07 Şubat 2018 12:01

'Türkiye, nüfusundan fazla acil başvurusuna sahip tek ülke'

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten: Türkiye, dünyada nüfusundan daha fazla acil servis başvurusuna sahip tek ülke.

Paylaş

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş’ün mesai dışı poliklinik veya vardiyalı polikliniği açıklamasına tepki göstererek böyle bir uygulamanın çözüm değil daha fazla şikayet getireceğini ifade etti. 

‘ÜLKE NÜFUSUNDAN DAHA FAZLA ACİL BAŞVURUSU VAR’

Acil servislere başvuru oranının son bir yılda 115 milyonu geçmiş durumda olduğunu hatırlatan Ökten, “Türkiye, dünyada nüfusundan daha fazla acil başvurusuna sahip tek ülke. Sağlık Bakanlığının bu uygulaması ile acil servislerde yeni poliklinikler açılarak acile gelen hastalar bu polikliniklere yönlendirilerek, acil servislere başvuran hasta sayısının azaltılması planlanmakta. Bu uygulama hekimlere bir zamanlar Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un uygulamaya koyduğu vardiya sistemini hatırlatıyor. O zaman da dünyada böyle bir uygulama olmadığı ve sağlık sistemine herhangi bir faydası olmadığı için kısa bir süre sonra kaldırılmıştı” dedi. 

'ACİLE BAŞVURANLARIN ÇOĞU ACİL HASTA DEĞİL'

Acillere başvuran hastaların yüzde 90’dan fazlasının acil hasta olmadığını dile getiren Ökten, “Acil servisler içine veya acil servis yanına açılacak poliklinikler acile gelen hasta sayısını daha da arttıracak ve acil servislerde zaten çok yoğun olan hasta sayısı artarak acil servislerde verilen sağlık hizmetlerinin kalitesini de düşürecektir” dedi. 

HEKİMLERE ESNEK ÇALIŞMA DAYATILIYOR

'Yeşil Alan 2' gibi uygulamaların da pratikte mümkün olmayacağını artık tüm hastaların kendilerini acil hasta olarak değerlendireceklerini ifade eden Ökten, 'Yeşil Alan 2' konusunda ısrar eden hekimlerin hasta veya yakınları tarafından şikayet ve şiddete daha fazla maruz kalacaklarını, hekimlere esnek çalışma sistemini dayattığını, uygulanacak sistemin bu yönlerine hiç dikkat edilmediğini belirterek bu uygulamanın var olan sorunu çözmekten ziyade daha da arttıracağını, bakanlığın bu kararının aciller daha fazla acillik olmadan kaldırılmasını istedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da asılsız ihbar, sosyal medya soruşturmasına döndü

SONRAKİ HABER

Selma Gürkan'ın dayanışma ziyaretleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...