15 Ağustos 2012 05:03

Bu yola baş koyduk

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde işçilerin ücretleri ve sosyal hakları için başlattıkları mücadele sürüyor. Gürteks, Gür İplik, Motif İplik, Canan Tekstil, Şireci Tekstil,  Zeki Mensucat ve Zafer Tekstil işçileri direnişlerine halaylar çekerek coşkulu bir şekilde devam ediyor. İşçilerin birbi

Bu yola baş koyduk
Paylaş
İnanç Yıldız / Cumali Akkaş

FABRİKALAR ARASI DAYANIŞMA

Başpınar’da işçilerin hakları için verdikleri mücadele fabrikalar arasındaki dayanışma ile sürüyor. Her fabrikadan işçiler araçlarla diğer fabrikaları gezerek birbirlerine destek veriyor. Bu ziyaretlerde işçiler birbirlerine destek olurken aynı zamanda halaylar çekerek direniş coşkusunu yükseltiyorlar. Fabrikalar arasında ilişkiyi güçlendirmek için arabaları ve motosikletleri ile fabrikaları gezen işçilere polis ise trafik cezaları kesiyor. Hem fabrikaları gezen hem de diğer fabrikaların servis giriş çıkışlarında bildiri dağıtan işçilerin yedi tanesine trafik cezası kesildi. İşçiler, kesilen cezalara tepki gösterirken bunun nedeninin direnişi kırma çabası olduğunu söyledi.

Gür İplik’te çalışan kadın işçiler de ziyaretlere katılıyor. Şireci Tekstil işçilerini ziyaret eden Gür İplik’in kadın işçileri işçilerin taleplerinin arkasında durması gerektiğini 30 kadın işçinin de Şireci Tekstil işçilerinin arkasında olduğunu söyledi. Önceki gün Evrensel Gazetesinde çıkan Çorlu Tekstil işçilerinin mektubunu sesli bir şekilde okuyan işçiler, direnişlerinin tüm Türkiye tarafından duyulduğunu bakanların ve başbakanın da bildiğini ancak oralı olmadıklarını dile getirdi.

Direnişte olan Gürteks’te ise polis, işçileri fabrikadan uzaklaştırmak için demir bariyerler kurdu. İşçilerin direnişini kırmak için her türlü yol denenirken işçiler direnişlerini kazanana kadar sürdürmekte kararlı. Öte yandan Motif İplik Temsilcisi Mehmet Çelik Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından ifadeye çağrıldı. Gürteks önüne polislerin demir bariyer kurmasına tepki gösteren Gürteks işçisi, “Bizi buraya hapsettiler. Tuvalete bile bırakmıyorlar. 7 gündür bir taşkınlık mı yapmışız?​” dedi. Müslüm Kara da kendilerine her gün bir zorluk çıkartıldığını belirterek, “Bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Ne emniyeti ne de kimse bizi yıldıramayacak. Mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

 “Her tarafımızı bariyerlerle çevirdiler” diyen Şevket Ceber, “Taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Devletten aldıkları teşviklerle yeni yeni fabrikalar açıyorlar. Devlettin parasını yiyorlar. İşçiye gelince arkalarını dönüyorlar” dedi.

Şireci işçisi Bekir Korkmaz, akşam servislerin gelmesine yakın rutin kontrol denilerek polis tarafından durdurulduklarını belirterek, “Polisler ağzından kaçırarak, ‘servislerin içeri girmesi için sizi burada tutuyoruz’ dedi ve bizi gerçekte neden durduklarını söylediler” diye konuştu. Gürteks işçilerine ziyarete gittiklerini belirten Süleyman Kıyak, “7 arkadaşımızın arabasına ceza yazılarak, arabaların anahtarları alındı. Ahmet Şireci bu ülkenin vatandaşı da biz değil miyiz” dedi.

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, Başpınar’a gelerek işçileri ziyaret etti. İşçilerle sohbet eden Aslan, işçilere direnişlerinde destek verdi. Direniş yerlerini tek tek gezen Aslan, direnişlerin kazanımla sonuçlanması için işçilerin birlikteliğinin önemli olduğunu ifade etti.  (Gaziantep/EVRENSEL)


DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERDEN ÇAĞRI VAR

Direnişteki işçiler Başpınar’da faaliyet yürüten diğer fabrikalardaki işçilere de seslenerek direnişe katılmaları çağrısında bulundu. İşçilerden Yunus Kara, diğer fabrikalarda çalışan işçilerin de direnişe katılmaları gerektiğini belirtti. İşçilerin ancak birlik olursa kazanabileceğini dile getiren Kara, direnişte olan işçilerin taleplerinin tüm işçileri ilgilendirdiğini ifade etti. Tüm işçileri direnişe katılmaya davet eden Kara, birlik olurlarsa devamsızlık primlerini de kazanacaklarını vurguladı.

DİRENİŞ YERİ YAŞAM YERİ

Direnişte olan işçiler gece gündüz fabrikaların önünden ayrılmıyor. Fabrika önünde yatıp kalkan, yemeğini burada yiyen, çayını burada içen işçiler, akşam saatlerinde yemek telaşına giriyor. Antep’e özgü söğürme yemeği hazırlığı içinde olan Mehmet Sarıkurt, közlenmiş patlıcanları soyarken bir diğer işçi semaverin başında çay demlemek ile meşgul. Yemek hazırlığında olan Sarıkurt, direniş başladığından beri fabrika önünde yatıp kalktıklarını dile getiriyor. Yemeklerini kendilerinin yaptıklarını aktaran Sarıkurt, anlaşma sağlanana kadar burada olduklarını ve taleplerinden geri dönmeyeceklerini ifade ediyor.

KÖMÜR BİTİYOR TAKSİTİ BİTMİYOR

Bir haftadır direnişte olan Müslüm Kara aldıklarını ücretin yaşamlarını idame ettirmeye yetmediğine dikkat çekti. Kış için aldıkları kömürün borcunu diğer kışa kadar bitiremediklerini ifade eden Kara, çocuklarına düzenli bir yaşam sunamadıklarını belirtti. Diğer işçilere de çağrıda bulunan Kara, “Arkamızda değil yanımızda olsunlar” dedi. AKP’nin işçiler ile ilgili politikalarını da eleştiren Kara, asgari ücrete yeterli zam yapılmadığını, patronların da bunu fırsat bildiğini, işçinin kanını içtiklerini artık buna dur demenin zamanının geldiğinin altını çizdi.

İHRACAT RAKAMLARI ARTTI YA İŞÇİ ÜCRETLERİ?

Önceki gün gazetemizde çıkan ‘Antep’te işçiler küçüldükçe patronlar büyüdü’ başlığı ile verdiğimiz haberimizi doğrulayan bir açıklama da Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu’ndan geldi. Konukoğlu’nun Hürriyet Çukurova ekinde çıkan haberinde 2012 ihracat hedeflerinin 5 Milyar dolar olduğunu ilk altı aylık veriye göre bu rakamın 6 Milyar dolar olmasını beklediklerini söyledi. Konukoğlu ayrıca gelecek yılın ihracat rakamlarını yükseltmenin planlarını da yapmaya başladıklarını da sözlerine ekledi. 


ADIYAMANLI KADIN TEKSTİL İŞÇİLERİ: TALEPLERİNİZ BİZİM TALEPLERİMİZ - http://www.evrensel.net/news.php?id=34493

KAYSERİ'DEN METAL İŞÇİSİ: KAYSERİ İŞÇİLERİNİN YÜREKLERİ YANINIZDA - http://www.evrensel.net/news.php?id=34492

ÖNCEKİ HABER

Dünün çocuk işçisi, bugünün direnişçisi

SONRAKİ HABER

Eylem, barış mesajı vermek için yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...