08 Şubat 2018 01:41
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2018 11:20

Sahibinden kiralık Türk Telekom!

Özelleştirilmesinin ardından mali yapısı bozularak ciddi bir borç yükü altına sokulan Türk Telekom İzmir’de çok sayıda binasını kiralığa çıkardı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Özelleştirilmesinin ardından mali yapısı bozularak ciddi bir borç yükü altına sokulan Türk Telekom, İzmir’de aralarında Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan simge niteliğindeki binanın da bulunduğu çok sayıda binasını kiralamak için ilan verdi. EMO İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş ilk özelleştirme ile gelen kaygılarının büyüdüğünü belirterek Türk Telekom’un kamu yararına özerk biçimde yönetilmesi için acilen adım atılması çağrısı yaptı. CHP'li murat Bakan da konuyu Meclis gündemine taşıdı

2005’te yapılan özelleştirme ile birlikte Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesini satın alan Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ), kendi borçlarını dahi ödeyemeyecek duruma geldi ve kurumu borç yükü altında bıraktı. Bir önceki yıl 862 milyon lira kâr eden şirket, 2016’da artan borçları nedeniyle 724 milyon liralık zarar açıkladı. Yarattığı borç yüküne karşı OTAŞ tasarruf yapmak için personel sayısını azaltmaya çalışırken, iletişim alt yapısını barındıran binaları ve çalışma ofislerini kiraya çıkarmaya başladı.

‘DENİZ CEPHELİ KİRALIK BİNA!’

Türk Telekom tarafından kiralık ilanı verilen gayrimenkul sayısı ülke genelinde 63 bina, 109 işyeri, 14 arsa ve 3 konuta ulaştı. İzmir’de de 13 bina ve 3 gayrimenkul bulunuyor. Söz konusu ilanlar arasında “İzmir’in En Gözde Bölgesinde, Deniz Cepheli Kiralık Bina” başlığı altında pazarlamaya çalışılan Cumhuriyet Meydanı’ndaki bölge müdürlüğü de yer alıyor. Ayrıca Balçova, Buca, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Kemalpaşa, Menderes, Selçuk ve Çiğli ilçelerindeki binalar da kiralığa çıkarıldı.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş ilk olarak personel azaltma girişimine değindi. Ulutaş, “Geçtiğimiz yıl bazı kadroları da tamamen kaldırmak, daha alt düzey bir kadroya indirmek gibi yöntemleri uygulayan Türk Telekom, çok sayıda EMO üyesi elektrik, elektronik ve haberleşme mühendisinin de mağdur olmasına neden oldu” dedi. 

‘KAYGILARIMIZ BÜYÜYOR’

Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile yalnızca işletme hakkının devredildiğini bilgisini veren Ulutaş devirden itibaren 21 yıllık sürenin sonunda alt yapısının geliştirilerek, kamuya devredilmesi gerektiğini hatırlattı. Ulutaş “Ülkemizin temel iletişim altyapısını barındıran ve bu alt yapının yönetildiği binaların kiraya verilmeye çalışılması, özelleştirme sürecinin başından beri taşıdığımız alt yapının geleceğine ilişkin kaygılarımızı büyütmektedir” dedi. 

‘SORUMLUSU AKP İKTİDARI’

Türk Telekom’da yaşanan kaosun sorumlusunun iktidar olduğunu vurgulayan Ulutaş şunları söyledi: “AKP iktidarı tarafından Türk Telekom özelleştirmesinde rehinli hisselere alıcı, mülklere ise kiracı aranması noktasına kadar gelinmesine izin verilmiştir. İflas eden özelleştirme sürecinden vazgeçilerek, imtiyaz sözleşmesi başta olmak üzere Hazinenin her türlü hakkı kullanarak, telekomünikasyon altyapısının acilen güvence altına alınması çağrımızı yeniliyoruz. Temel telekomünikasyon alt yapısını yönetmesi nedeniyle ülke geleceği ve bilgi toplumuna dönüşüm için en önemli kurum olan Türk Telekom’un siyasi ve ticari baskılardan uzak, kamu yararına özerk biçimde yönetilmesi için acilen adım atılmalıdır.” 

CHP'Lİ MURAT BAKAN'DAN TÜRK TELEKOM İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ

Türk Telekom'un kiralık ilanlarında yer alan Cumhuriyet Meydanı'ndaki binaya ilişkin haberimizin ardından CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan 9 Şubat 2018'te bir soru önergesi verdi.

Özelleştirmenin ardından mali yapısı nedeniyle borç yükü altında kalan Türk Telekom'un İzmir'in Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan binasını da kiralık ilanını vermesine ilişkin CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu Meclis gündemine taşıdı.

2005'te yapılan özelleştirme ile birlikte Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesini satın alan OTAŞ'ın kendi borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi ile Türk Telekom'u borç altında bırakması ve 'tasarruf' yapmak için iletişim alt yapısı barındıran binaları ve çalışma ofislerini kiraya vermesiyle ilgili CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

CHP'li Bakan, AKP 'nin kamu kurumlarını özelleştirme politikasını eleştirerek, "AKP 15 yılda yaptığı 125 büyük ve diğer küçük özelleştirmelerle memleketin 80 yıllık birikimini sattı. AKP iktidarının kontrolsüz özelleştirme politikalarından Türk Telekom, Tüpraş, Petkim, Tekel, THY, Tedaş, PTT gibi özelleştirilen her kamu kurumu payına düşeni aldı,almaya da devam ediyor. Türk Telekom da diğer kurumlar gibi siyasi baskılar ve ticari kaygıların kıskacında hayatta kalma savaşı veriyor. Diğer tarafta da Çinlilere satılacağı iddiaları konuşuluyor. Türk Telekom'un kamu yararı gözetilerek özerk bir biçimde yönetilmesi ve telekomünikasyon altyapısının güvence altına alınması için Hükümet'i göreve davet ediyorum" dedi.
 
CHP Milletvekili Bakan soru önergesinde ise, şunları sordu: "Türk Telekom'un siyasi baskılar ve ticari kaygılardan uzak, kamu yararına özerk biçimde yönetilmesi için bir düzenleme yapacak mısınız? Elektirik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, Türk Telekom'un özelleştirilmesi ile yalnızca işletme hakkının devredildiği bilgisi vermiş, devirden itibaren 21 yıllık sürecin sonunda alt yapısının geliştirilerek, kamuya devredilmesi gerektiğini hatırlatmıştır. Bu çerçevede; telekomünikasyon alt yapısının güvence altına alınmasına yönelik acil eylem planınız nedir?" (İzmir/EVRENSEL)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Patron sahtecilik yaptı, cezası işçiden çıkarıldı!

SONRAKİ HABER

ABD: Kuzey Kore'ye dair diplomatik girişimleri destekliyoz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...