08 Şubat 2018 12:33

Fransız sendika: Almanya'daki metal işçileri yol gösteriyor

Fransa Genel İş Konfederasyonu (CGT): Almanya’da metal işçilerinin mücadele ve kazanımları örnek oluşturdu, yol gösterdi.

Paylaş

 

Fransa Genel İş Konfederasyonu (CGT), Almanya’da metal işçilerinin mücadele ve kazanımlarının önemli bir örnek oluşturduğu ve yol gösterdiğine dair açıklama yayımladı.

Fransa’da işçi haklarının önemli bir bölümünü yok eden “iş yasası değişiklikleri”ne karşı verdiği mücadeleyle son yıllarda öne çıkan CGT, kendi sitesinden yayımladığı açıklamada Alman metal işlerinin ücretlerinde yüzde 4.3’lük artış, 2018’in ilk üç ayı için 100 avroluk prim verilecek olması, ayrıca isteyen işçilerin haftalık çalışma saatlerinin 28’e düşürülmesinin kabul edilmesinin önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekti.

Alman işçilerinin bu zaferi iş yerlerinde bir aya yakın verdikleri mücadeleyle, birlikte hareket ederek ve farklı bölgelerdeki işçilerin birbirlerine yakınlaşmasıyla kazandıklarının vurgulandığı açıklamada, “Alman metal işçileri, iş yerlerinde birlikte mücadele etmelerinin, kitlesel olarak sendikaya üye olmanın, kendi talepleri etrafında patronları müzakereye zorlamak için tek çözüm olduğunu gösterdiler” denildi. 

Açıklamada Fransız metal işçilerinin de yarattıkları zenginlikten daha fazla pay almalarının kendi ellerinde olduğu belirtilerek, CGT’ye bağlı Metal İşçileri Federasyonunun (FTM-CGT) Fransa’daki metal işçilerini birlikte tartışmaya çağırdığı vurgulandı. 

ALMAN METAL İŞÇİLERİ NE YAPTI?

Almanya’da 3.9 milyon metal ve elektronik işçisini ilgilendiren toplusözleşme görüşmesinde işçilerin taleplerinin kabul edilmemesi üzerine başta Ford, Mercedes, BMW, Porche gibi otomotiv devlerinin fabrikalarında önce birkaç saatlik uyarı grevlerine çıkan işçiler, ardından tam gün iş bırakarak patronlara kararlı olduklarını gösterdiler.  

Anlaşma ise şubat başında sağlandı. Buna göre, nisan 2018’den itibaren ücretlere yüzde 4.3 zam yapılacak. Ayrıca haftalık çalışma süresinin esnek şekilde 28 saate düşürülmesi talebi de kabul ettirildi. IG Metall Başkanı Jörg Hofmann, sonuçtan memnun olduğunu ifade ederek, “Modern ve çalışanların kendilerinin karar vereceği bir çalışma yaşamı için önemli adım atıldı” dedi. Hofmann, bugüne kadar çalışma sürelerinin çoğunlukla işverenlerin lehine esnekleştirildiğini, bu anlaşmayla esnekleştirmenin aynı zamanda çalışanların yararına da düzenlendiğini savundu.

Anlaşmaya göre işçilere ayrıca, ocak-mart 2018 için bir sefere mahsus olmak üzere toplamda 100 avro ödenecek. Temmuz 2019’da maaşın yüzde 27’si oranında ek 400 avro ödeme yapılacak. İsteyen işçiler bu yüzde 27’yi bir sene sonrasında zamana çevirebilecek. Bu 6 iş gününe karşılık geliyor. Bunun üstüne 2 gün de işveren koyuyor. Toplamda 8 gün ek izne dönüştürülebilecek.

Dileyen çalışanlar en az 6 en fazla 2 sene olmak şartıyla haftalık çalışma saatini, ücretten feragat ederek, 28 saate düşürebilecek. Bunu yapabilmek için ailede bakıma muhtaç bireylerinin olması veya vardiyalı çalışıyor olması gerekiyor. (Strazburg/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barış imzacısı 4 akademisyen ikinci kez hakim karşısında 

SONRAKİ HABER

Savcılık kararı var, hâlâ iade yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...