08 Şubat 2018 12:59

EMEP Genel Başkanı Gürkan: Çıkış yolunu birlikte bulacağız

Selma Gürkan: Ülkenin girmiş olduğu bu karanlık tünelde aydınlığa çıkış yolunu göstermeye ve beraber bulmaya devam edeceğiz.

Paylaş

Afrin operasyonunu eleştirdiği için Antep’te EMEP ve HDP yöneticilerinin olduğu 10 kişinin tutuklanması üzerine kente gelerek dayanışma ziyaretleri gerçekleştiren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, ziyaretleri sonrası basın toplantısı düzenledi. Gürkan, “Ülkenin girmiş olduğu bu karanlık tünelde aydınlığa çıkış yolunu göstermeye ve beraber bulmaya devam edeceğiz. Emek, barış, demokrasi güçleriyle mücadelemizi ortaklaştırarak bu karanlığın ülkemizde hakim olmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan önceki gün Antep’e gelerek, tutuklanan Genel Başkan Yardımcılarından Mehmet Türkmen ile cezaevinde görüştü. Gürkan ardından KESK ve HDP’ye dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdi. Gürkan gerçekleştirdiği dayanışma ziyaretlerinden sonra partisinin Antep il binasında basın toplantısı yaptı. EMEP Antep İl Örgütünde düzenlenen toplantıya HDP İl ve ilçe yöneticileri de destek verdi.

‘AFRİN OPERASYONU KARARININ MEŞRU OLMADIĞINI BİLDİĞİ İÇİN MUHALEFETİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR’

Afrin Operasyonu sonrası ‘barış’ talep eden güçlere yönelik gözaltı ve tutuklamaların aslında hükümetin politikalarında geldiği noktayı da gösterdiğini ve düşünce ve ifade özgürlüğünün sıfırlandığını söyleyen Gürkan, “Esas olarak, baskıyla, tehditle, gözaltılarla, tutuklamalarla muhalefetin sözünü söylemesinin önüne geçmeye çalışan bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız” dedi. Gürkan Afrin operasyonuyla ilgili olarak da “Hükümet, MHP’den CHP’ye kadar bu operasyon kararında önemli bir destek almış durumda. Fakat bunca desteğe rağmen bu kararın meşruluğu tartışmalıdır. İşte hükümet bu operasyonun gayri-meşru olduğunu bildiği için muhalefetin sesini bastırmaya çalışıyor. Tabi biz şu soruları sormakla yükümlüyüz, ‘Hükümet operasyon kararının meşru olduğunu düşünüyorsa bu kadar baskı niye? Bunca engelleme, tutuklama, gözaltı niye?​’ 

Hükümetin Afrin operasyon kararıyla “Suriye’nin birliğini ve bütünlüğünü sağlayacağını ve demokrasi getireceğini” iddia ettiğini hatırlatan Gürkan açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Biz biliyoruz ki her ülkenin kendi dinamikleriyle demokrasi inşa edilir ve ülkenin birliği üzerinden bu demokrasi kurulur. Oysa bu operasyon ne Türkiye’deki birliği sağlamaya hizmet edecektir ne de Suriye’deki birliği sağlamaya hizmet edecektir. Türkiye’deki birliği sağlayacak bir şey varsa Türkiye’deki hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması ve demokrasinin teminat altına alınmasıdır ve bu da Türkiye halkları, Türkiye’nin demokrasi güçleri, Türkiye’nin emek ve barış güçleri ile mümkün olabilir. Şayet Suriye’de bir demokrasi sağlanacaksa bunu da Suriye’nin kendi iç dinamikleri sağlayacaktır. Tabi biz bu kadar yasaklama ve engellemeyle ülke içerisinde hangi demokrasiden bahsedeceğimizi hükümete sormak zorundayız. Bu kadar kutuplaşmacı ve çatışmacı siyasetin arkasında ülkenin hangi birliğine hizmet ettiğini sormak zorundayız.” 

‘ORTAK MÜCADELEYLE BU KARANLIĞIN ÜLKEMİZDE HAKİM OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Ülkedeki demokratik yapılanmaların dağıtılmaya çalışılırken bir yandan da IŞİD ve benzeri örgütlenmelerin önünün açıldığına dikkat çeken Gürkan açıklamayı şu sözlerle sonlandırdı: “Biz hükümetin Afrin operasyonu dahil bütün yanlış kararlarını eleştirmeye devam edeceğiz. Bu politikaların neden yanlış olduğunu ve olası sonuçlarını halka anlatmaya devam edeceğiz. Ülkenin girmiş olduğu bu karanlık tünel aydınlığa çıkış yolunu göstermeye ve beraber bulmaya devam edeceğiz. Biz Emek Partisi olarak üzerimizi düşen görev ve sorumlukların farkındayız ama diğer Emek, Barış, Demokrasi güçleriyle mücadelemizi ortaklaştırarak bu karanlığın ülkemizde hakim olmasına izin vermeyeceğiz.”

MEHMET ARSLAN’IN GÖZALTINA ALINMASINA ANTEP’TEN TEPKİ GELDİ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın gözaltına alınması Antep’te HDP ve DBP İl Örgütleri tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla kınandı. 

DBP İl Örgütü’nde yapılan basın açıklamasını DBP İl Eş Başkanı Abdullah İnce okudu.  Gözaltının demokratik olmadığını ve Anayasa’ya göre siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten İnce, “Demokrasinin ölçülerinden biri de farklı inanç, düşünce ve görüşlerin partileşmesi ve ülkenin sorunlarına, çözüm yöntemleri önerebilmesidir. Ne yazık ki AKP’nin 16 yıllık iktidarı döneminde çok partililik şurada kalsın tek parti, tek düşünce, tek mezhep ve tek lider konsepti ile Türkiye uçuruma doğru sürüklenmektedir” dedi.

Mehmet Arslan’ın yerel seçimlerde milyonlarca seçmenin oyunu alan yüzden fazla belediye başkanlıklarını kazanan bir partinin Eş Genel Başkanı olduğunun altını çizen İnce, açıklamayı şu sözlerle sürdürdü: “ Eş Genel Başkanımız savaşı değil barışı, dikta rejimini değil demokrasiyi, ayrılmayı değil birlikte yaşamayı savunmaktadır. ‘Dünya egemen güçlerinin Ortadoğu’daki çıkar çatışmalarına ülkemiz ve halkımızı alet etmeyelim’ diyerek kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Eş Genel Başkanımız Mehmet Arslan’ın siyasi alanda barış, demokrasi ve özgürlük çalışmalarına katkı sunması için derhal serbest bırakılması gerekir.” (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savcılık kararı var, hâlâ iade yok

SONRAKİ HABER

Yol-İş taşeron işçilerle toplantı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...