07 Şubat 2018 00:51

Tekstil grup sözleşmesi: Ne kadar mücadele, o kadar hak!

TEKSİF üyesi Bahariye Halı işçileri, 'Metal işçileri mücadele ederek kazandı. Biz ise yeteri kadar mücadele etmediğimizden bu noktadayız' diyor.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

MESS ile 130 bin metal işçisi arasında süren mücadele ve imzalanan sözleşme sadece metal fabrikalarında değil, farklı sektörlerden işçiler arasında da tartışılıyor. Yıllardır asgari ücretin pençesinden kurtulamayan TEKSİF üyesi Bahariye Halı işçileri, bu sözleşmeyle mücadele edildiğinde patronların dayattığının üzerinde zam alınabildiğini gördüklerini söyledi. İçinde bulundukları durumdan TEKSİF’in yanı sıra kendilerini de sorumlu tutan işçiler, “Biz yeteri kadar mücadele etmediğimizden, kendi sorunlarımıza sahip çıkmadığımızdan dolayı bu noktadayız” diyor. 

Tekstil grup sözleşme kapsamında olan fabrikada işçiler ağırlıklı olarak asgari ücret alıyor. İkramiye ve sosyal haklarla birlikte ellerine daha yeni 2 bin lira geçmeye başladı. Yıllardır sözleşme yapmalarına rağmen bir türlü asgari ücretten kurtulamayan işçiler, metalde imzalanan sözleşmeyi yakından takip etti. Metal sözleşmesinin sonuçlarını basından duyduğunu söyleyen Bahariye Halı işçisi “Metal fabrikalarında imzalanan yüzde 26 civarı zam çok iyi bir zam. Fabrikada neredeyse işçilerin hepsi duydu. Zaten bir kişi bile duysa hemen yayılıyor. Çünkü biz de sözleşme yapmamıza rağmen hale asgari ücret alıyoruz. Böyle olunca bizim işçi de acaba biz de alır mıyız diye hemen düşünmeye başladı” dedi. 

'ASGARİ ÜCRETTEN KURTULAMIYORUZ'

7 yıldır Bahariye Halı’da çalışıp üç sözleşme gören bir işçi, içinde bulundukları koşulları “Bir türlü asgari ücretten kurtulamıyoruz. Ücretimize sözleşme gereği enflasyon oranında zam geliyor. Daha sonra asgari ücret artınca biz yine asgari ücrette çalışmaya devam ediyoruz. Üç sözleşme gördüm, greve de çıktık ama asgari ücretten kurtulamadık. Sadece ikramiyeler dörde çıktı” sözleriyle anlattı. “Bunun tek sorumlusu TEKSİF Sendikasının kendisidir” diyen işçi, şöyle devam etti: “Sendika sürekli patronlarla uzlaşıyor. Sözleşme imzalanırken işçiye sormak yok. İşçinin gücünü kullanmak yok. Yapılan grev bile göstermelik oldu.” 

Bahariye Halı işçileri sadece imzalanan sözleşmeden değil aynı zamanda metal işçilerinin mücadelesinden de etkilendi. Yapılan eylemleri duyan işçiler “Mücadele edilmeden hak kazanılmaz” diyor. Metal işçilerin 2015’te Bursa’da başlayan mücadelesini ve sözleşme döneminde yaptıkları eylemleri  takip ettiğini belirten bir Bahariye Halı işçisi “İşçiler her şeyi hak ediyor. Mücadele ederek kazandılar. Biz ise yeteri kadar mücadele etmediğimizden, kendi sorunlarımıza sahip çıkmadığımızdan dolayı bu noktadayız” diye konuştu. 

'SÖZLEŞMEYE ŞİMDİDEN HAZIRLANMALIYIZ'

Bahariye Halı’nın da içinde yer aldığı tekstil grup sözleşmesi, bu yıl eylül ayında başlayacak. Metal sözleşmesini örnek gösteren işçiler, sözleşmeye şimdiden hazırlanmak gerektiğini dile getirdi: “Bu sözleşmeyi sadece sendikacılara bırakmamalıyız. Şimdiye kadar bıraktık sonuç ortada. Yıllardır sendikacılar istediği atı oynattı. Ama artık bu sefer değiştirmeliyiz. İpleri kendi elimize alırsak sendikacılar bizden habersiz sözleşmeyi imzalayamazlar. Şu an fabrikada herkes metal sözleşmesini konuşuyor. Ama bu bir müddet sonra unutulur. Biz şimdiden birliği sağlayacak adımlar atmalıyız.”

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da santraller özelleşti ama mücadele boşa gitmedi

SONRAKİ HABER

Beyoğlu'da otel yangını: 3'ü ağır, 6 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...