17 Şubat 2011 23:25

Halka arzla özelleştirme aynı şey

Tes-İş’in Başbakana yolladığı mektupta yer alan ‘THY halka arz oldu dünya şirketi oldu, İGDAŞ’ı da halka arz edelim’ ifadelerini Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin’e sorduk.Halka arz yönteminin özelleştirmeden bir farkı olmadığını, sadece süreci uzattığını dile getiren Ayçin, özelleştirmeyle, halka

Halka arzla  özelleştirme aynı şey
Paylaş

Tes-İş’in Başbakana yolladığı mektupta yer alan ‘THY halka arz oldu dünya şirketi oldu, İGDAŞ’ı da halka arz edelim’ ifadelerini Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin’e sorduk.
Halka arz yönteminin özelleştirmeden bir farkı olmadığını, sadece süreci uzattığını dile getiren Ayçin, özelleştirmeyle, halka arzın özü itibariyle aynı olduğunu vurguladı. Özelleştirme ve halka arzın, işten atma, sendikasızlaştırma, TİS’lerin boşa düşürülmesi anlamına geldiğini ifade eden Ayçin, sendikacıların halka arzı kabul etmesinin mücadeleden kaçmak anlamına geldiğini dile getirdi. “Ya özelleştirmeye karşı mücadele edersiniz, kitleleri de bu mücadeleye çekersiniz. Ya da sessiz sedasız bu süreci kapatırsınız. Bu bir tercih meselesi. Mücadele etmek bedel ödemeyi gerektirir. Sendikacılar bedel ödemek yerine kolaycılığı seçiyorlar. Bu işi sessiz sedasız, kamuoyunun gündemine taşımadan çözmek istiyorlar” diyen Ayçin, bu süreçten en çok işçilerin rahatsız olacağına, en çok işçilerin kaybedeceğine dikkat çekti.  THY halka arz edildikten sonra çalışanlara baskıların artırıldığını, zorla emeklilik baskıları yapıldığını, sürgünlerin yaşandığını anlatan Ayçin, THY yönetiminin başarabilseydi sendikayı da  tasfiye edeceğine dikkat çekti.
HALKA ARZLA MARKA OLMAK FARLI ŞEYLER
THY’nin halka arzıyla, dünya markası olmasının bir alakası olmadığını dile getiren Ayçin, “THY’nin marka olmasının nedeni, havacılık sektöründe köklü olması, uluslararası şirketlerin Türkiye’nin üzeride bulunduğu konumu itibariyle THY ile iş birliği yapmasıdır. THY iyi yönetildiği yada halka arz olduğu için değil, dünyadaki en büyük 5 sivil havacılık şirketinin kendi çıkarları adına THY ile anlaşmalar yaptığı için marka olmasına zemin hazırlıyorlar” diye konuştu.  THY’nin geride kalan yüzde 49’luk hissesinin de elden çıkarılmak istendiği, bunun için danışma şirketlerinden teklifler alındığı bilgisini de veren Ayçin, THY’nin tamamen elden çıkarılmasının hazırlıklarının yapıldığını söyledi.
THY gibi uluslararası bir şirketle, İGDAŞ gibi iç hizmet veren iki şirketin karşılaştırılmasının da yanlış olacağına dikkat çeken Ayçin, “Bi kıyas yapılacaksa benzer şirketler arısında yapılmalı. Bu kıyas dengesiz” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Majestelerinin sendikacısı

SONRAKİ HABER

Gül’e ‘Torbayı veto et’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...