08 Şubat 2018 00:07

Engelsiz Ressam: Meliha Bilgin

Zaman geçirmek için başladığı resim tutkusu oldu. Ağzıyla çizdi, dişleri bozuldu. Yılmadı, bilgisayarda çizdi. Bilgin'le sanatı ve hayatı konuştuk.

Paylaş

İsmail AFACAN
İstanbul

Bedensel engelli Meliha Bilgin, el ve ayaklarıyla değil ağzıyla resimliyor hayal ettiklerini. Kalemi dişlerinin arasına sıkıştırıyor ve çizmeye başlıyor. Kadın figürleri, kıyafet tasarımları... Hem engelleri aşıyor hem de yaptığı resimlerle sanatsal bir üretim içinde kendini tekrar var ediyor. Ressam Meliha Bilgin’le çizdiği resimleri ve resim yaparken yaşadığı zorlukları konuştuk.

ÇİZİM YAPARKEN DİŞLERİ ZARAR GÖRDÜ

Adana’da yaşayan Meliha Bilgin, beş aylıkken geçirdiği menenjit hastalığı sonucu el ve ayaklarını kullanamaz hale geldi. Ama bu durum onu sınırlamadı. Uzun zamandır resimler çizerek engelleri aşıyor. Resim çizmeye nasıl başladığını şöyle anlatıyor Bilgin: “Bir gün oturuyordum. Önümde defter ve kalem vardı. Oyalanmak için resim yapmaya karar verdim. Daha sonra ailem bana büyük bir defter aldı. Sonrasında resimler yapmaya devam ettim.” 

Zamanla resim yapma isteği bir tutkuya dönüştü Bilgin’in. Sürekli resimler çizmeye başladı. Ellerini ve ayaklarını kullanamayan Bilgin resimleri uzun süre ağzıyla çizdi. Bir süre sonra dişleri zarar görmeye başladı: “Kalemi uzun süre ağzımda tuttuğum için kalem zamanla dişlerime zarar vermeye başladı” Buna rağmen resim yapmayı bırakmadı Bilgin. Çözüm olarak teknoloji devreye girdi. Şimdilerde ise resimlerini bilgisayardaki paint programıyla çiziyor. 

Bilgin, Galatasaraylı  ama bu resimde, kartal kadın figürüyle  Beşiktaşlılara selam gönderiyor

HAYATA POZİTİF BAKSINLAR

Bilgin’in yaptığı resimler insanda şaşkınlık yaratıyor. Sosyal medya hesabında yaptığı resimleri paylaşıyor. Çevreden çok güzel tepkiler aldığını söyleyen Bilgin, kendisini daha çok geliştirmesi konusunda olumlu eleştiriler yapıldığını dile getiriyor. Bu vesileyle kendisi gibi engelli olanlara da sesleniyor Bilgin: “Benim gibi engelli olanlar kendilerini eve kapatıp hayata küsmesinler, hayata pozitif baksınlar. Çünkü ben pozitif bakıyorum” 

KADIN MODELLER VE KIYAFET TASARIMLARI 

Bilgin’in resimlerine baktığımızda daha çok kadın modeller çıkıyor karşımıza. Kıyafet tasarımları çoğunlukla. Arasında neler yok ki... Gelinlikler, kıyafetler, tuvaletler...  Çizdiği resimlerden bir sergi açmak istiyor Bilgin. Asıl amacını “Sergi açmayı düşünüyorum ama sergi açmaktan ziyade çizdiğim kıyafetlerin kendi adımı verdiğim marka üzerinden tasarlanmasını istiyorum” diyerek açıklıyor. 

‘AAA ABLAYA NOĞULMUŞ’ DİYORLARDI

1978 yılında Antakya’da doğdu Meliha Bilgin. Çocukluğunda toplumsal ön yargılardan çekindiği için okula gitmedi: “Ben okula hiç gitmedim. Annem okula yazdıracaktı. Benim gibi küçük çocuklar bakıyorlardı o zaman. ‘Aaa ablaya noğulmuş’ diyorlardı. Ben de üzüldüm gitmedim.” Bilgin, okuma ve yazmayı kendi imkanlarıyla evde öğrendi: “Kardeşim okula giderdi. Derslerini ben de okurdum, o yazardı. Çocuk programlarını izleyerek. Dergi gazete okuyarak öğrendim.“ Şu an ailesiyle birlikte Adana’da yaşayan Bilgin, ailesinin her konuda kendisine yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Bilgin, yoğun bir resim üretimi içinde. Çeşitli mecralarda yaptığı resimleri paylaşıyor. Resimlerinde kimi zaman bir duyguyu dışa vuruyor kimi zaman da kıyafet tasarımları çiziyor. 
ÖNCEKİ HABER

Azap Gölü’nün azabını tepeli pelikan dindirebilir mi?

SONRAKİ HABER

Belediye-İş'ten Genel-İş'e baskıya karşı güç birliği çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...