15 Ağustos 2012 10:13

‘İran Suriyeli milisleri eğitiyor’

ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, düzenlediği basın toplantısında İran’ın Suriyeli milislere eğitim verdiğini iddia etti. Yaptığı açıklamaya göre çatışmadan yorgun düşen Suriye Ordusu üzerindeki yük bu şekilde hafifletiliyor.Dempsey, 17 ayı aşkın süredir muhaliflerle çatışan Esad rejimine bağlı bi

‘İran Suriyeli milisleri eğitiyor’
Paylaş

ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, düzenlediği basın toplantısında İran’ın Suriyeli milislere eğitim verdiğini iddia etti. Yaptığı açıklamaya göre çatışmadan yorgun düşen Suriye Ordusu üzerindeki yük bu şekilde hafifletiliyor.
Dempsey, 17 ayı aşkın süredir muhaliflerle çatışan Esad rejimine bağlı birliklerin “tükenmiş” olması gerektiğini, İran’ın bu birliklere verdiği eğitimle bu yükün hafifletildiğini iddia etti.
İran, Suriye’yi bölgesel ittifakın bir parçası olarak görüyor ve İran yetkilileri bu ittifakın yıkılmasına izin vermeyeceğini birçok kez açıkladı. Buna göre ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, yönetimdeki Şii’leri destekleyen İran’ın eğittiği milislerin Suriyeli Şii’lerden oluştuğunu belirtti.
Suriye’de kriz devam ederken, İran yönetimdeki Şii azınlığı, Suudi Arabistan, Katar gibi Sünni hanedanların yönetimde olduğu Arap ülkeleri ve Türkiye ise, Suriye’deki Sünni muhalefeti destekliyor.
Dempsey ile birlikte basın toplantısına katılan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ise, İran’ın Suriye’ye yardım ettiğinin açık olduğunu belirtti. İran’ın böyle bir rol oynamaması gerektiğini belirten Panetta, “Suriye’deki cinayetlere yenileri ekleniyor ve nihayetinde yıkılacağını düşündüğümüz bir rejimi destekliyorlar” dedi.

GÜVENLİ BÖLGE PLANI

Dempsey yine basın toplantısında yaptığı açıklamalarda, Suriye’nin komşu ülkeler olan Türkiye ve Ürdün’e gerçekleşen mülteci akınına karşı güvenli bir bölge oluşturma planının gündemde olduğunu belirtti.   
Oluşturulması planlanan bir güvenli bölgenin tek taraflı yapılmayacağınıb altını çizen Dempsey, böyle bir bölgenin uçuşa kapalı olacağını söyledi.
Öte yandan Dempsey, geçtiğimiz gün Özgür Suriye Ordusu’nun düşürdüğünü iddia ettiği Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının hafif silah ateşiyle vurulmuş olabileceğini, bu durumun muhaliflerin ağır silahlara sahip olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rusya’nın İran resti

SONRAKİ HABER

‘Polis şiddeti can almaya devam ediyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...