14 Ağustos 2012 13:34

Ramazan’da da rahat yüzü yok

Konu fırında çalışan işçilerse durum çok daha vahim. Çünkü Ramazan ayında hem pide hem de ekmek yapımı için yoğunluk bir kat daha artıyor. İşte akşamları, iftarlarda yenilen pidenin arkasında görünmeyen fırın işçileri.Esenyurt’ta fırın işçileriyle beraberiz. Ramazan’da fırın işçi

Ramazan’da da rahat yüzü yok
Paylaş
Sinan Ceviz

Konu fırında çalışan işçilerse durum çok daha vahim. Çünkü Ramazan ayında hem pide hem de ekmek yapımı için yoğunluk bir kat daha artıyor. İşte akşamları, iftarlarda yenilen pidenin arkasında görünmeyen fırın işçileri.

Esenyurt’ta fırın işçileriyle beraberiz. Ramazan’da fırın işçilerinin durumu zengin ile yoksul arasındaki çelişkinin de göstergesi. Ramazan’la birlikte fırınlarda çalışma düzeni değişmiş. Gün ikiye bölünmüş ve her vardiya 11 saat çalışıyor. Vardiyalarsa sabit. Yani işçi ya hep gece ya da hep gündüz çalışıyor.

Yaptıkları ekmek de bize değil. Neden mi? Bir fırın işçisi, “Bizim fabrikada 5 TL’ye satılan ekmekler yapıyoruz; bunlar Ramazan ayına özel yapılıyor.” Bu ekmekleri kimlerin aldığını sorusuna ise işçiler, “Belediyeler iftar yemekleri için özel olarak bu siparişleri verdi” diyerek yanıtlıyor. Ama öyle sokaklarda kurulan iftar çadırlarında verilen ekmekler değil bunlar. İşçilerden biri şöyle izah ediyor: “Zengin sofrasına gidiyor bu ekmekler, zengin iftarlarına.”

Tüm bu yaşananları ‘israf’ olarak değerlendiren işçiler olup biteni de Ramazan’ın mantığına aykırı buluyorlar. “Bizim dinimizde israf haramdır, 5 TL’ye ekmek mi olur, yoksul insanların yediği ekmek değil  mi? O kadar lükse kaçacağına belediyeler artan paralarla yoksullara iftar versinler, insanlar bir tas yemek için sokaklar da dileniyor nerdeyse” diyen işçiler iftarların reklam malzemesine dönüştürülmesine de tepkili. İstekleri ise çalışma koşullarının düzeltilmesi, insanca yaşayacak bir ücret. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gedik Kaynak’ta işyerini terk etmeme eylemi

SONRAKİ HABER

‘Yaşam alanlarımız elimizden alınamaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...