15 Ağustos 2012 10:44

Suriye Krizi: Şam’da patlama

Suriye’nin başkenti Şam’da Genelkurmay Başkanlığı binası yakınında büyük bir patlama meydana geldiği belirtildi. Patlamanın meydana geldiği askeri üsün, BM gözlemcilerinin kaldığı bir otelin çok yakınında olduğu bildirildi.Suriye’de muhaliflerin kurduğu Yerel Koordinasyon Komitesi, Şam’da Genelkurmay Başkanlığı

Paylaş

Suriye’de muhaliflerin kurduğu Yerel Koordinasyon Komitesi, Şam’da Genelkurmay Başkanlığı binası yakınında büyük bir patlama meydana geldiğini duyurdu. Bina yakınından metrelerce yükseklikte kara dumanların yükseldiği görülüyor.

Bombanın tam olarak nereyi hedeflediği bilinmiyor.

RESMİ AJANS: PETROL TANKERİ PATLADI

Suriye resmi haber ajansı SANA, Şam’daki Genelkurmay Başkanlığı binası yakınında meydana gelen patlamanın petrol tankının infalak etmesi sonucu gerçekleştiğini duyurdu. Şam’daki patlamanın meydana geldiği yer Genelkurmay Başkanlığı’nın yanı sıra Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Suriye resmi televiyonunun olduğu bölge olması açısından önem taşıyor. Öte yandan Şam’ın en önemli meydanlarından biri Emeviyyin Meydanı yakınındaki bölge, yoğun güvenlik önlemleri ile tanınıyor. Patlama sonrasında en az 10 kişinin yaralandığı belirtildi, ancak SANA, yaralılar arasında BM gözlemcisi olmadığını duyurdu.

Olay yerinde çekilen görüntüler, patlama sonrası binadan uzun süre siyah dumanlar yükseldiğini gösteriyor. Patlama sonrası şehir merkezine acilen ambülanslala kurtasrma ekipleri gönderildiği bildirildi.  BM İnsani Müdahale şefi Valerie Amos, çatışmaların ortasında kalan sivillere yardım etmenin yollarını soruşturmak için şu an Suriye’de bulunuyor. Amos ve ekibi, patlamanın gerçekleştiği bölgede bulunan ve BM gözlemcilerinin kaldığı otelde bulunmuyordu.

MEKDAD: SURİYE’NİN İMAJINI BOZMAYA YÖNELİK

Patlamanın ardından Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faisal Mekdad, olay yerine gitti ve devlet televizyonuna verdiği demeçte bu saldırının “Suriye’nin imajını bozmaya yönelik cezai bir eylem” olduğunu belirtti ve uluslararası toplumu terörizme karşı birlikte savaşmaya davet etti.
Mekdad, bu olayda BM ile birlikte hareket ettiklerini ve ülkede barışı sağlamak üzere rollerini yerine getirebilmeleri için güvenliklerinin sağlanacağını temin ettiğini belirtti. Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Suriye Devlet Televizyonu’nun bulunduğu ve bölgenin oldukça yüksek güvenlik önlemleri ile korunduğu bildirildi.  

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU: SALDRIYI BİZ DÜZENLEDİK

Özgür Suriye Örgütü’nün kıdemli bir üyesi olduğunu belirten Maher Nuwaimi adlı militan, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada saldırıları kendisinin gerçekleştiğini belirtti. Militan, “Özgür Suriye Ordusu, Suriye’deki günlük operasyonların kararlaştırıldığı ve rejim ordusu mensupları ile Şabiha’nın (hükümet yanlısı ordu) katılacağı bir toplantıyı hedef aldı” dedi. Ancak bu iddiayı doğrulayacak başka bir bilgi yok. Suriye’nin başkenti, Mart 2011’de başlayan isyanın başından beri diğer şehirlere göre görece şiddet olaylarına uzakken, son birkaç hafta içinde şiddet olayları ve çatışmalar başkente de sıçradı.  Geçtiğimiz ay Suriye’nin ulusal güvenlik birimine düzenlenen bombalı saldırıda, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın üç güvenlik şefi öldürülmüştü. (DIŞ HABERLER)


RUSYA: BU BİR PROPAGANDA SAVAŞI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus yetkililere dayandırılarak yapılan “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevi bırakmaya hazır olduğu” yönündeki haberleri yalanlayarak, bu tür haberlerin propaganda savaşının bir parçası olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Departmanı Yardımcısı Mariya Zaharova, yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan’da yayın yapan Al Watan’da yer alan haberler gerçeği yansıtmıyor. Rus yetkililer bu yönde herhangi bir röportaj vermemiştir” dedi. Suriye’de durumun tam bir propaganda savaşına döndüğünü, bazı merkezlerin kirli hileler yapmaktan vazgeçmediğini ifade eden Zaharova, “Bir kısım medyanın olayların başından bu yana taraflı haber ürettikleri sır değil. Bazen Rusya’nın prensiplere dayalı pozisyonunu yıpratmaya, bazen de yanlış bilgiye kapı açmaya yönelebiliyor” eleştirisini getirdi.
Rusya’nın Suriye’de halkın kendi iç sorunlarını kendilerinin çözmesi ve şiddetin sona ermesini desteklediğini ifade eden Zaharova, “Suriye halkı dış müdahale olmadan sıkı bir diyalog ve ulusal uzlaşı ile sorunlarının üstesinden gelmeli” çağrısında bulundu. Rusya’nın yaklaşımları ile ilgili keyfi yorumlamaları eleştiren yetkili, “Bu bir anlayış darlığı ya da uluslararası provokasyondan kaynaklanıyor olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası basında yer alan haberlerde, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov’un Suudi Arabistan merkezli Al Watan gazetesine verdiği iddia edilen röportaj yer almıştı. Röportajda Bogdanov’un, “Esed’in kardeşi Mahir’in Şam’da Temmuz ayında meydana gelen patlamada iki ayağını kaybettiği, bu olaydan etkilenen Suriye liderinin bir kısım şartların yerine getirilmesi durumunda görevi bırakmaya hazır olduğunu söylediği” iddialarına yer verilmişti. (CİHAN)


İİT SURİYE’NİN ÜYELİĞİNİ ASKIYA ALDI

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Cidde’de gerçekleşecek olan 4. Olağanüstü Zirve Toplantısı öncesi  üye ülke dışişleri bakanları bir araya geldi. Suriye’nin durumunun ele alındığı toplantıda, ülkedeki kriz durumu tartışıldı.  Toplantıda, Suriye’nin birlik, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine yönelik bir tutumda bulunulduğu açıklandı ve Suriye’de kan dökülmesi kınandı.  Suriye’deki krizden sorumluluğunun Suriye hükümetinde olduğu belirtildi ve Suriye’nin bu iç savaştan kurtulması ve ülkedeki şiddet olaylarına derhal son verilmesi çağrısı yapıldı. Nihai bildiri taslağının oluşturulduğu toplantı kararlarını liderlerin olduğu gibi onaylaması bekleniyor. Öte yandan, BM Genel Kurulu’nun 24 Haziran 2012 tarihli kararı desteklendi ve İİT İcra Komitesi’nin 24 Haziran 2012’de bakanlar seviyesinde acilen düzenledikleri toplantının tavsiyeleri uyarınca Suriye’nin İİT’nin tüm organlarındaki üyeliği askıya alınacak.

ÖNCEKİ HABER

Peri suyu barajına tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

Müşfik Kenter hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...