15 Ağustos 2012 10:14

‘Polis şiddeti can almaya devam ediyor’

İNSAN Hakları İstanbul Şubesi son günlerde yoğunlaşan polis şiddeti ile ilgili yazılı açıklama yaparak karakolda intihar ettiği iddia edilen Ali A. İle ilgili soruşturma kapsamında tüm sorumluların görevden alınması gerektiğini belirtti.Ali A.’nın  kendisinin karakola giderek teslim olduğu belirtilen açıklamada “Nasıl oluy

‘Polis şiddeti can almaya devam ediyor’
Paylaş

İNSAN Hakları İstanbul Şubesi son günlerde yoğunlaşan polis şiddeti ile ilgili yazılı açıklama yaparak karakolda intihar ettiği iddia edilen Ali A. İle ilgili soruşturma kapsamında tüm sorumluların görevden alınması gerektiğini belirtti.

Ali A.’nın  kendisinin karakola giderek teslim olduğu belirtilen açıklamada “Nasıl oluyor da bir polis merkezinde, üstelik kendisi teslim olan bir insan polisin belindeki silahı alarak intihar edebiliyor? Bu durum yıllardır karakollarda yaşanan insan hakları ihlalleri ve şiddet olaylarına tanıklık eden biziler için inandırıcılıktan uzak bir durumdur. Polis Adeta psikolojik travma yaşamaktadır. İnsani duygular zayıflamıştır. Polisin eline ve silahına bu kadar sahip olamamasının nedeni nedir? Trafik kazası, yaralama ne olursa olsun herhangi bir olayda polis neden bu kadar rahat silahına sarılabilmektedir?​” denildi.

'BU RAHATLIĞI PVSK’ DAN ALMAKTADIR'

Haziran 2007’de 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Yasa’sının 16. Maddesinde yapılan değişiklikle polisin zor ve silah kullanma yetkisinin keyfi biçimde genişletildiğinin altı çizilen açıklamada şunlar belirtiliyor; “Polisin PVSK  dan aldığı yetki ile şiddet ve öldürme fiillerini rahatlıkla işleyebilmesi ve yasanın arkasına ve cezasızlığa sığınabilmesi kaygılarımızı arttırmaktadır. Biz İnsan Hakları Savunucuları PVSK ile ilgili düzenlemeler yapılırken duyduğumuz kaygıları dile getirmiş itiraz noktalarımızı belirtmiştik. Kaygılarımızın haklı çıkması bizleri son derece endişelendirmektedir.”

Yargı ve yürütmenin yurttaşlara işkence yapan, keyfi silah kullanarak insanları öldüren güvenlik güçlerine tolerans göstermemesi gerektiği vurgulanan açıklamada. “Ali A’ nın ölümü ile ilgili gereken önlemler alınmalı ve soruşturma kapsamında tüm sorumlular derhal görevinden alınmalıdır” denildi. (HABER MERKEZİ)


BAŞIMA VURULUNCA SİLAH ATEŞ ALDI!

İzmir’de trafik kazası yüzünden tartıştığı ve ateş açtığı Emrah Barlak’ın ölümüne, neden olmaktan tutuklanan polis memuru İ. K. tuhaf bir savunma yaptı.

Akşam Gazetesi’nden Cumhur Erkek’in haberine göre, polis ‘tuhaf’ savunmasında şunları söyledi:
“Sürücü, kasa, sandalye ve şişelerle saldırdı. Ayağımdan bıçak darbesi aldım. Caydırma amaçlı ayaklarına ateş ettim. Arkamdan bir kişi kasayla başıma vurdu. Silah o sırada karşımdaki saldırgana yönelikti. Aldığım darbeyle birlikte silah ateş aldı. Ben karşımdaki kişinin karın bölgesine kasıtlı bir şekilde ateş açmadım...’

ÖNCEKİ HABER

‘İran Suriyeli milisleri eğitiyor’

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Köprüsünde kaza trafiği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...