16 Ağustos 2012 05:23

Bir tek can kaybetmeye daha tahammülümüz yok

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Şemdinli’deki çatışmaların ardından boşaltılan köylerde incelemelerde bulundu. Heyette yer alanlar inceleme yaptıkları sırada devam eden yangınlara da köylülerle birlikte müdahale etmeye çalıştı. İncelemelerin ardından yapılan basın açıklamasında, AKP’li Hüseyin &

Bir tek can kaybetmeye daha tahammülümüz yok
Paylaş

DÖKH, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 23 Temmuz tarihinde PKK’lilerce Bağlar (Nehri) Köyü’ne bağlı Çem (Navrezan) ve Rüzgarlı (Rubunus) mezraları arasında yapılan yol ve kimlik kontrolleri ile başlayan çatışmalar sonrasında boşaltılan Tuva ve Güzelkaya (Gerket) mezralarını ziyaret etti. BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın da yer aldığı DÖKH heyetine; BDP Şemdinli İlçe Başkanı Cebbar Taş, BDP Hakkari il ve ilçe yöneticileri de eşlik etti.

‘YİNE GENÇLER ÖLÜYOR KÖYLER BOŞALTILIYOR’

İncelemelerin ardından Güzelkaya mezrasında bir basın açıklaması yaparak gözlemlerini paylaşan heyet adına konuşan DÖKH Sözcüsü Mahabad Sipçik, “Yine Kürt toprakları yanıyor, yine Kürt köyleri boşaltılıyor ve yine gençler ölüyor. Demokratik bir çözüm için yıllardır verdiğimiz mücadele gereği biz Kürt kadınları Şemdinli’de günlerdir devam eden çatışmalı ortama karşı sessiz kalmanın katliama ortak olmak anlamına geldiğinin farkındayız” dedi.

HÜSEYİN ÇELİK’İN SÖZLERİNE TEPKİ

Medyanın Başbakan’ın talimatıyla kamuoyunu aydınlatmaktan uzak durduğunu belirten Sipçik, bu sürecin nasıl devam ettiğini, köylerin boşaltılarak Kürtlerin yerlerinden edildiğini, insanların belirlenemeyen sayılarda katledildiğini söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in ‘birkaç Mehmet şehit edildi diye Meclis’i toplayamayız’ sözleriyle, AKP’nin zihniyetini bir kez daha deşifre ettiğini ifade eden Sipçik, “Bizim bir tek gerilla ve bir tek asker ölümüne dahi tahammülümüz yoktur. Bu topraklarda gençlerin kanlarının dökülmesine geçit vermeyeceğiz. Kadın, çocuk demeden gereğinin yapıldığı bu ülkede, militarizmin, özü belirlenemeyen gazların Şemdinli’yi, Şemdinli halkını gün be gün katletmesine izin vermeyeceğiz. Barışı dilinden düşürmeyen kadınlar olarak, bugün de tarihsel sorumluluğumuzdan vazgeçmeyerek, Şemdinli’de kan dökülmesine, devletin bir halkı yok etme, sindirime çabasına karşı dimdik ayaktayız” dedi.

‘KÖYLER BOŞ ORMANLAR YANIYOR’

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise savaşın gerçek ve acı yüzüyle karşı karşıya olduklarını, AKP ve Hakkari Valiliği’nin köylülerin geri döndüklerine ilişkin açıklamalarının ise gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Köylerin boş olduğunu vurgulayan Aydoğan, “Mallarını mülklerini bırakarak köylerini terk etmişler. Şu anda bulunduğumuz alanda bir orman yangını var. Büyük ihtimalle bölgeye rasgele atılan obüs topları nedeniyle çıkmış. Bir devlet kendi milletini ancak bu kadar bombalayabilir. Kendi ülkesindeki ormanları ancak bu kadar yok edebilir. Biliyoruz ki; Marmaris, Antalya ve ülkenin batı illerinde orman yangınlarına devlet tüm imkânlarıyla müdahale ediyor. Oraya gösterilen ilginin buradaki ormanlara da gösterilmesini, bu yangınların derhal söndürülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘AKP BÖLGEYİ BOŞALTMAK İSTİYOR’

Köylerini terk eden köylülere, geri dönmeleri çağrısında bulunan Aydoğan, “90’lı yılardaki hükümetler gibi AKP Hükümetinin en temel amacı da bu coğrafyayı insansızlaştırmaktır. Bunlar 90’lı yıllarda çok denenen, bir karşılığı alınmayan politikalardır. 90’lı yıllarda denenen bu politikalar milyonlarca insanımızı göç ettirdi” dedi. Şemdinli’de yaşanan çatışmaların PKK’nin operasyonlarla bitirilmeyeceğini ortaya koyduğunu söyleyen Aydoğan, sorunun çözümü için demokratik adımların atılması ve müzakere çağrısı yaptı. Heyet açıklamanın ardından Yüksekova’ya oradan da Van’a geçti.

SİYASİ PARTİLER CUMA GÜNÜ ŞEMDİNLİ’DE OLACAK

Öte yandan BDP, EMEP, SDP, ÖDP, ESP, HDK ve DTK’dan oluşan bir heyet de Cuma günü Şemdinli’de incelemelerde bulunacak. Heyette BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eşbaşkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ yer alacak. Heyetin ziyaretine ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt, “17 Ağustos günü saat 09.00’da misafirlerimizi Yeni Köprü mevkiinde karşılayarak, oradan Yüksekova’ya ve Şemdinli’ye geçeceğiz. Bu sırada yapacağımız yürüyüşe tüm halkımızın katılmasını bekliyoruz” dedi. (HAKKARİ)

ÖNCEKİ HABER

Gürkan, Canan’ı ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Selim Ay görevinden alınsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa