07 Şubat 2018 22:20

Dicle Amed Kadın Platformu: İlk çalışmamız 8 Mart olacak

Dicle Amed Kadın Platformu'nun kuruluş serüvenini ve hedeflerini platform üyesi Mizgin Yavuz ile konuştuk.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır 

Yeni kurulan Dicle Amed Kadın Platformunu, platform üyesi Mizgin Yavuz ile konuştuk. Kadın kurumlarının OHAL ile kapatılması üzerine "Yaşanan hak ihlallerine karşı refleks gösterebilmeliyiz" dediklerini söyleyen Yavuz, görüştükleri bir çok kadının gözünde umut ışığı gördüklerini belirtti. Öncelikli olarak cinsel istismar ve tecavüz davalarına müdahil olmaya çalıştıklarını belirten Yavuz, platformun ilk çalışmasının 8 Mart olacağını söyledi.

Sendikalardan odalara, siyasi partilerden derneklere 25’e yakın kurumun parçası olduğu Dicle Amed Kadın Platformu, OHAL sonrası kadın örgütlerinin kapatılması üzerine, şiddete ve tacize maruz kalan kadınların gidecek yerinin kalmamasına tepki olarak doğdu. 

‘KADIN SORUNLARI ORTA YERDE KALDI’

Diyarbakır’da kadınların ortak fikirle bir araya geldikleri bir oluşumun eksikliğini hissettiklerini söyleyen Dicle Amed Kadın Platformu Üyesi Mizgin Yavuz, “Birçok ilde böyle oluşumlar var. Farklı düşüncelerden kadınlar bir araya gelerek kadın hakları konusunda ortaklaşabiliyor. Nerede bir hak ihlali varsa anında refleks göstermeye çalışıyor bu platformlar” dedi.

Mizgin Yavuz
Dicle Amed Kadın Platformu Üyesi Mizgin Yavuz

Diyarbakır’ın OHAL öncesi birçok kadın kurumuna sahip olması nedeniye bu tip platformlara ihtiyaç olmadığını belirten Yavuz, “Kadınların herhangi bir hak ihlali yaşadığında gidebileceği birçok kurum vardı. OHAL döneminde bu kurumlar kapatıldı. Kurumlar kapatıldığı için kadınların yaşadığı sorunlar orta yerde kaldı. Birçok kurumda kadın çalışanlar var ve kadın hassasiyeti söz konusu. 'Neden bir araya gelmeyelim' dedik. Kentte kadın platformu oluşturarak yaşanan hak ihlallerine karşı ani refleks gösterebilmeliyiz dedik” ifadeleriyle kuruluş sürecini aktardı.

‘PLATFORM KADINLAR İÇİN UMUT OLDU’

“Sorun kadın ve çocuk olduğunda siyaset üstü bir hal alırız” diyen Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok kadınla bir araya geldik. İçerisinde siyasi partiler, farklı uçlarda duran dernekler, normal zamanda yan yana gelemeyen kurumlar dahi var. Konu kadın ve çocuk olunca ortaklaşabildik. Yaklaşık 30 kurumu ziyaret ettik ve 25’e yakın kurumla bir araya gelerek platformu kurduk. OHAL’den önce ne kadar hak ihlali vardı, OHAL’den sonra ne kadar oldu diyebilmek için bir hafıza yaratmaya çalışacağız. Görüştüğümüz birçok kadının gözünde umut ışığını gördük. ‘Neden bunu daha önce düşünemedik' diyenler, 'Bunu neden yapamıyoruz, bu siyaset üstü bir meseledir‘ diyen kadınlar oldu.”

ÇALIŞMALARA BAŞLADILAR

Platform çalışmalarına dair “Bir anda kadının yaşadığı sorunlar bıçak gibi kesilmiş olamaz” diyen Yavuz sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

"Düne kadar bunca sıkıntı yaşayan kadın vardı. Dernekler kapatıldıktan sonra bu kadınlar şu an ne yapıyorlar? Amaç bu kadınlara ulaşmak. 2 gündür cinsel istismar ve tecavüzle davalarına müdahil olmaya çalışıyoruz. Bununla ilk adımımızı attık. Bu davaların takipçisi olacağız. Platformun ilk çalışması önümüzdeki 8 Mart olacak. Tertip komitesinde her kurumun temsiliyetini olmasını önemsiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Mısır'da 4 bin 400 yıllık kraliyet görevlisi mezarı bulundu

SONRAKİ HABER

Roboskîliler, Encu’nun vekilliğinin düşürülmesine tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...