07 Şubat 2018 14:53

Yozgat Barosu, Bekir Bozdağ'a soruşturmaya izin vermedi

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ hakkında kayıtlı olduğu Yozgat Barosu tarafından disiplin soruşturması başlatıldı. Ancak kovuşturmaya gerek görülmedi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yozgat Barosu, Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ hakkında disiplin soruşturması başlattı. Avukat İsmail Sami Çakmak'ın 667 ve 668 Nolu KHK'lar ile avukatlık meslek kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle Bozdağ'ın meslekten çıkarılmasını istediği şikayet bir yıldır işleme konulmuyordu. Açılan disiplin soruşturması sonucunda kovuşturmaya gerek görülmedi.

Avukat İsmail Sami Çakmak, dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında 667 ve 668 Nolu Kanun Hükmünde Kararnamlerin (KHK) altına imza atarak avukatlık meslek kurallarına aykırı davrandığı gerekçesiyle Yozgat Barosu’na şikayette bulunmuştu. Çakmak 2016 yılı Kasım ayında verdiği şikayet dilekçesinde, OHAL KHK’larının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa, TCK, CMK ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına aykırı birçok hüküm içerdiğini, aynı zamanda Avukatlık Yasası ve meslek kuralları ile Havana kuralları ve Avrupa Konseyi Avukatlık Mesleğinin İcrasındaki Özgürlükler hakkındaki 9 Nolu tavsiye kararı gibi avukat haklarına ilişkin uluslararası mevzuata apaçık aykırı olduğunu ifade etti. 

BİR YIL YANIT VERİLMEDİ 

Ancak Yozgat Barosu Çakmak'ın KHK'lar ile avukatlara getirilen kısıtlamalar nedeniyle Bozdağ hakkında bulunduğu şikayete bir yıl boyunca yanıt vermedi. 2017 Kasım ayında, bir yıl dolmadan şikayetini yineleyen Çakmak, bu şikayetin zaman aşımı ya da görmezden gelinebilecek bahanelerle geçiştirilemeyeceğini dile geetirmişti.  

SORUŞTURMA HABERİ GEÇ BİLDİRİLDİ

Ardından Yozgat Barosu 16 Kasım 2017 tarihinde Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ hakkında yapılan bu şikayet doğrultusunda disiplin soruşturması başlattı. Ancak karar Avukat Çakmak'a 30 Ocak 2018 tarihinde bildirildi. Çakmak Yozgat Barosu'na yaptığı son şikayette 667 ve 668 No'lu KHK'lardan sonra çıkarılan kararnamelere de dikkat çekerek, özellikle sivillere yargı muafiyetini de içeren 696 Sayılı KHK'nın ülke açısından da vahim hükümler içerdiğini vurguladı.  

YOZGAT BAROSU: BOZDAĞ, HAKKINDA DİSİPLİN KOVUŞTURMASI AÇILMASINA MAHAL YOK 

Yozgat Barosu tarafından yapılan yazılı açıklada, “İsnat edilen eylemlerin avukatlık görevinden kaynaklanmadığı ve bu görevin ifası sırasında işlenmediği gerekçeleri ile disiplin kovuşturması açılmasına mahal olmadığı yönünde karar verilmiştir” dedi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Baromuz levhasına kayıtlı ve halen Başbakan Yardımcılığı görevi yürüten Sayın Bekir Bozdağ hakkında ‘Yozgat Barosundan Bekir Bozdağ hakkında soruşturma başlatıldı’, ‘OHAL KHK’ları sebebiyle Bekir Bozdağ, Yozgat Barosu'nun hedefi oldu’, ‘Bekir Bozdağ’ı disipline sevk ettiren avukat anlatıyor ‘ gibi birçok haber yayınlanmıştır. Bahse konu haberlerin içeriği ve yarattığı algı gerçeği yansıtmamaktadır. Ankara Barosu'na kayıtlı bir meslektaşımız tarafından baromuza yapılan şikayet üzerine baromuz levhasında kayıtlı Bekir Bozdağ hakkında avukatlık kanunu 141/2 maddesi uyarınca, şikayet, ihbar ve istek üzerine Baro Yönetim Kurulunca disiplin kovuşturması açılıp açılmayacağı konusunda karar verilmek üzere disiplin soruşturması başlatılmıştır. Disiplin soruşturması açılması bahsedildiği üzere kanuni zorunluluk gereği olup şikayet konusu incelenmiştir. İnceleme sonucu Yönetim Kurulumuzca; şikayet edilenin, OHAL sürecinde çıkarılan KHK'lar ile ilgili eylem ve tasarrufları, Yürütme Organı, Bakanlar Kurulu üyesi ve Adalet Bakanı sıfatları ile gerçekleştirdiği, 1136 sayılı kanunun 43/2 maddesi gereği şikayete konu süreç içerisinde ve halen milletvekili olması sebebiyle avukatlık yapmasının yasal olarak mümkün olmadığı, isnat edilen eylemlerin avukatlık görevinden kaynaklanmadığı ve bu görevin ifası sırasında işlenmediği gerekçeleri ile disiplin kovuşturması açılmasına mahal olmadığı yönünde karar verilmiştir. Kamuoyuna saygı ile sunarız."

KHK'LER AVUKATLARA NE GETİRMİŞTİ?

Çakmak'ın altına imza attığı için Bozdağ'ın barodan çıkarılmasını istediği 667 ve 668 No'lu KHK’lar avukatlarla ilgili birçok değişiklik getirmişti. Kararnamelerle artık avukat müvekkil görüşmelerine gardiyan/nöbetçi veya görüş yerindeki herhangi bir hazır olanın müdahale edebiliyor, avukatın bürosunun savcı olmadan dahi kolluk tarafından basılıp aranabiliyor, avukatın her türlü evrakına el konulabiliyor, avukatların savcılıkta veya mahkemede dosya incelemesi engellenebiliyor.

ÖNCEKİ HABER

İran’da işçiler hangi koşullarda çalışıyor?

SONRAKİ HABER

İzmir Genel İş: Ayrımsız kadro mücadelemiz sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...