07 Şubat 2018 12:30

Satış azalıyor dükkanlar kapanıyor

Şanlıurfa Ticaret Merkezi (ŞUTİM) esnafı son yıllarda durgunluğun arttığını belirterek satışların yarı yarıya azaldığını söyledi. 

Paylaş

Arjin Dilek ÖNCEL

Şanlıurfa Ticaret Merkezinde (ŞUTİM) esnaflık yapan küçük işletmeler işlerinin iyice düştüğünü dile getirdi. Son yıllarda durgunluğun arttığını ifade eden esnaf, satışların yarı yarıya azaldığını söyledi. 

7 yıldır toptancılık yaptığını anlatan Medet Gökçe, “2013’den sonra her yıl biraz daha işler düştü. Sabah saat 03.00’ten akşam saat 16.00’ya kadar müşteri bekliyoruz” dedi. Gökçe, şöyle devam etti: “Geçen seneye göre mal fiyatları çok pahalı. Satışlar düştü. Artık eskisi gibi alışveriş olmuyor. Çoğu zaman zarar ediyoruz. Benim bankaya borcum yok şükür, ancak komşularımın çoğu borçlu. Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan hareketlilikle birlikte biz de olumsuz etkilendik. Bu yıl çok zarar ettik. Yüzde 40 oranında bir düşüş var. Kâr yok ama mecbur işletiyoruz. Yapacağım başka bir iş yok.”

‘TEFECİDEN BORÇLANIYORUZ’

Toptan Biber Satıcısı Abdi Müjde de, mevsiminde 600 ton biber borçlandığını, alacaklarından ise parasını toplayamadığını dile getirdi. Alacaklarını 6-7 ay sonra alabildiğini belirten Müjde, “Biberi aldığım yere borcumu ödeyebilmek için bu kez borç alıyorum. Bankaya, tefeciye borçluyuz. Köylü bizden parasını istiyor. Kilosunu 800’den alıp 850 kuruşa satıyoruz. Zarardayız. Geçen yıl 10, bu yıl ise 4 dükkan kapandı” dedi.

ŞUTİM Başkanı Faruk Akbaş ise mısır ve pamuğa yapılan tarımsal desteğin sebze ve meyve yetiştiricilerine de verilmesini istedi. Akbaş, bu teşvikle maliyetlerin düşeceğini ve alım gücünün yükseleceğini düşünüyor. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Fındık üreticisinde zirai don endişesi

SONRAKİ HABER

Çelik ihracatı yüzde 31.7 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...