15 Ağustos 2012 06:06

Maden işçileri de ‘grev’ dedi

Elazığ’ın Maden İlçesi’nde bulunan Eti Gümüş A.Ş Maden Bakır fabrikasında çalışan 283 işçi maaşlarını alamadıkları için greve gitti. İş koşullarının düzeltilmesi için ve 65 gündür alamadıkları maaşları için greve gittiklerini vurgulayan işçiler Eti Gümüş A.Ş Ergani Bakır

Maden işçileri de ‘grev’ dedi
Paylaş
Ümit Örk / Özkan Zülfikar

İki ay boyunca maaş alamadıkları için esnafların yüzlerine bakamadıklarını ifade eden işçiler, “Emeğimizin karşılığını istiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz” dedi. Çalışma koşullarının zorluğuna da değinen işçiler, “Yemek yediğimiz yerlerde fareler dolaşıyor. Tuvaletler, soyunma odaları, duşlar ve yemekhane aynı yerde. Çalışma koşullarmız da iyileştirilsin istiyoruz” dedi.

İşçi temsilcisi Salih Yürekli 4 yıldır iş yerinde çalıştığını ifade ederek “Maaşlarımızı alamadığımız için 283 arkadaş greve gittik. Bize haklarımızın verileceği yönünde açıklamalarda bulundular ancak bize gönderdikleri ihbarnamede iş hakkımızın fesh edildiği yazıyordu”  diye belirtti. Yürekli fabrikanın 1931 yılında kurulduğunu ve bu fabrikada ülkenin hemen her yerinden insanların ekmek yediğini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu. “Maden ilçesi kuruluşundan beri işçi kentidir. Özeleştirmelerle birlikte ilçemizin nüfusu 27 binden 5 bine gerilemiştir.”  

Grevdeki işçilerden biri olan Selahattin Açıkgöz ise 6 yıllık işçi olduğunun altını çizerek işe başladığından beri 8 defa iş bıraktıklarını dillendirdi. Açıkgöz “İşverenler her zaman bu yönteme başvurdular. Maaşlarımızı vermediler biz de şalteri indirdik. Şalteri indirğimizde gördük ki biz işçiler daha güçlüyüz. Her şalter indirdiğimizde maaşlarımız tıkır tıkır ödendi” diyerek  iş güvenliklerinin ve sağlık güvencelerinin olmadığını da sözlerine ekledi. Sendikasız ve sigortasız çalıştıklarının altını çizen Açıkgöz “Hakkımızı alana kadar buradayız” dedi.

Yusuf Akboyun da yıllardır Eti Gümüş A.Ş. de çalıştığını söyleyerek “Maaşlarımızı alamıyoruz. Bakkala, kasaba bakamaz hale geldik. Bu fabrika sahipleri bizi elaleme rezil etti” diyerek tepkisini gösterdi.
Abdullah Açıkgöz 5 yıl fabrikada çalıştığını söyleyerek “Verdikleri bin 40 lira maaş. Onu da yokuşa sürüyorlar. Fabrikada çalışma koşullarımız çok ağır. Ben ayağımı makinaya kaptırdım. Ama hiç itiraz etmedim. Arkadaşım kolunu kaptırdı. Sadece 80 bin liraya ev aldılar. İşverenler böyle zalimler işte. İtiraz etmiyoruz diye bize herşeyi reva görüyorlar. Soruyorum bir kol 80 bin lira mı?​”

EMEP'TEN DESTEK ZİYARETİ

Elazığ EMEP İl Örgütü de grevdeki işçileri ziyaret etti. İşçilerle bir araya gelen  İl Başkanı Ali Cemal Zülfikar Antepteki direnişi örnek vererek işçilerin birlikte örgütlü bir şekilde kararlılıkla mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. (Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

KPSS'de skandal bitmiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa