14 Ağustos 2012 15:34

Kumru’da halk taş ocağına tepkili

Ordu’nun Kumru ilçesinin Güneycik köyünde halk taş ocaklarına yönelik tepkilerini sürdürüyor.Köy içinde belediyeye ait taş ocağı ile özel bir şirkete ait maden arama ocağı köylülerin can güvenliğini tehdit ediyor. Belediyeye ait taş ocağının hemen bitişiğindeki evler üzerine taşlar gelirken,

Kumru’da halk taş ocağına tepkili
Paylaş

Köy içinde belediyeye ait taş ocağı ile özel bir şirkete ait maden arama ocağı köylülerin can güvenliğini tehdit ediyor. Belediyeye ait taş ocağının hemen bitişiğindeki evler üzerine taşlar gelirken, gürültü nedeniyle de ev ve çevresinde yaşanmaz bir durum söz konusu.

Köylüler, yuvarlanan taşlar nedeniyle bir ahırın yıkılıp içindeki ineğin öldüğünü belirtti. İki tesise de karşı çıkan köylüler, zaman zaman araçların yolunu kestikleri için jandarma tarafından gözaltına alındıklarını ve yaşlı kadınların bile sürüklendiğini söyledi.

DİNAMİT KULLANILIYOR

Taş ocağının çalıştığı yerin altında 40-50 hanenin olduğunu belirten Numan Sarar, çalışmalar için ‘ÇED gerekli değildir’ raporu alındığını aktardı. Çalışmalarda dinamit kullanıldığını söyleyen Sarar, “Dinamitler konusunda kimse sorumluluk almıyor. Kim patlattı diye sorduğumuz zaman ‘Özel İdare’ diyorlar. Her yere başvurduk. Kamyon geçerken evin titriyor. Taş kırıcıların çıkardığı sesler dayanılır gibi değil. Devlet ya taş ocağını kaldıracak ya da beni” şeklinde konuştu.

YASALAR ZENGİNDEN YANA

Taş ocağı yapılan ve maden çıkarılan yerin vergisini verdiklerini vurgulayan Abdullah Emik vatandaşların tapusu olduğuna dikkat çekerek, “Şimdi devlete ait olmuş deniyor. Okulun yanında olan bu çalışmadan çocuklarımız rahatsız oluyor. Gerekli yerlere şikayet yaptık. Yasalar zenginden yana, halka bir şey yok” dedi.

GÖZALTINA ALINDIK

Çalışmalardan dolayı sürekli gürültü yapıldığını ve rahatsız edildiklerinin altını çizen Zeki Uyuntu da, arabaları engellediklerini ve jandarma tarafından gözaltına alındıklarını belirtti.

Bazı yurttaşların 6 saat, bazılarının da 10 saat gözaltında kaldığını belirten Uyuntu, “Bunların çalışma izni var diyorlar. Burada köylüye bir şey sorulmamış. Burada yaşıyoruz. Ocak, köyün tam merkezinde. Buradan değerli maden çıkabilir ama insanlar için tehlike devam ediyor” diye kouştu.
(Ordu/EVRENSEL)


TORUNUM SÜREKLİ KORKUYOR VE AĞLIYOR

Hasan Samur: Taş ocağına en yakın evlerden biri de benim evim. Taş kırma sırasında evimin üzerine taşlar yağdı. Başlarını ceketim ile kapatarak çocuklarımı korumaya çalıştım. 5 yaşındaki torunum sürekli ağlıyor. Çok korktu. Taş ocakları tarafına yöneldiğimizde bombadan korkuyorum diyerek ağlıyor. Evimin üzerindeki kiremitleri değiştirdim. Burada can güvenliğimiz yok. Evimin çatısına ‘Gürültü istemiyorum’ diye yazdım.

Toplantı sonrası taş ocağı ve maden ocağında incelemeler yapıldıktan sonra Avukat Alptekin Ocak, hukuksal olarak yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme yaptı.

YAŞLI KADINI YERLERDE SÜRÜKLEDİLER

Sabire Bükü: Kimse kimsenin ekmeğini yiyemez. Herkes fakire vuruyor. Fakir bulduğu kadar yiyor. Burada zenginimiz yok. Psikolojik olarak da zorlanıyoruz. Jandarma yaşlı kadınlarımızı yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Yaşlı kadının kolları hep mosmor olmuştu. Yazık değil mi? Bu taş ocaklarını istemiyoruz. Ne yapmak gerekirse yapalım.

ÖNCEKİ HABER

Bir ‘gizli tanık’ skandalı daha!

SONRAKİ HABER

Öldüren gazlar 'tamamen doğal'mış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...