10 Şubat 2018 05:36
Son Güncellenme Tarihi: 10 Şubat 2018 14:13

Suriye, İsrail'e ait F-16 savaş uçağını düşürdü

Suriye’ye yönelik hava saldırısında bir İsrail F-16’sının Suriye tarafından vurulduğu açıklandı. İsrail uçağın düşürüldüğünü doğruladı.

Paylaş

Suriye devlet televizyonu, İsrail'in Suriye topraklarına yaptığı saldırı sırasında hava savunma sisteminin birden fazla İsrail uçağını düşürdüğünü açıklarken, İsrail bunu yalanlayarak 1 uçağın düştüğünü bildirdi. 

İsrail tarafından yapılan açıklamada İran'a ait 1 İHA'nın düşürüldüğünü ve İHA'nın Suriye'deki kontrol sistemine yönelik saldırıda ise 1 F-16 uçağının vurulduğunu açıkladı. 

F16 savaş uçağının Suriye tarafından vurulup düşürülmesinin ardından ABD’nin Ortadoğu’da yer alan en büyük askeri üssü olan Katar Al Hudedi Hava Üssü’nde "yüksek seviyeli alarm" verildi.

İran İsrail'in iddialarıyla ilgili Suriye'deki varlık nedenlerinin istişare amaçlı olduğunu belirtip İsrail'in iddialırın saçma olduğunu savundu.

Rusya tarafından yapılan açıklamada ise tüm taraflara itidal çağrısı yapılarak bölgede çatışmanın artmasına izin vermemelerini söyledi.  

SURİYE: BİRDEN FAZLA SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRDÜK

Suriye basını, hava savunmalarının İsrail'in cumartesi günü bir askeri üsse karşı "saldırganlık" eylemine tepki olarak jetlere ateş açtığını ve bir askeri kaynağı belirterek "birden fazla uçağı" vurduğunu söyledi.

Guardian gazetesinde "adı belirtilmeyen" bir kaynak, "Şafakta İsrail, orta bölgedeki askeri üslerden birine karşı yeni bir saldırıda bulundu. Hava savunmalarıyla yanıt verdik ve birden fazla uçak vurduk" dedi.

İsrail ordusu birden fazla uçağın vurulduğunu reddetti. Conricus, "bu ağır İsrail egemenliğinin ihlalinden" İran’ın sorumlu olduğunu söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada bir F16 savaş uçağının Suriye tarafından vurulup düşürüldüğünü, pilotların sağ kurtulduğu açıklandı. 

Israil ordusundan Albay Jonathan Conricus, yaptığı açıklamada, "Bir savaş hilekopterimiz, Suriye'den havalanan bir İran insansız hava aracını (İHA) düşürdü" dedi ve ekledi: "İsrail savunma güçleri, İsrail hava sahasına İHA yollanan Suriye'deki İran kontrol sistemlerini hedefledi. Suriye'nin hava savunma sistemlerinden gelen yoğun ateş sonucu bir F16 İsrail topraklarına düştü, pilotlar sağ kurtuldu."

İSRAİL: SURİYE'DEKİ İRAN İHA’LARI ATEŞLE OYNUYOR 

İsrail ordu sözcüsü Albay Jonathan Conricus yaptığı açıklamada, İsrail’in vurarak düşürdüğü insansız hava aracının “askeri bir misyon için gönderildiğini ve İran askeri güçleri tarafından yönetildiğini” söyledi.

Albay Conricus açıklamasında, "Bir savaş helikopterimiz, Suriye'den havalanan bir İran insansız hava aracını (İHA) düşürdü" dedi. Conricus buna tepki olarak Suriye’deki insansız hava aracının gönderildiği "İran hava üssünü yok ettiklerini" söyledi.

Bu gelişme, "İsrail’in Suriye krizi boyunca bölgedeki çatışmalara en çok katıldığı olay" diye nitelendirildi.

Conricus Twitter’da, "İsrail Savunma Kuvvetleri Suriye'de insansız uçakları İsrail hava sahasına gönderen İran merkezli kontrol sistemlerini hedef aldı. Suriye’nin kapsamlı uçaksavar ateşinde bir F16 İsrail'e düştü, pilotlar güvende" yazdı.

İSRAİLLİ GENERAL: KİM SORUMLUYSA, BEDELİNİ ÖDEYECEK

İsrail'in baş askeri sözcüsü Brig General Ronen Manelis, İsrail'in olayla doğrudan ilgili olarak İran'ı sorumlu tuttuğunu söyledi ve "Bu İsrail topraklarına yapılan ciddi bir İran saldırısı. İran, bölgeyi nasıl sona ereceğini bilmediği bir maceraya sürüklüyor. Bu olaydan kim sorumluysa, bedelini ödeyecek" dedi.

İsrail ordusunun açıklamasında da İsrail savunma güçlerinin, İsrail hava sahasına İHA yollanan Suriye'deki İran kontrol sistemlerini hedeflediği Suriye'nin hava savunma sistemlerinden gelen yoğun ateş sonucu bir F16 İsrail topraklarına düştüğü fakat pilotların sağ kurtulduğu belirtildi. Açıklamada, "Farklı senaryolar için hazırız ve durum değerlendirmelerine göre hareket etmeye devam edeceğiz" denildi.

RUSYA'DAN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

İsrail’in Suriye’de İran birimlerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğine dair haberlerin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı bölgedeki tüm taraflara itidal çağrısı yaptı ve bölgede çatışmanın artmasına izin vermemelerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Tüm dahil taraflara itidal çağırısı yapıyor ve durumun daha kötüleşmesine neden olacak eylemlerden kaçınmaya davet ediyoruz” denildi. Açıklamada Suriye’nin ve bölgedeki diğer ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duymak gerektiği vurgulandı.

Rus Haber Ajansı TASS’da yer alan habere bakanlıktan yapılan açıklamada “Moskova Suriye’de yerel hükümetin terörle mücadelede destek için talebi üzerine bölgede bulunan Rus askerlerine yönelik tehditleri kabul edilemez görüyor” denildi.

ABD ÜSSÜNDE ALARM

Al Arabiya gazetesinin haberine göre de, ABD’nin Ortadoğu’da yer alan en büyük askeri üssü olan Katar Al Hudedi Hava Üssü’nde "Körfez savaşından bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm" verildi.

ABD'nin Katar'daki "yüksek seviyeli alarmı" bir F16 savaş uçağının Suriye tarafından vurulup düşürülmesinin ardından geldi.

Suudi Arabistan merkezli Arab News gazetesinin "adını vermediği kaynaklara" dayandırdığı haberinde de, "Suriye'de İsrail F16'sının düşürülmesinin ardından, Katar'daki Al Hudedi askeri üssünde Irak savaşından bu yana ilk kez yüksek düzeyde alarm verildi" denildi.

İRAN: İSRAİL’İN İDDİALARI SAÇMA

İran Dışişleri Bakanlığı, bir İsrail savaş uçağının Suriye hava savunma sistemlerince vurulması ve Suriye'den kalkan İran'a ait bir insansız hava aracının İsrail tarafından düşürüldüğü iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. 

Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi tarafından yapılan açıklamada, "İran'a ait bir insansız hava aracının uçuşu ve İran'ın İsrail savaş uçağını düşürdüğü iddiaları saçma, çünkü İran'ın Suriye'deki varlığı esasen istişare amaçlı olup ayrıca bu ülkedeki yönetimin isteği üzerinedir" denildi. 

Yazılı açıklamada," Suriye devleti ve ordusu, bağımsız bir ülke olarak, kendi toprak bütünlüğünü savunma ve her türlü dış saldırganlıkla mücadele etme hakkına sahiptir. Siyonist İsrail rejimi, uydurma yalanlarıyla bölgedeki Müslüman milletlere karşı işlediği cinayetleri örtbas edemez" ifadelerine yer verildi.

İRANLI GENERAL: İSRAİL YALANCI, SURİYE DOĞRULARSA BİZ DE DOĞRULARIZ

İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, Suriye'den kalkan İran'a ait bir insansız hava aracının İsrail tarafından düşürüldüğü iddialarına ilişkin, "Suriye haberi doğrularsa biz de doğrularız" dedi. 

Başkent Tahran'da katıldığı bir toplantı sonrası basın mensuplarının düşürülen İran İHA'sıyla ilgili sorusunu yanıtlayan General Selami, "İsrailliler yalancıdır, İsrail'den gelen herhangi bir haberi doğrulamayız, Suriyeliler onaylarlarsa biz de onaylarız." dedi. 

İran'ın Suriye'de askeri varlığının olmadığı savunan İranlı General, "Askerlerimiz sadece danışmanlık için Suriye'de bulunuyor. Suriye'yi korumak için Suriye ordusunun varlığı yeterli" diye konuştu. 

ABD'nin Suriye'deki varlığına da değinen Selami, "ABD'nin burada bulunması gayri meşrudur ve mutlaka yenilgiyle sonuçlanacaktır. ABD, yenilmeden bölgeyi terk ederse kendisi için iyi olur" dedi.

RUSYA’DAN SURİYE’DE TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

İsrail’in  Suriye’de İran birimlerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğine dair haberlerin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı bölgedeki tüm taraflara itidal çağrısı yaptı ve bölgede çatışmanın artmasına izin vermemelerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Tüm dahil taraflara itidal çağırısı yapıyor ve durumun daha kötüleşmesine neden olacak eylemlerden kaçınmaya davet ediyoruz” denildi. Açıklamada Suriye’nin ve bölgedeki diğer ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duymak gerektiği vurgulandı.

Rus Haber Ajansı TASS’da yer alan habere bakanlıktan yapılan açıklamada “Moskova Suriye’de yerel hükümetin terörle mücadelede destek için talebi üzerine bölgede bulunan Rus askerlerine yönelik tehditleri kabul edilemez görüyor” denildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

AYM, savcıyı eleştiren avukata cezayı hak ihlali saydı

SONRAKİ HABER

Cinsel istismar sanığı polise 40 yıl hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...