05 Şubat 2018 18:07

Rus basını: İdlib’de uçağımızı Türkiye yanlısı ÖSO düşürdü

Suriye’nin İdlib bölgesinde Cumartesi bir savaş uçağının düşürülmesi Rus basınında geniş yer buldu. Gazetedeler Türkiye ve ÖSO'yu suçladı.

Paylaş

Suriye’nin İdlib bölgesinde Cumartesi günü Su-25 tipi bir savaş uçağının düşürülmesi Rus basınında geniş yer buldu. Rusya saldırının el Kaide bağlantılı Tahrir el Şam örgütü tarafından yapıldığını açıklasa da gazetedelerdeki bazı yorumlarda Türkiye ve ÖSO suçlandı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Nezavisimaya Gazeta “Hem Arap hem de Türk medya kuruluşlarının yayınları ve sosyal medyadaki bilgiler Rus jetini düşürme operasyonunun Türkiye yanlısı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) parçası ‘ılımlı’ Ceyş el Nasır tarafından yapıldığını gösteriyor” derken, gazeteye konuşan askeri uzman Vladimir Popov da, “Bu hamlelerin arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun ahbap çavuşları var” yorumu yaptı. Popov ayrıca Türk boru hattı inşası nedeniyle Moskova’nın Erdoğan’a ekonomik anlamda bağımlı olduğunu bu yüzden de Rusya’nın Erdoğan’ı siyasi düzeyde eleştirmeyi bıraktığını söyledi.

‘SOÇİ’DEN MEMNUN OLMAYAN ÖSO’CULAR’

Novaya Gazeta, “Rus uçağını Türkiye’nin kontrolündeki militanlar mı yoksa kontrolden çıkanlar mı vurdu?​” diye sorarak, olayın Soçi’de 29-30 Ocak’taki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin sonuçlarından memnun olmayan ÖSO komutanlarının özel operasyonu olabileceği belirtildi. 

Ekonomi gazetesi Kommersant, “Militan grupların yenilgiye uğratıldığının farz edilmesi ve siyasi çözümün başlangıcı savaşın sonu anlamına gelmez. Savaştan çıkmak askeri operasyonların kendisinden daha zor olabilir” yorumu yaparken, Rossiyskaya Gazeta ise haberinde, “Hem Suriyeli muhalifler hem de el Nusra Cephesi üyelerinin kontrolünde olan İdlib bölgesinde sorumluluk hudutları açık değil. Her ikisi de uçağımıza saldırmış olabilir. Ancak Savunma Bakanlığı’nın mesajından bunu yapanın ‘El Nusra teröristleri’ olduğu anlaşılıyor” ifadeleri kullanıldı.

KREMLİN: ENDİŞELİYİZ

Konuyla ilgili dün konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Teröristlerin eline taşınabilir uçaksavar füzeleri geçmiş olması nedeniyle çok endişeliyiz. Bu, bir gerçek. Bu ayrıca, tüm ülkeler için çok büyük bir tehdit” dedi. 

Fakat Peskov, net bilgi edinmeden bu füzelerin hangi ülkeden Suriye’ye gittiğine ilişkin suçlamalar yaparken dikkatli olunması gerektiğini de ekledi. 

Sputnik’in aktardığına göre ise Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, cihatçılar tarafından düşürülen Su-25 tipi Rus uçağının pilotunun, paraşütle atlayıp yere indikten sonra militanların çevresini sarması nedeniyle kendini el bombasıyla havaya uçurduğunu açıkladı. (DIŞ HABERLER)


RUSYA İDLİB’E SALDIRILARINI YOĞUNLAŞTIRDI

Rusya Suriye’de düşürülen savaş uçağının ardından İdlib’in kuzeyindeki hava saldırılarını yoğunlaştırdı. İdlib, başta el Kaide ile bağlantığı Heyet Tahrir el Şam isimli şemsiye örgüt olmak üzere cihatçı grupların denetiminde bulunuyor.

Geçtiğimiz Aralık’ta Suriye ordusu, İran ve Rusya’nın da desteğiyle İdlib bölgesini geri almak amacıyla geniş çaplı bir askeri operasyon başlatmıştı. 

KİMYASAL İDDİALARI YENİDEN GÜNDEMDE

İdlib’e saldırılar yoğunlaşırken Batı basını yeniden “kimyasal” saldırı iddiasını gündeme getirdi. Çatışmaların devam ettiği Suriye’nin kuzeybatısında klor gazı kullanıldığı ve 9 kişinin yaralandığı iddia edildi. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Perşembe günü Amerikan basınına yansıyan bir açıklamasında Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimindeki Suriye rejimini kimyasal silah üretmek ve kullanmakla suçlamıştı.

BAKANLIK KABUL ETMİYOR

Suriye Dışişleri Bakanlığı da Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada Washington’dan gelen suçlamaları geri çevirerek tüm kimyasal silahların Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) teslim edildiğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD sanıklarına ödül gibi ceza talebi

SONRAKİ HABER

Yaşam ile ölüm arasında bir performans: Hêk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...