08 Şubat 2018 11:05

Mutlu ve Çapkın'ın 15'er yıla kadar hapsi istendi

Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın 15 yıla kadar hapsi istendi.

Paylaş

'FETÖ'nün mülkiye yapılanması^adıyla açılan davada İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve  İstanbul Eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 14 sanık hakkında mütalaa verildi.

Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasında, tutuksuz sanık İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun  ise  “Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan  7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsini talep etti.  

3 sanığın beraatinin istendiği mütalaada, aralarında Mutlu'nun da bulunduğu 7 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi istendi. 

MUTLU: BERAATİMİ İSTİYORUM 

Savcının 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis istediği tutuklu sanık eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu  savunmasında, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Edremit'te olduğunu, saat 23.00'da darbe girişimini öğrendiğini, bu nedenle darbe girişimine iştirak edecek hiçbir eylemde bulunamayacağını anlattı. 

Mutlu, "Darbe girişiminde aktif vali değildim. 2014'ten beri merkez valisi olarak çalışıyorum. Bu suçların oluşması için cebir ve şiddet kullanılması gerekir. Ancak ben Altınoluk'ta evimdeydim. Bu suçlamaların hepsinden beraatimi istiyorum" diye konuştu.

'ÖRGÜT ÜYELİĞİ SUÇLAMASI DELİLSİZDİR'

Terör örgütü üyeliği suçlamasını reddeden sanık Mutlu, "Milliyetçi bir insanım. Devlet okullarında okudum. FETÖ'ye ait dershanelerde okumadım, bursunu almadım. Gazete ve dergilerine abone olmadım. 17 yıldır aynı telefon numaramı kullanıyorum. Evimde yapılan aramalarda el konulan dijital dokümanlarda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı. Günlüğüm incelendi. Her şey şeffaf olarak ortadadır. 15 Temmuz'dan sonra hiçbir şey imha etmedim. İddianameye konu 2 kitabı kütüphanemden alıp imha etmedim. Darbe girişiminden 10 gün sonra İstanbul'a geldim, evimdeydim. Anayasaya hep bağlı kaldım. Yıllarca mesleğimi severek şeffaflık içinde yaptım. Örgüt üyeliği suçlaması delilsizdir. Suçlamayı kabul etmem mümkün değildir. Terör örgütüne finans sağlamadım. Kimseyi kayırmadım. Bylock kullanmadım. Bylock kullananlar ile konuşmam delil olarak sayılamaz. Bylock kullandıklarını nereden bilebilirim" diye konuştu. İddianamede ve mütalaada yer alan suçlamalara ayrıntılı olarak değinerek savunma yapan Mutlu, tahliyesini ve beraatini istedi. 

‘BERAATİMİ TALEP EDİYORUM’ 

Yine 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsi istenen tutuksuz sanık Hüseyin Çapkın da hakkındaki suçlamayı reddederek, "30 sene emniyet müdürlüğü yapmış, 12 Eylül 1980'den sonra her çeşit terörle mücadele etmiş biri olarak mütalaada örgüt üyesi olmadığıma ne kadar sevindiysem "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmekö iddiası da beni o kadar üzmüştür. Beraatimi talep ediyorum" dedi. 

DURUŞMA YARINA ERTELENDİ

Söz alan diğer sanıklarda suçlamaları reddederek, beraatlerini ve tahliyelerini talep etti. Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için duruşma yarına ertelendi.   

ÇAPKIN'IN 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi'nin karşısında bulunan binada görülen 6. duruşmaya 7'si tutuklu sanık ile aralarında Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu 7 tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, İstanbul eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olduğuna dair yeterli delil elde edilemediği, ancak sanığın dosya kapsamında bulunan delillerden eylemlerinin bütün olarak örgüte bilerek yardım etme kapsamında kaldığı belirtildi. Hüseyin Çapkın'ın eylemlerinin “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçunu oluşturduğunu öne süren savcı, Çapkın'ın 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsini istedi. Savcı, yine sanıklar eski Mülkiye Başmüfettişi Yılmaz Kurt, eski  Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan ve eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir hakkında “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsini talep etti. 

VALİ MUTLU'NUN ÖRGÜT ÜYESİ OLMAK SUÇUNDAN 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ 

Savcı mütalaasında, dosya kapsamı, tanık beyanları, dosyada bulunan tespitler ve tüm dosya birlikte değerlendirildiğinde tutuklu sanık eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun FETÖ /PDY silahlı terör örgütü hiyerarşisi içinde yer aldığı ve bu haliyle silahlı terör örgütü üyesi olduğunun anlaşıldığını belirtti. Suç kastının yoğunluğu, suçun işleniş özellikleri, verilen zarar, yaratılan tehlikenin büyüklüğü ve suçun işlendiği zaman gibi gerekçelerle sanık Hüseyin Avni Mutlu'nun “Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yılan 15 yıla kadar hapsini istendi.  

6 SANIĞIN DA 15'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ 

Mütalaada sanıklardan eski Artvin ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mürteza Balcı, eski Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, eski Muğla Valisi Fatih Şahin, eski Rize ve Çorum Valisi Nurullah Çakır ve eski Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yine 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. 

ANAYASAYI İHLAL SUÇUNDAN TÜM SANIKLARIN BERAATİNE KARAR VERİLMESİ İSTENDİ 

Savcı mütalaasında, tüm sanıklar hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından cezalandırılmaları talep edilmişse de bu sanıkların bu suçların yasal unsurlarının bulunmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatine karar verilmesini istedi. 

7 SANIĞIN BERAATİ İSTENDİ

Savcı, sanıklar Yusuf Yavaşcan,  Osman Tunç, Nurullah Çakır, Necmettin Kalkan, Mürteza Balcı, Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Şahin'in "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanunu'na muhalefet" suçunun da yasal unsurlarının olayda oluşmadığı tüm dosya kapsamında  belirterek, sanıkların bu suçtan ayrı ayrı beraatine karara verilmesini talep etti.

3 SANIĞIN BERAATİNE KARAR VERİLMESİ İSTENDİ 

Eski Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Osman Tunç ve eski Mülkiye Başmüfettişi Gürkan Polat'ın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmalarının talep edildiği ifade edilen mütalaada   sanıkların FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olduklarına ya da örgüt üyesi olmadan bu durumu bilerek bu örgüte yardım ettiklerine dair mahkumiyetlerine yeter delil elde edilemediğinin anlaşıldığından  bu sanıkların da ayrı ayrı beraatleri talep edildi.

Mütalaada soruşturma aşamasında el konulan suç teşkil etmeyen eşyalar ile sanıklara ait dijital materyallerin sanıklara iadesine karar verilmesi de istendi. 

7 SANIĞIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLMESİ İSTENDİ 

Mütalaada, sanıklar Erdal Çakır, Fatih Şahin, Nurullah Çakır, Yusuf Yavaşcan, Mürteza Balcı, Necmettin Kalkan ve Hüseyin Avni Mutlu'nun haklarında hükmedilmesi muhtemel ceza miktarı ve mevcut delil durumunun da dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istendi. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Vural Giresunspor ile anlaştı

SONRAKİ HABER

Adalet Nöbeti: Avukatlar susmayacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa