07 Şubat 2018 07:49
Son Güncellenme Tarihi: 07 Şubat 2018 19:59

Afrin operasyonunda 19. gün: 2 asker hayatını kaybetti

TSK’nin Afrin’e yönelik operasyonu 19'uncu gününde 2 asker hayatını kaybetti, 11 asker yaralandı.

Paylaş

TSK’nin 20 Ocak’ta ‘Zeytin Dalı Harekatı’ adıyla başlattığı Afrin operasyonu 19. gününe girdi. Kilis ve Hatay'ın sınır karakollarından gece boyu top atışları devam etti. Top atış sesleri Reyhanlı ilçe merkezinden de duyuldu. Afrin kentinin Bülbül beldesi ile El Maski arasındaki bölgede operasyona katılan askerlerin bulunduğu bölgeye tanksavar ve havan atıldı; 2 asker hayatını kaybetti, 11 asker yaralandı.

TSK’DEN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre, 7 Şubat 2018 tarihinde, 29 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 999 olmuştur. Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir."

FRANSA’DAN İRAN VE TÜRKİYE’YE SURİYE ELEŞTİRİSİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suriye’deki eylemleriyle Türkiye ve İran’ın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Bakan Le Drian uluslararası hukukun “Türkiye, Şam rejimi ve İran ile doğu Guta ve İdlib’e saldıranlar tarafından ihlal edildiğini” belirterek, Türkiye’nin Afrin operasyonu ile ilgili “Sınırlarında güvenliği sağlamak sivilleri öldürmek anlamına gelmez ve bunun kınanması gerekir” diye konuştu. Le Drian, Hizbullah’ın da Suriye’den çekilmesini istedi. 

‘AFRİN ZİRVESİ TOPLANABİLİR’

Rusya’dan, Rus, Türk ve İranlı liderler arasında üçlü bir zirvenin “Söz konusu olabileceği” açıklaması yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Suriye’deki konuyla ilgili yüz yüze görüşme ihtimalinin bulunduğu mesajını verdi, ancak şu an bu konuda somut bir plan olmadığını belirtti. 

İRAN, OPERASYONUN BİTMESİNİ İSTİYOR

İran’dan sık sık AKP hükümetine Afrin operasyonu konusunda uyarılar yapılıyordu. 

Dün Putin’le yaptığı telefon görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Putin, üç ülkenin devlet başkanları olarak Suriye ve diğer bölgesel konularda yakın gelecekte bir zirve düzenlenmesi ihtiyacı hissettiğini söyledi” demişti. 

RUHANİ: BU OPERASYON NAFİLE 

Ruhani, Afrin operasyonunu da eleştirerek, “Bu operasyonun yakın zamanda son bulmasını istiyoruz çünkü bu operasyonlarda Türk kardeşlerimiz ölüyor. Öteki tarafta Kürtler ve diğer insanlar da ölüyor. Bu operasyon nafile. Bir ülke başka bir ülkenin topraklarına, o ülkenin hükümeti ve halkı izin verdiği zaman girebilmeli. Bu bizim prensibimiz. Biz eğer o ülke buna karşıysa doğru bir hareket olduğunu düşünmüyoruz” diye konuşmuştu.

ÇAVUŞOĞLU TAHRAN’DA

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, İran’ın başkenti Tahran’da resmi temaslarda bulundu. Çavuşoğlu, İranlı mevkitaşı Cevat Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

SDG: KÖYÜ ÖSO’DAN GERİ ALDIK

Rojava merkezli ANHA haber ajansı da TSK ve ÖSO güçlerinin Cindires’in Kefer Sefrê ve Baflune köylerini obüs ve havan toplarıyla bombaladığını duyururken, Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) yaptığı açıklamada, Afrin’in kuzeydoğusunda yer alan Şeyh Horoz köyünü ÖSO’dan geri aldığı iddia edildi. Açıklamada, “Şeyh Horoz köyünü kurtarmak için 4 Şubat’ta başlatılan ve 6 Şubat akşamı biten operasyon sonucunda çok sayıda savaşçı öldürüldü, ikisiyse esir alındı. Ayrıca pek çok savaş aracı imha edilirken çalışabilir durumda olan bir zırhlı sevkiyat aracıysa elimize geçti” denildi.  

Haber ajansı, Heseke kantonunda ise kadınların Afrin operasyonuna karşı yürüyüş yaptığını yazdı. Habere göre, Til Temir ilçesindeki yürüyüşe binlerce kadın katıldı. 

2 ASKER HAYATINI KAYBETTİ, 11 ASKER YARALANDI

Afrin kentinin Bülbül beldesi ile El Maski arasındaki bölgede operasyona katılan askerlerin bulunduğu bölgeye tanksavar ve havan atıldı; 2 asker hayatını kaybetti, 11 asker yaralandı.

Yaralanan askerler, helikopterler ile bölgeden tahliye edilerek Kilis Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldı. Hastane çevresinde de geniş güvenlik önlemleri alındı.

Atışın geldiği bölge, operasyona katılan askerler ve sınırda konuşlu birlikler tarafından top ve çok namlulu roketatarlar ile ateş altına alındı.(DIŞ HABERLER)

AFRİN OPERASYONUNA DAİR GÜN GÜN GELİŞMELER

FATİH POLAT YAZDI: AFRİN VE 'ALTTAKİLERİN TARİHİ'

ÖNCEKİ HABER

AP'den Türkiye'ye Afrin ve ifade özgürlüğü uyarısı

SONRAKİ HABER

Üsküdar ve Beykoz'un bazı bölgelerine su verilmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...