10 Şubat 2018 14:59

Akçaabat'ta şarbon krizi: Bir kişi hayatını kaybetti

Trabzon Akçaabat’ta hastalanarak ölen ineğin etinden yinen Fatma Çakır, 3 gün önce rahatsızlandı, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Paylaş

Trabzon Akçaabat’ın Ağaçlı Mahallesi'nde oturan M.A., 10 gün önce hastalanan ineğini kesip, etini komşularına dağıttı. Etten aldığı iddia edilen mahalle sakinlerinden evli ve 4 çocuk annesi Fatma Çakır (39), 3 gün önce rahatsızlanarak gittiği hastanede yaşamını yitirdi, 73 kişi de 'halsizlik, mide yanması ve yüksek ateş' gibi şikâyetlerle acil servise başvurdu.

Bunun üzerine muhtarlık, mahallede dağıtılan etten kimlerin aldığı ve yediği yönünde araştırma yapıp, liste çıkardı. Dün akşam saatlerinde de 73 mahalle sakini, 'halsizlik, mide yanması ve yüksek ateş’ gibi şikâyetlerle aynı hastanenin acil servisine başvurdu. Rahatsızlanan kişiler, acildeki tedavilerinin ardından taburcu edildi. Şarbon şüphesi üzerine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Ekipler mahallede inceleme, tarama ve ilaçlama yaptı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Trabzon Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Araştırma yapıldığı ve endişe edilecek bir durumun olmadığı ileri sürüldü:
“İlimiz Akçaabat ilçesi Ağaçlı Mahallesi'nde henüz tanısı kesin olmayan bir rahatsızlığı sebebiyle bir adet büyükbaş hayvanın sahibi tarafından kesilerek dağıtılması ve bunlardan tüketen bazı vatandaşlarımızda birtakım rahatsızlıkların belirmesi üzerine, ilgili kurumlarımızca gerekli tüm tedbirler alınmış olup, konu ile ilgili endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır.”

Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel de vatandaşların kontrol amaçlı hastanelere gittiğini ifade ederek, mahallede kesilen et örneklerinin ise ilgili laboratuvara gönderildiğini söyledi.

Ağaçlı Mahallesi Muhtarı Yüksel Altın ise mahallede bir karantina durumunun olmadığını belirterek, "Şu an ortada net bir şey yok, şarbon şüphesi var. Sonuçlar gelmedi. Birkaç gün önce Fatma Çakır adlı kişi vefat etti. Hastane raporlarında şarbondan öldüğü yönünde yazılmış. Bu et yiyenleri bulduk, listeyi verdik. Çok kişi akşam hastaneye başvurdu. İnşallah ciddi bir olumsuzluk yaşanmaz” dedi.

‘ŞARBON VAR, ENDİŞE YOK’

Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. İncelemede, kesilen hayvanın etinde şarbon hastalığı mikrobu tespit edildiği belirtilerek şöyle denildi:
“İlimiz Akçaabat ilçesi Ağaçlı Mahallesi'nde bir adet büyükbaş hayvanın kesilerek dağıtılması ve bunları tüketen bazı vatandaşlarımızda birtakım rahatsızlıkların belirmesi üzerine Akçaabat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ilgili vatandaşın işletmesine gidilerek, kesilen hayvana ait et numuneleri ve işletmede bulunan diğer hayvanlardan kan örnekleri alınmış, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Analiz sonuçlarında kesilen hayvanın şarbon hastalığı mikrobu taşıdığı, diğer mevcut hayvanlarda ise hastalık olmadığı tespit edilmiştir.

Konu ile ilgili İl/İlçe Müdürlüğümüzce karantina, idari ve fenni tedbirler alınmış olup, ilk etapta dezenfeksiyon işlemleri yapılmış, mevcut henüz tüketilmeyen etler imha edilmiştir. Aşılama faaliyetine bugün itibarıyla başlanmıştır. İlgili durumun takibi Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Kaymakamlığı ile birlikte koordineli olarak yapılmaktadır. Şu an endişe edilecek herhangi bir durum görülmemektedir.”

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: BİR ÇOCUK TEDBİR AMAÇLI HASTANEDE

Konu hakkında İl Sağlık Müdürlüğü de bir açıklamada bulundu. Hastanelere başvuran 80 kişiye tedbir amaçlı koruyucu antibiyotiğe başlanıldığı ve bazı kan tetkiklerinin de Ankara Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı'na gönderildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“9 Şubat 2018 tarihinde akşam saatlerinde bölgeden Tıp Fakültesi Acil Servisine ayakta başvuran ve bu etten yediklerini beyan eden yaklaşık 80 kişiye tedbir amaçlı koruyucu antibiyotiğe başlanılmıştır. Karın ağrısı ve kusması olan bir çocuğumuz tedbir amaçlı yatırılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda; İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından ilgili mahallede gerekli karantina işlemleri başlatılmıştır”

ŞARBON AŞISI ÇALIŞMALARI YAPILDI

Bölgede ilaçlama çalışmalarının yapıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon kararları doğrultusunda; mevcut hayvancılık işletmelerinde dezenfeksiyon işlemlerine ivedilikle başlanmış olup, söz konusu etle temas eden araç gereçlerin dezenfeksiyon ve imha işleri yapılmıştır. Kesilip dağıtılan etlerden henüz tüketilmemiş olanlar toplatılmış ve imha edilmiştir. Mahalledeki tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların şarbon aşısı ile aşılanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce aşılama için aşı temini talep edilmiş olup, bölgede aşılama çalışmaları başlatılacaktır.”

HAYVAN SAHİBİ: BU ETTEN BİZ DE YEDİK

Trabzon'un Akçaabat ilçesinin Ağaçlı Mahallesi'nde oturan Mehmet Arslan, hastalanan öküzünü kesip, etini de komşularına dağıtmasıyla ilgili konuştu. Ahırda bulunan öküzünün aniden yere yığıldığını belirten Arslan, “Ben 15 yaşımdan beri hayvancılıkla uğraşıyorum. Öküze sabah yemini verdiğimde bir şeyi yoktu. Öğle saatlerinde su verdim ama içmedi. Ondan sonra bir anda yere yığıldı. Öküze ne olduğunu anlamadım. Öküzün öleceğini anlayınca kesmek istedim. Bu tür durumlarda, veterinere danışılmadan böyle kesimler yapılıyordu. Bunu yapan çok kişi olmuştur ama bugüne kadar böyle bir vakaya rastlanılmadı. Tek başıma kesemeyince komşumdan yardım istedim. Komşumla birlikte öküzü kestik” dedi.

'SABAHA KADAR AĞLADIM'

Mehmet Arslan, kesilen öküzün etlerini komşularına dağıttığını, kendisinin ve ailesinin de bu etlerden yediklerini ancak herhangi bir rahatsızlık yaşamadıklarını söyledi:
“Kesilen öküze ait eti de benden isteyen diğer komşulara dağıttım. Hatta kendime bile et ayırdım. Bu etten ben ve ailem de yedik. Bizde herhangi bir belirti ve şikâyet olmadı. Ne zaman ki Fatma Çakır'ın ölüm haberi gelince, yapılan incelemede şarbon virüsü şüphesine rastlanıldığını belirttiler. Ben sabaha kadar ağladım. Konu araştırılıyor, öküzde şarbon var mı yok mu belli olur.”

FATMA ÇAKIR'IN EŞİ YAŞANANLARI ANLATTI

Ölümünde şarbon virüsünden şüphelenilen 4 çocuk annesi Fatma Çakır'ın eşi Âdem Ali Çakır ise eşinin dağıtılan etten yediğini söyledi. Eşinin mide bulantısı şikâyetiyle hastaneye gittiğini, ilaç verilerek taburcu edildiğini anlatan Adem Ali Çakır şunları söyledi:
“Bu etten eşim yedi, rahatsızlandı. Mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle, sol göğsünde ağrı oluştu. İlçede hastaneye getirdik. Acilde tedavi sonrası taburcu olduk. Sonraki gün polikliniğe başvurduk. Tahliller incelendi, ciğer filmi çekildi. Bunlarda herhangi bir şüphe olmadı. Bazı ilaçlar da verilerek eve gönderildik. Gece ve sabaha karşı kusmalar sürdü. Ambulansla tekrar ilçedeki hastaneye gittik. Öğle saatlerinde Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne sevk edildik. Orada eşim direkt kırmızı alana alındı. Bizi yaklaştırmadılar. Bize durumunun ciddi olduğu söylendi. Doktorlar eşimin kalbinin durduğunu söylediler.” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Tüm iş kazası mağdurlarına kamuda istihdam sağlansın’

SONRAKİ HABER

Polis trafikte tartıştığı sürücüyü darbetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...