09 Şubat 2018 07:11

Murat Çelikkan’a İsveç’ten ‘Sivil Haklar Savunucusu Ödülü’

İsveç insan hakları örgütü ‘Civil Rigth Defenser’ Sivil Haklar Savunucusu Ödülü’nü Hakikat Adalet Hazıfa Merkezi Eş Direktörü Murat Çelikkan'a verdi.

Paylaş

İsveç’te kurulu insan hakları örgütü ‘Civil Rigth Defenser’, Hakikat Adalet Hazıfa Merkezi Eş Direktörü Murat Çelikkan’a  ‘Sivil Haklar Savunucusu Ödülü’nü verdiğini açıkladı.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada  “Çelikkan’ın çalışmaları, Türkiye’de insan hakları hareketinin en güç dönemlerde gösterdiği direnç ve dayanıklığı temsil etmektedir. Kişisel riskleri göze alarak temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmesi için mücadelesini sürdürmüştür. Aynı zamanda bir adalet sembolü ve diğer insan hakları savunucuları için örnek olmuştur” ifadelerine yer verildi. 

İsveç Haber Ajansı TT’ye telefon aracılığıyla açıklamalarda bulunan Çelikkan, ödüle layık görülmesinin kendisine onur verdiğini belirtti ve  insanların Türkiye’deki durumu gündeme getirmeleri ve dayanışma göstermelerinden memnunluk duyduğunu söyledi.

Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yapan Çelikkan, ödülün kendisine daha fazla mücadele azmi ve kişisel sorumluluk yüklediğinin bilincinde olduğunubelirtti.

‘Civil Rigth Defenser’in yaptığı basın açıklamasında 15 Temmuz 2016 günü gerçekleşen başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye’deki insan hakları ve ifade özgürlüğünde ağır ihlaller yaşandığı somut rakamlar verilerek hatırlatıyor.

İsveç Haber Ajansı TT’nin abonelerine geçtiği ve İsveç medyasında yer alan haberde Çelikkan’ın 68 gün tutuklu kaldıktan sonra şartlı olarak serbest bırakıldığına dikkat çekildi. 

Çelikkan, Özgür Gündem Gazetesinin Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldığı suçlamasıyla 18 ay hapis cezasına çarptırılmış ve 68 gün Kırıkkale E Tipi cezaevinde tutulduktan sonra denetimli serbestlikten faydalanarak geçtiğimiz yılın 21 Ekim günü şartlı tahliye edilmişti.

Hakkında yurt dışına çıkış yasağı konan Çelikkan, büyük bir olasılıkla ödülü alması için Stockholm’de düzenlenen törene katılamayacak. 

SİVİL HAKLAR SAVUNUCUSU ÖDÜLÜ NEDİR?

‘Civil Rigth Defenser’ 2013 yılından beri her yıl kişisel riskleri göze alarak insan ve siyasi hakların tanınması mücadelesi veren bir kişiye’ Sivil Haklar Savunucusu Ödülü’ veriliyor.
Ödül, 2013’de Sırbistan’dan Natasa Kandic, 2014’de Beyaz Rusyalı Ales Bjaljatski, 2015’de Vietnamlı Nguyen Ngoc Quyun, 2016’da Azerbaycanlı hukukçu Intigam Aliyev ve geçtiğimiz yıl da Güney Sudanlı Edmund Yakani’ye verilmişti. 
‘Civil Rigth Defenser’ 35 yıldan beri insan ve siyasi hakları savunma mücadelesi veriyor. 1982 yılında Stockholm’de kurulan ve İsveç Helsinki İnsan Hakları Komitesi adını taşıyan örgüt bundan bir kaç yıl önce gerçekleştirdiği kongresinde ‘Civil Rigth Defenser’ adını kullanma kararı almıştı. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Hayat Bilgisi Okulu açılıyor

SONRAKİ HABER

Zonguldak-İstanbul kara yolunda heyelan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...