06 Şubat 2018 12:15

IŞİD'li Akilov, Stockholm’de 50 kişiyi öldürmeyi hedeflemiş

İsveç'te geçtiğimiz yıl 5 kişinin yaşamını yitirdiği kamyonlu saldırıyı gerçekleştiren IŞİD'li Rahmet Akilov'un sorgusu medyaya yansıdı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm’de geçtiğimiz yılın nisan ayında 5 kişinin yaşamına mal olan kamyonlu saldırıyı gerçekleştiren Özbekistan vatandaşı Rahmet Akilov’un  katliamı aylar öncesinden planladığını ve 40-50 kişiyi öldürmeyi hedeflediği için “sonuçtan memnun olmadığı”nı söylediği açığa çıktı.

Akilov’un davasının başlaması nedeniyle polis sorgusu İsveç medyasına yansıdı. Akilov sorgusunda, saldırıyı “Irak ve Suriye’ye asker gönderen İsveç hükümetini korkutmak ve IŞİD’e karşı savaşan NATO’yu desteklemesini engellemek için gerçekleştirdiğini” söylüyor.

IŞİD adına terör eylemi gerçekleştirme kararı veren Akilov, IŞİD sorumlularına sinagog, LGBTİ kulüpleri, adalara sefer yapan botlara yönelik intihar saldırıları yapmayı öneriyor  ve onlardan görüşlerini bildirmelerini istiyor.

En sonunda Stockholm merkezinde taşıt trafiğine kapalı Drottningsgatan Caddesi’nde karar kılan Akilov, saldırı gerçekleşmeden birkaç gün önce bir IŞİD sorumlusuna “Bu caddede eylem planlıyorum. 3 kilometre uzunluğunda ve sadece yayalar var. Kardeşim, cuma akşamı cadde eşcinsel, lezbiyen ve diğer pisliklerle dolu” diye yazıyor.

‘KENDİMİ PATLATMAYI VE CENNETE GİTMEYİ DÜŞÜNDÜM’

Akilov, sorgusunda  kamyonu çaldıktan sonra asıl hedefinin alış veriş merkezi değil metro istasyonu olduğunu belirterek “Eylemden sonra kendimi patlatmayı ve cennete gitmeyi düşündüm” diyor.

İddianamade Akilov’un 7 Nisan günü saldırıyı gerçekleştireceği yeri belirlemek için Stockholm il merkezinde incelemeler yaptığı ve daha sonra saldırıyı taşıt trafiğine kapalı alışveriş merkezlerinin bulunduğu Drottningsgatan Caddesi’nde gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Polis sorgusunda Akilov, saldırıyı gerçekleştirdikten sonra bomba patlayana kadar kamyonda kalmayı planladığını ancak bomba patlamayınca ve ayağı yanmaya başlayınca kapıyı açarak kamyondan çıktığını söylüyor.

NICE’TE GERÇEKLEŞEN KAMYONLU SALDIRIDAN ETKİLENMİŞ

IŞİD liderlerinden el Basri’nin Avrupa ve ABD’de saldırı yapılması çağrısından etkilendiğini, daha sonra IŞİD’deki arkadaşlarının kendisine eylem yapıp yapamayacağını sorduklarını söyleyen Akilov, “Düşündüm, eğer nasıl yapabileceğimi söylerseniz belki yaparım dedim. Bana Belçika, Fransa ve Danimarka’daki eylemleri örnek gösterdiler” şeklinde konuşuyor.

Fransa’nın Nice kentinde 2016 yazında gerçekleştirilen kamyonlu saldırıdan esinlendiğini söyleyen Akilov, “Benzeri bir saldırıda polis şoförü ateş ederek öldürdü ve aynı şeyin bana da olacağını düşündüm” diyor.

Saldırıyı gerçekleştirmeden hemen önce IŞİD’deki üstünü aradığını ancak onay almanın bomba seslerinden dolayı zaman aldığını söyleyen Akilov, “Çünkü çatışmaların ortasındaydı. Ona ve çevresine bomba atıyorlardı” diyor.

İddianamede Akilov’un az sayıda insanın yaşamını yitirmesinden hoşnut olmadığını 40-50 kişiyi öldürmeyi hedeflediğini söylediği, sanığın 80-90 kilometre hızla kamyonu insanların üzerine sürdüğü ancak yolda bulunan beton aslan heykeline çarptığı için kamyonun hızının kesildiği belirtiliyor.

YENİ BÜYÜK SALDIRILAR GERÇEKLEŞECEK

IŞİD’in İsveç’te yeni saldırılar düzenleyeceğini söyleyen Akilov, “Benden sonra benden daha kötü kişiler daha büyük terör eylemleri gerçekleştirecek. Benim eylemim onlarınkinin yanında çocuk oyuncağı kalacak” diyor.

Akilov’un saldırıdan sonra kullanmak üzere şoför mahallinde bir bomba düzeneği bulundurduğu ancak bunun patlamadığı belirtilen iddianamede, sanığın ömür boyu hapis cezasına çarptırılması ve cezasını çekmesinden sonra sınır dışı edilmesi, İsveç’e girişinin yasaklanması talep ediliyor.

IŞİD’E KATILMAYA TÜRKİYE’DE KARAR VERDİ

İddianamade Akilov’un radikalleşme sürecine de yer veriliyor. Özbekistan’dan ayrılan Akilov, Prag üzerinden Almanya ve Danimarka’ya uğradıktan sonra 2014 kışında İsveç’e gelerek iltica talebinde bulunuyor.

İsveç medyasına yansıyan ifadelerine göre, siyasi görüşlerinden dolayı Özbekistan’dan kaçmak zorunda kaldığını söyleyen Akilov, başka birisinin kimliğiyle iltica talebinde bulundu. Bir süre kaçak olarak boyacılık gibi işler yapan Akilov, işsiz kalınca iş bulma umuduyla eşinin yaşadığı Türkiye’ye geldi.

Akilov, sorgusunda eşinin ‘uygunsuz’ davranışlarından dolayı evliliklerinin son bulduğunu söylüyor. Gittiği camilerde IŞİD üyesi Özbeklerle tanıştığını ve kendisinin de Suriye’ye geçip ‘IŞİD’e katılmayı hayal ettiğinden söz ediyor.

Sınırdan geçebilmek için bir silah satın almayı düşündüğünü ancak “Kürtlerden korktuğu için” gitmekten vazgeçtiğini ve İsveç’e geri döndüğünü anlatıyor.

ÖNCEKİ HABER

Coşkun’un ölüm orucuna Kıvılcım Arat da katıldı

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...