07 Şubat 2018 21:21

Mısır'da 4 bin 400 yıllık kraliyet görevlisi mezarı bulundu

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Gize’de Hetpet adlı üst düzey kraliyet görevlisi kadının 4 bin 400 yıllık mezarının keşfedildiğini açıkladı.

Paylaş

Mısır Eski Eserler Bakanlığı, Gize’de yürütülen kazılarda Hetpet adlı üst düzey bir kraliyet yetkilisi bir kadının mezarının keşfedildiğini açıkladı. Mezarın en az 4 bin 400 yıl önce inşa edildiği belirtildi. Keşif, bakanlığın Eski Eserler Enstitüsü Genel Sekreteri Mostafa Waziri'nin öncülük ettiği araştırma ekibi tarafından yapıldı.

Piramitleriyle bilinen Gize bölgesi, arkeologların yaklaşık 200 yıldır kazılar yürüttüğü, oldukça büyük mezarlıklara ev sahipliği yapıyor. Buradaki mezarlar, genelde Antik Mısır’ın elit üyelerine ait.

Arkeofili'de yer alan habere göre konuya ilişkin Mısır Eski Eserler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Mezar çok güzel duvar resimlerine sahip ve günümüze kadar çok iyi korunmuş. Farklı avlanma ve balık avlama sahnelerinde ‘Hetpet’ adlı kadının tasvirleri yer alıyor. Ya da çocuklarından hediyeler alırken büyük bir sunum masasının önünde otururken betimlenmiş” ifadelerini kullanıldı.

Duvar resimlerinde, meyvelerin hasat edilmesi, metallerin eritilmesi, deri ve papirüs teknelerinin imalatı ile müzikal ve dans gösterileri de yer alıyor. Resimlerde ayrıca iki maymun betimlenmiş. Bir sahnede, maymunlardan biri meyve topluyor ve diğeri ise bir orkestranın önünde dans ediyor.

Mezarda ayrıca arınma alanına sahip bir tapınak ile tütsülerin ve çeşitli hediyelerin sunulabileceği yerler bulunmakta. Tapınakta, bir zamanlar Hetpet’in heykelinin durduğu tahmin edilen bir alan da bulunuyor. Arkeologlar henüz bulunamayan bu heykeli araştırıyor.

Mezarın girişinin “L” şeklinde bir tapınağa doğru açılmasının 5. hanedanın mimari tarzı ve dekoratif unsurlarına benzediği belirtilyor.

Arkeologlar mezarın içinde mumya bulamadı. Mumya ve heykelin, mezar soygunculuğunun yaygın olduğu Antik Mısır’da çalınmış olma ihtimali var. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye ve Rusya, hava aracı ticareti için anlaştı

SONRAKİ HABER

Dicle Amed Kadın Platformu: İlk çalışmamız 8 Mart olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...