09 Şubat 2018 05:36

Çocukların 12 saatlik emeğinin karşılığı: 20 TL ve 10 ekmek

Van'ın her noktasında lokantalara ekmek taşıyan çocuklar, yaklaşık 12 saat çalışmanın karşılığında günlük 20 TL ve 10 ekmek alıyor.

Paylaş

Bölgenin en soğuk kentleri arasında yer alan Van’da her sokak başında çalışan çocuklar dikkat çekiyor. Sabahın erken saatlerinden akşama kadar yemek lokantalarına ekmek taşıyan çocukların yaş ortalaması 12 ila 15 arasında değişiyor. Kentin en işlek cadde ve sokaklarındaki fırınlarda çalıştırılan çocuklar, tüm gün çalışmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. 

GÜNDE 30 LOKANTAYA EKMEK TAŞIYOR 

Özellikle fırın ve lokantaların yoğunluklu olduğu sokaklarda ekmek taşıyan onlarca çocuk göze çarpıyor. Ekmek taşıdıkları lokantaları uzak olan bazı çocuklar bisiklet kullanırken, bazıları ise aldıkları ekmeği uzun bir tahtanın üzerine koyup üzerini poşet ve bezlerle sardıktan sonra dakikalarca taşıyor. 15 yaşındaki A.K., 5 aydır ekmek taşıma işine başladığını belirtti. Okulu bıraktığını söyleyen A.K., “Çok zor bir iş; ama yapmak zorundayız. Ekmek taşıyan birçok arkadaşım benim gibi okulu bıraktı. Sabah 07.00’de işe başlayıp akşam 20.00’de bırakıyorum. Günde en az 20 ile 30 lokantaya ekmek taşıyorum” dedi. 

'GÜNLÜK 20 TL VE 10 ADET EKMEK'

Lokantalara ekmek taşıyan bir diğer çocuk 13 yaşındaki F.G. ise, babasının hasta olduğunu ve bu yüzden çalışmak zorunda olduğunu anlattı. F.G, “Ben çalışmasam evde başka çalışacak kimse yok. Başkaleliyiz; ama uzun zamandır buraya taşındık. Sabah erkenden kalkıp gelmek zor. Belirlenen dükkan ve lokantalara sürekli ekmek taşıyorum. Yani onların ekmeği bitiyor, fırındakiler hemen veriyor biz de götürüyoruz. Çalışmamızın karşılığı olarak günde 20 TL ve 10 adet ekmek veriyorlar. Bazen günlük 15 lokantaya ekmek taşıyorum. Akşam iş bitiminde paramızı alıp ekmekle eve dönüyoruz. Kış yaz fark etmiyor, iş olunca hep çalışıyorum” ifadelerini kullandı. (Van/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

TSK’nin Afrin’e yönelik operasyonu 21. gününde

SONRAKİ HABER

‘Güzel Adam Süreyya’ bugün izleyiciyle buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...