06 Şubat 2018 18:09

Kocaeli'de parfüm fabrikasında yangın

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde Parkim parfüm fabrikasında yangın çıktı. Can kaybı ve yaralanan olmayan yangın yüksek miktarda maddi hasara neden oldu.

Paylaş

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde bulunan parfüm fabrikasında yangın çıktı. Zaman zaman patlamaların meydana geldiği ve alevlerin metrelerce yükseldiği yangına 20'ye yakın itfaiye ekibi müdahale etti. Can kaybı ve yaralanan olmayan yangında ciddi maddi hasar meydana geldi.

Saat 21.15 sıralarında, Gebze Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde Parkim isimli parfüm fabrikasında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Bitişikteki fabrikanın güvenlik görevlisi, alevleri fark edince itfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine Dilovası, Gebze, Çayırova, Darıca ve İzmit'te bulunan itfaiye ekipleri sevk edildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri de olay yerine geldi. Yaklaşık 20 itfaiye ekibi yangına müdahale etti.

Fabrikadan yükselen alevler çevreyi aydınlatırken, zaman zaman yaşanan patlamalar endişe yarattı. Fabrikanın etrafını saran itfaiye ekipleri yerden ve itfaiye merdivenleri ile yukarıdan su tuttu. Uzun uğraşlar sonucu yangın kontrol altına alındı.

Fabrika yetkilileri mesainin olmadığı bir sırada çıkan yangından yaklaşık olarak 60 milyon TL zararın meydana geldiğini öne sürdürler.

Yangın saat 01.15 sıralarında söndürüldü. Fabrikadan geriye enkaz yığını kaldı. Olay yerine gelen fabrika çalışanı bir kadın üzüntüden baygınlık geçirdi. (Kocaeli/DHA)

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI UYARMIŞTI

TMOBB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan ‘Endüstriyel Yangın ve Patlamalar Raporu’nda endüstriyel yangın ve patlamalara dikkat çekilmişti. Yine Dilovası’da geçen sene gerçekleşen 2 patlama-yangın sonucunda 1 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.
“Yangın sonucunda patlamalar gerçekleşebildiği gibi, patlamaların sonucunda da yangınlar tetiklenebilmekte, ayrıca yanma tepkimesi sonucu ortaya çıkan gazlar olumsuz etkiler yaratabilmektedir” denilen raporda, 2017 yılında rapor kapsamına girebilmiş endüstriyel yangın ve patlamalarda en az 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. En az 308 kişinin yaralandığı patlamalarda, yaralanmaların büyük çoğunluğunun yanma sonucu ortaya çıkan gazlardan etkilenme nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi. 

‘OSB’LER DENETLENMELİ’

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi sanayilerin organize sanayi bölgelerinde toplanması ve çevre konutlara risk oluşturmaması gerektiği konusunda uyarmıştı. Açıklamada, “Kimya tesislerinin organize sanayi bölgelerinde (OSB) toplanması gerekmektedir. OSB’ler kurulurken bölgenin ekolojik, lojistik, halk ve çevre sağlığı açısından bu yükü kaldırıp kaldırılmayacağı meslek örgütleri, bölge halkı ve STK’lerin da görüşleri alınarak karar verilmeli, OSB’ler etkin bir şekilde yetkili merciler tarafından denetlenmelidir”  denilmişti.

DİLOVASI’DA GEÇEN SENE 2 PATLAMA GERÇEKLEŞTİ

Dilovası’da 2017 yılı içinde 2 patlama yangın-patlama gerçekleşti. 13 Ocak’ta Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir haddehanede metal ark ocağında meydana gelen patlama sonucu 1 kişi öldü 17 kişi yaralandı. 7 Kasım’da kimyasal depo sahasında tanker patlamıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Karadeniz 4. Kitap Fuarı programı açıklandı

SONRAKİ HABER

Türkiye’den AİHM’ye ‘masum değiller’ savunması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...