05 Şubat 2018 11:06

Norveç’te şiddet gören yaşlıların sayısında artış var

Norveç'te, özellikle çocukları ve torunları tarafından şiddet gören yaşlıların sayısında artış yaşandı.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te gerek polise yapılan şikayetler ve gerekse ülkede yapılan araştırmalar, 65 yaş üzeri Norveçlilerin yakın çevreleri tarafından baskı ve şiddete maruz kaldığını ve bu sayının gittikçe arttığını gösteriyor.

Emniyetin 2017 yılı raporuna göre, yakın akraba çevresi tarafından eziyet gördükleri için polise bildirilen şikayeterde 2016 ile 2017 arasında yüzde 8.1 oranında, son beş yılda ise yüzde 31.8 artış yaşandı. Polis Müdürü Odd Reidar Humlegård’e göre yaşlı bireyler, madde bağımlılığı ve psikiyatrik problemleri olan çocuklarının ve torunlarının şiddetine maruz kalıyor. Mağdurların ise çok azı polise ihbarda bulunuyor. 

Devlet kanalı NRK’nin haberine göre, Yaşlılar için Bakım (Fagkonsulent i Vern for Eldre) kurumunda danışman olarak çalışan Gri Scheie konuyla ilgili açıklamasında, “Yaşlılara uygulanan şiddet ve tehditler genellikle çocukları veya torunları tarafından yapılmaktadır. Bunun sebebinin de genellikle para olduğu görülmektedir” dedi. Scheie, bu duruma maruz kalan yaşlıların genelde sustuğunu belirterek, “Şiddete maruz kalan yaşlı insanlar genellikle kendilerinin değil saldırıyı yapanın yardıma ihiyacı olduğuna inanıyorlar ve kendilerini bir kurban olarak görmüyorlar” diye konuştu. 

Ulusal Bilgi Merkezi’nde şiddet ve travmatik stres üzerine bir araştırmadan da benzer sonuçlar çıktı. Buna göre, evinde ikamet eden 65 yaş üzerindeki yaşlı bireylerin yüzde 9’u şiddete maruz kaldıklarını belirttiler. Araştırmacı Astrid Sandmoe de, NRK’ye yaptığı açıklamada, “Araştırmamızda bulduğumuz rakamlar, yurtdışında gördüğümüz benzer araştırmalara göre daha yüksek” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

BES Çukurambar'daki vergi dairesine yapılan saldırıyı kınadı

SONRAKİ HABER

Türkiye’de kutuplaşmanın boyutları araştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...