08 Şubat 2018 01:10

Belediye-İş'ten Genel-İş'e baskıya karşı güç birliği çağrısı

Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Avcılar ve Bakırköy belediyelerinde TİS görüşmelerine başlayan Belediye-İş, Genel-İş'e birlik çağrısı yaptı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Avcılar ve Bakırköy belediyelerinde 800’ün üzerinde kadrolu işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerine başlayan Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikasının İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir AKP’li belediyelerde kadroya geçirilen taşeron işçilerin patronlar eliyle Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e yönlendirildiğini söyledi. Genel-İş İstanbul 2 No’lu Şube yöneticilerine çağrıda bulunan Özdemir, “Genel-İş Sendikası bizim rakibimiz olmamalı. Bulunduğu yerde örgütlenmeli. Eğer istiyorlarsa biz onlara her türlü katkı sunmaya hazırız. Ama gelip bizim işyerlerimize karışmasınlar. Bunları bizzat yöneticilere söylediğim için sizin aracılığınızla da çağrıda bulunmak istiyorum. Hak-İş’e karşı güç birliği yapmak zorundayız” dedi.

‘TAM BİR KADRODAN SÖZ EDEMEYİZ’

KHK ile çıkarılan kadro düzenlemesinin bugünkü düzenlemeden daha ileri bir düzenleme olduğunu, ancak yerellerde, mahalli idarelerde, belediyelerde tam bir kadrodan söz edilemeyeceğini belirten Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir “Örgütlenmenin önünde engel yok ama toplusözleşme, toplu pazarlık yapmanın önünde engel var. Taşeron çalışanların olduğu çok az yerde bağıtlanmış sözleşmeler var. Süren sözleşmeler var. Yüksek Hakem Kuruluna giden toplusözleşmeler var. Dolayısıyla da eğer 2 Nisan’dan önce bağıtlanmış bir sözleşme varsa, yürürlük süresince devam edecek. Ama ondan sonra yeni bir süreç başlayacak. Bu sorunlar 2019 yılının yarısından itibaren ancak aşılabilecek” dedi.

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir

HAK-İŞ’E YÖNLENDİRME VAR

AKP’li belediyelerde patronların, işçileri Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e yönlendirdiğini ifade eden Özdemir şunları söyledi: “Bugün gerek asgari ücret gerekse Kamu Personeli Protokolü sözleşmesini yapma yetkisini Hak-İş’in elde etmesini sağlamaya çalışıyor Hükümet. Burada Hak-İş’in büyütülmesi amaçlanmakta. Burada da takdir edersiniz ki Hak-İş mevcut iktidar AK Parti’nin arka bahçesi. Adı sendika ama işçilere sağlayacağı, verebileceği bir şey yok. Bu kanıtlanmış, gözüken bir şey. Böylece Hükümet hem istediği düzeyde sözleşmeler çıkaracak hem de Avrupa Birliğine burada sendika var, toplu pazarlık süreci şeffaf bir şekilde işliyor görünümü vermeye çalışıyorlar” diye konuştu. 

‘İRADENİZİ İŞVERENE TESLİM ETMEYİN’

Patronlar eliyle büyütülmeye çalışılan sendikaların işçilere verebileceği bir şey olmadığını dile getiren Özdemir, “İşçiler burada özgür iradelerini kullanarak kendi iradeleriyle kendilerine yakın buldukları, işçilerden yana sokakta olan sendikaları tercih etmeleri gerekir. Aksi halde işverenlerin kendilerine bugün reva gördükleri yarın da sendikaları aracılığı ile reva görülecek. Yani biz işçilerin özgür iradelerini işverenlere teslim etmemeleri gerektiği noktasında çağrıda bulunmak istiyoruz” dedi. 

Taşeron işçileri örgütleme noktasında şube olarak ilklerden olduklarını söyleyen Özdemir şöyle devam etti: “2013 yılında Avcılarda Fen İşleri Müdürlüğünde çalışan taşeron işçileri örgütledik, Yüksek Hakem Kuruluyla sözleşmeyi bitirdik. Ve alacaklarını dava yoluyla bir kısmını tahsil ettik, bir kısmı da icra yoluyla devam ediyor. Yine Bakırköy Belediyesinde BUYAŞ işçilerini örgütledik, 29 gün grevde kaldık. Bu grevde birebir sonuç elde etmesek bile kurallı çalışma noktasında çok büyük kazanım elde ettik. Büyük bir deneyim oldu. Öte yandan 2015 yılında Avcılar Belediyesi taşeron işçilerini örgütledik. Fen İşleri Müdürlüğü de dahil 300’ün üzerinde arkadaşımızı işten attılar. 7 aylık bir direniş süreci yürüttük ve arkadaşlarımızı işe döndürdük. Bu arkadaşlarımızın bugün yine Yüksek Hakem Kurulunda sözleşmeleri devam ediyor.”

‘GENEL-İŞ BİZİM RAKİBİMİZ OLMAMALI’

Örgütlü oldukları Bakırköy ve Avcılar belediyelerinde Genel-İş’in örgütlenmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Özdemir, “Özellikle AK Partili belediyelerde bizim örgütlü olduğumuz işyerleri de var, Genel-İş’in örgütlü olduğu yerler de var. Biz sınıf dayanışması adına şu çağrıyı yapıyoruz. Genel-İş Sendikası bizim rakibimiz olmamalı. Bulunduğu yerde örgütlenmeli. Eğer istiyorlarsa biz onlara her türlü katkı sunmaya hazırız. Elbette ki da bizim olduğumuz yerlerde onlardan katkı isteriz. Ama gelip bizim işyerlerimize karışmasınlar. Bunları bizzat yöneticilere söylediğim için sizler aracılığı ile bir kere daha çağrıda bulunmak istiyorum. Bulundukları yerlerde sarı sendika Hak-İş’e karşı güç birliği yapmak zorundayız.”

‘TÜRK-İŞ’İ ARAR NOKTAYA GELİRİZ’

İşçilerin Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’e üye olmak istemediğini söyleyen Özdemir, “İşçiler Hak-İş’i biliyor. ‘Ben AK Parti’ye oy verdim ama AK Parti’nin sendikasına üye olmak istemiyorum’ diyor. Ben inanıyorum ki bu yönüyle ilgili güçlerimizi birleştirdiğimizde buralara dair de çıkış yolları bulabiliriz. Sınıf derdi olan insanların yapması gerekenin bu olduğunu ve buradan büyümenin yollarını aramak gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde biz birbirimizle uğraşırken bugün beğenmediğimiz Türk-İş’i arar noktaya geliriz” diye konuştu.

5 İLÇEDE GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Zeytinburnu Belediyesinde 50, Gaziosmanpaşa Belediyesinde 116, Sultangazi Belediyesinde 98, Avcılar Belediyesinde 40 ve Bakırköy Belediyesinde yaklaşık 500 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmeleri başladı. Sözleşmenin 2018-2020 yıllarını kapsayacağını ve 1 Mart itibariyle yürürlüğe gireceğini söyleyen Özdemir, “4 kişinin geçinebileceği rakam olarak TÜİK’in ve sendikaların açıkladığı rakamlar var. Şu aşamada Türk-İş’in açıkladığı yoksulluk rakamı 5 bin 238 lira. Birçok belediyemizde bu hedefi tutturmuşuz, hatta bazı belediyelerimizde özellikle CHP’li belediyelerde bunu aşmışız. Şubemize bağlı AK Parti’li belediyelerde de bu rakamlar civarında rakamlar elde etmişiz. Şimdiki hedefimiz hem bu rakamları aşmak hem de kurallı çalışmayı sağlamak.”

ÖNCEKİ HABER

Engelsiz Ressam: Meliha Bilgin

SONRAKİ HABER

Patron sahtecilik yaptı, cezası işçiden çıkarıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...