07 Şubat 2018 03:54

İstanbul'da HDP'ye operasyon: 31 gözaltı

İstanbul'da sabah saatlerinde polis çok sayıda eve düzenlediği baskınla HDP ve HDK yöneticisi 31 kişiyi gözaltına aldı.

Paylaş

HDP’nin 11 Şubat’taki kongre öncesi İstanbul’da yapılan ev baskınlarında toplam 31 HDP ve HDK’li gözaltına alındı. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, kongre sürecinde yaşanan gözaltıların kongreyi engellemeye yönelik olduğunu belirtti. Geçmişte de baskıların yapıldığını hatırlatan Bilgen, “Bu yılgınlığa değil, tam tersine kararlılığa daha büyük iradeyle kongre sürecini sahiplenmeye neden olacak” dedi. 

İstanbul’un 22 ilçesinde HDP’nin büyük kongresine 3 gün kala çok sayıda HDP ve HDK yöneticisi ve üyesinin evine baskın yapıldı. Dün gece saatlerinden sabaha kadar süren operasyon kapsamında 31 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. 

‘KONGREYİ ENGELLEMEK SUÇ’

HDP’lilere yönelik gözaltı furyasına ilişkin HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen Evrensel’e açıklamalarda bulundu. İzmir’de de gözaltıların olduğunu hatırlatan Bilgen şunları söyledi: “Bunlar tümüyle siyasi çalışmayı engellemeye yönelik gözaltı işlemleri, herhangi somut bir iddia ya da bir yargılama sürecinin gerekçesi değil, doğrudan doğruya kongre öncesi çalışmaları yürüten arkadaşlarımızı engellemeye dönük girişimler. Bu aslında bir suç. Çünkü kongre siyasi partilerin yasal olarak yapması gereken bir çalışma. Yani yapması gereken bir görev ve sorumluluk. Yapmazsa parti kongresini suç işlemiş olur. Kongreyi engellemenin kendisi de suç. Tabi OHAL ve savaş halinde artık neyin suç neyin hukuk olduğu konusu son derece muğlak. Biz her şeye rağmen kongreye büyük bir katılımın olacağını düşünüyoruz. Bu baskılar geçmişte de denendi. Bu yılgınlığa değil, tam tersine kararlılığa daha büyük iradeyle kongre sürecini sahiplenmeye neden olacak.”

ALGI OPERASYONU YAPILMAK İSTENİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kongrelerine bile katılan olmuyor’ sözlerine atıfta bulunan Bilgen şöyle devam etti: “Aslında bir tarif yapıldı. Bir biçimiyle kamuoyu algısı oluşturuluyor. Etkinliklerde de katılımı engelleyip, sonra boş alandan fotoğraf çekip, ‘bakın kimse gitmiyor’, ‘halk HDP’yi terk etti’ gibi algı operasyonları yapılıyor. Muhtemelen kongrede böyle bir arayış, çabanın ve planın bir parçası ile karşı karşıyayız. Oysa HDP tüm bu engellemelere rağmen yeni bir hamle yapmak için şimdiye kadar kongrelerini düzenlediği salonlardan beş, altı kat daha büyük salonda kongre yapma kararı vermiştir. Yani krimanizile etmek ve sadece gözaltına aldıklarına değil, bütün bir HDP camiasına ve HDP ile dayanışma içerisinde olan herkese yönelik bir yaklaşımdır.” 

KAMUOYUNA ÇAĞRI 

Bilgen, kamuoyuna da şu çağrı yaptı: “Böyle dönemlerde teknik ve hukuki tartışmanın ötesinde toplumsal sahiplenme, siyasal kararlılıktır yapılması gereken. Türkiye’de demokratik siyaseti önemseyen, yani HDP’nin siyasi hayatta ifade ettiği anlamı değerli bulan herkesin, bu kongreye daha büyük önem atfetmesi, daha büyük bir sahiplenme içerisinde kongrenin gerçekleşmesini sağlamak gerekiyor.” 

GÖZALTINA ALINANLAR 

Gözaltı gerekçeleri öğrenilemezken, HDP ve HDK üye ve yöneticilerine dönük yapılan operasyon kapsamında 43 kişi hakkında yakalama kararı olduğu belirtildi. Gözaltına alınan ve isimleri netleşenler şunlar: İsmail Adalmış, Şamil Altan, Gülsen Biter, Can Memiş, Celalettin Can, Gonca Yangöz, Elif Bulut, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Filiz Yılmaz, Beşir Aydemir, Abdurrezak Acıbalık, Taylan Ürün, Elif Yılmaz, Erhan Sarıkaya, Zeki Kılıç, Pınar Tarlak. 

78’LİLER GİRİŞİMİ’NDEN AÇIKLAMA

78'liler Girişimi de yaptığı açıklamada, 78'liler Girişimi Türkiye Sözcüsü Celalettin Can’ın da gözaltına alındığını hatırlatarak, serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada, “O, gerçek bir demokrasinin tesisinden yana durduğu için, Kürt sorununun çözümünün ve iç barışın sağlanmasını istediği için, darbeler ve darbecilerle yüzleşilmesini, hesaplaşılmasını istediği için, ülkede insan hakları ihlallerinin yaşanmaması ve savaş yerine barışı savunduğu için alınmıştır. O, bu düşüncelerini kamuoyu ile paylaşan bir yazar ve gazetecidir” ifadelerine yer verildi. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'daki koalisyon taslağında Türkiye ile yeni fasıl yok

SONRAKİ HABER

Mezopotomya Ajansı’na ikinci erişim engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...