz. İkramiyeler aylıklara bölünmeyecek, 3 ayda bir ayrı olarak ödenecek. 2 - İkramiyeler de dâhil aldığımız ücretlerin tamamı ücret bordrosuna yansıtılacak. Çünkü patronlar, ikramiye ve asgari ücret dışındaki diğer ek ödemeleri, kayıt dışı vererek hem suç işliyorlar, vergi kaçırıyorlar hem de sigorta primlerimizi ona göre düşük yatırıyorlar. Böylelikle hem kıdem tazminatımız hem de emekli maaşımız buna göre hesaplandığı için düşük kalıyor. 3 - Yasalara göre de pazar günleri ve diğer resmi tatiller, bayramlar bizim resmi izin günlerimizdir. Çalışmak zorunlu değildir ve çalışmadığımızda devamsız yazılamaz. O yüzden yasalara da uygun bir şekilde pazar günü ve diğer günlerde çalışma zorunluluğu ve 12 saat çalışma kaldırılacak. Gönüllü olmak şartıyla pazar günü çalışan işçiye ise maaşın yüzde 10’u tutarında, yani 100 lira mesai ödenecek. 4 - Taleplerimiz kabul edilip işbaşı yaptıktan sonra hiçbir işyerinde bir tek işçi bile işten atılmayacak. Eğer atılırsa aynı şekilde eylem yaparak tepkimizi göstereceğiz. 5 - Bütün bu taleplerimiz sözlü olarak değil, işçiler ve patronlar arasında ikili bir protokol ile imza altına alınacak.  

ÖNCEKİ HABER

Her DHL deposu eylem alanı olacak

SONRAKİ HABER

DİSK-AR: İşsiz sayısı düşük gösteriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...