06 Şubat 2018 00:54

Almanyalı metal işçileri: Mücadeleci temsilciler seçmeliyiz

Grevi tecrübe eden Almanyalı metal işçileri, toplusözleşme görüşmelerinin ardından başlayacak temsilci seçimlerini tartıştı.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’da metal işçilerinin uyarı ve tam gün grevleri gündemin ana maddelerinden biri haline geldi. 30 yıldır grev kelimesini sadece teoride bilen, duyan yüz binlerce işçi grev coşkusunu bir gün de olsa pratikte yaşadı. İşçileri, toplusözleşme görüşmelerinin ardından da işyeri işçi temsilciği seçimleri bekliyor. 

Seçimler 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Stuttgart DİDF de bu sürece hazırlık için “Mücadeleci temsilciler seçip dayanışmayı güçlendirelim” adı altında bir toplantı düzenledi. 

Toplantıya Mercedes, Bosch, Mahle, Porsche, VMF fabrikalarından Alman, Türk, Kürt... farklı kökenlerden işçi ve sendika temsilcileri katıldı. 

Ver.di Stuttgart Sendikasında Örgütlenme Sekreteri Sidar Çarman, toplusözleşme ve temsilciliklerin işçilerin güvencesi olduğunu söyleyerek söze başladı. Çarman “Bunun için yaklaşan temsilcilik seçimlerinde olabildiğince mücadeleci, işçilerden yana tutum alacak arkadaşlarımızı seçelim. Üye olmayan işçileri sendikalarına üye olmaları için ikna edelim” diye konuştu. 

Waiblingen Bosch İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Gürhan Ağ da kendi fabrikalarındaki deneyleri aktardı. İşçileri ilgilendiren önemli konularda mutlaka işçilerin düşüncelerine başvurulması gerektiğine dikkat çeken Ağ, “Bizler kimlerin temsilcileri olduğumuzu unutmamalıyız. Sendika olarak işçileri kararlara katarsak o zaman işlerimizin daha iyi gittiğini görüyoruz. Bu tam gün grevinde belli oldu” dedi.

Hidria-Bausch Fabrikasında İşçi Temsilciliği  Başkanı Kali Benk de sermayenin temsilcilerinin boş durmadığını belirterek “Onların bütün derdi ‘Nasıl daha fazla kâr ederiz’dir. Bizler ise daha güzel bir yaşam istiyoruz. Meseleleri bilen işçiler seçimlerde de öne atılmalı” diye konuştu. 

Untertürkheim Mercedes’ten genç bir işçi ise ırkçı parti ve grupların işçilerin birliğini kırmak için listeyle seçime girmesinin tehlikeli olduğunu belirterek, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Sindelfingen Mercedes işçisi Kenan Karaca da “İşçileri bölmeye yönelik listeleri teşhir etmeliyiz. Grevlerde gördük. Birlik olursak, akan sular durur” çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Büyümeden küçücük fayda, bize 'büyük kazanım' olarak sunuldu

SONRAKİ HABER

Beylesen'in bedeni bitmeyen kimlik işlemlerine yenik düşmüş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...