06 Şubat 2018 04:38

Pentagon Sözcüsü Pahon: Menbic’den çekilme planımız yok

Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Menbic’den çekilme planlarının olmadığını belirterek ‘Türklerin Afrin’den Menbic’e geçmeyeceğini umuyoruz’ dedi.

Paylaş

Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Afrin operasyonu çerçevesindeki tartışmaları değerlendirdi: Afrin’e giden YPG’ye destek yok...Türklerin Afrin’den Menbiç’e geçmeyeceğini umuyoruz. Menbiç’ten çekilme planımız yok. IŞİD dışında bir şeye odaklanmaya karar verirlerse – ki bu Türkiye de olabilir, rejim de olabilir – destekleri kesilir.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Türkiye’nin Afrin operasyonuyla ilgili Washington tarafındaki son tespitleri anlattı. Pahon, bugüne kadar Türkiye ile devam eden temasların ve diplomasinin Menbiç’te gerilimin tırmanmasının önlenmesi açısından başarılı olduğunu söyledi.  

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Pahon’un açıklamaları özetle şöyle:

‘AFRİN OPERASYONU IŞİD'E KARŞI KAZANIMLARIMIZI KAYBETTİRECEK POTANSİYELDE’

 “Türklerin Afrin’den Menbic’e geçmeyeceğini umuyoruz. Bu konuda gerçekten kaygılıyız. Bunun IŞİD ile mücadeleyi raydan çıkarma potansiyeli var. Bu, bugüne kadar ortaya koyduğumuz çalışmanın büyük ölçüde dikkatini dağıtacak bir şey. Türkiye’nin terörizm ve sınırlarındaki terör grupları konusunda ciddi kaygıları olduğunu anlıyoruz. Bunun tamamen farkındayız. Türkiye ile elimizden geldiği ölçüde birlikte çalışıyoruz ancak bu operasyon IŞİD'e karşı kazanımlarımızın bir kısmını kaybetmemize neden olacak bir potansiyel taşıyor.”

‘SÜREKLİ TEMASTAYIZ’

“Sürekli temastayız. Suriye gibi karmaşık savaş bölgelerinde diplomasi her zaman anahtardır. İki tarafa da gerilimi daha fazla tırmandırmamaları ve dikkati IŞİD'den dağıtmamaları için çağrı yaptık. Bildiğiniz gibi biz Afrin’de yokuz. Oradakiler bizim desteklediğimiz güçler arasında değil. Suriye ölçeğinde bugüne kadar nispeten güvenli bir alan olan Menbiç’te bugüne kadarki kazanımlarımızı korumak kritik önemde.”

 ‘SDG İLE SADECE IŞİD İLE SAVAŞ EKSENİNDE İLİŞKİMİZ VAR’

“ABD’nin SDG ile ilişki çerçevesine giren gruplarla girmeyenleri anlamak önemli. Bizim SDG ile ilişkimiz IŞİD ile mücadele çerçevesinde devam ediyor. SDG ile sadece IŞİD ile savaş ekseninde bir ilişkimiz var. SDG içinde IŞİD ile mücadele eden gruplarla çalışıyoruz. Bu mücadeleden çıkan ya da Afrin’e giden birimler ABD tarafından desteklenen birimler değil.”

‘YPG'NİN BÜTÜN UNSURLARI SDG ÇATISI ALTINDA DEĞİL’

“YPG’nin bütün unsurları SDG çatısı altında değil. Bizim birlikte çalıştıklarımız YPG’nin IŞİD ile mücadeleye odaklanan birimleriyle SDG çatısı altına girenler.”

‘MENBİC ASKERİ KONSEYİ SDG İLE AYNI HİZADA’

“Menbic’de bugün ABD’nin tek ortaklığı Menbiç Askeri Konseyi ile. Eğit-donat programını bu konsey ile birlikte yürütüyoruz. Yüzde 60’ı Arap, yüzde 40’ı ise Kürt, Çerkez ve Türkmenlerden oluşan bir yapıdan bahsediyoruz. Menbic Askeri Konseyi SDG ile aynı hizada. SDG’nin parçası mı yoksa onlarla sadece bağlantılı mı tam olarak emin değilim. Ama uyum içinde çalışıyorlar.”

‘MENBİC'DEN ÇIKMAK ŞU ANDA PLANLADIĞIMIZ BİR ŞEY DEĞİL’

"Şu anda bunun olmaması ve gerilimin düşürülmesi için Türkiye ile görüşmelerimiz sürüyor. Mınbiç'ten çıkmak şu anda planladığımız bir şey değil. Türkiye bir NATO müttefiki ve 1950’lerin ortasından beri ilişkimizde Türk askeriyle herhangi bir çatışmamız yok. Bunun bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz. Hükümetlerimiz bunun olmaması için her seviyede temasta."

‘IŞİD DIŞINDA BİR ŞEYE ODAKLANANDAN DESTEĞİ KESERİZ’

"PKK, ABD için yabancı bir terör örgütüdür. Ne PKK’yı ne de onunla aynı hizadakileri destekliyoruz. Bizim birlikte savaştıklarımız güvenlik taramasından geçmiş Suriye muhalefetinin üyeleri. Eğer bu birimler IŞİD dışında bir şeye odaklanmaya karar verirlerse – ki bu Türkiye de olabilir, rejim de olabilir – destekleri kesilir. (HABER MERKEZİ)

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da koalisyon görüşmeleri bugün de devam edecek

SONRAKİ HABER

Fatih Projesi’nde tablet yok klavyeli bilgisayar dağıtılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa